Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanci vzali na vedomie odovzdanie Migov na Ukrajinu. Obštrukcie robil poslanec za OĽaNO
Zdielať na

Poslanci vzali na vedomie odovzdanie Migov na Ukrajinu. Obštrukcie robil poslanec za OĽaNO

BRATISLAVA / Uznesenie, ktoré napokon výbor pre obranu a bezpečnosť vzal na vedomie sa upravoval priamo na mieste. Protestovať mal práve zástupca OĽaNO, ktorý je členom výboru. Juraj Krúpa reagoval tým, že teraz aj Demokrati môžu "okúsiť medicínu Igora Matoviča".

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť vzali na mimoriadnom večernom rokovaní na vedomie informácie v súvislosti s možnosťou poskytnúť Ukrajine stíhačky Mig-29. Podľa predsedu výboru Juraja Krúpu (SaS) malo s uznesením aj OĽaNO, nevylúčil ani to, že by mohlo ísť o Matovičovu pomstu za odchod Hegera s Naďom. 

900 miliónov pre slovenskú obranu

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď zároveň potvrdil, že za poskytnutie stíhačiek máme ponuku na náhradu vo výške 900 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov. 

Naď po zasadnutí výboru vysvetlil, že ponuka dostať za stíhačky 900 miliónov dolárov obsahuje aj vojenský materiál. Primárne ide podľa neho o pomoc Ukrajine, no zároveň to označil za zaujímavé aj z racionálneho hľadiska.

Hodnota 13 migov s náhradnými dielmi je podľa Naďa vyčíslená na 400 miliónov dolárov. "Z toho 50 až 60 percent by prišlo z Európskeho mierového nastroja a plus máme ponuku na najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov amerických, taká spôsobilosť, ktorá nám chýba, kde by sme získali okolo 700 miliónov dolárov," povedal.

"Neuvažovali by sme rozumne, keby sme túto ponuku neakceptovali," dodal. Naď nevedel povedať, kedy o poskytnutí stíhačiek bude rozhodovať vláda. Hovorí, že ešte prebiehajú rokovania medzinárodného charakteru. "Keď budeme pripravení, urobíme rozhodnutia. Či to bude zajtra, neviem," dodal.

Opozícia tradične proti

Uznesenie o tom, že výbor berie na vedomie informácie, nepodporila nezaradená poslankyňa Denisa Saková, ktorá sa zdržala. Dočasne poverená vláda podľa nej nemá kompetenciu o darovaní stíhačiek rozhodnúť. Členovia výboru za Smer-SD boli proti.

Výbor bol v režime dôverné a preto ani zástupca Smeru-SD na výbore Marian Saloň neprezradil, akého tovaru by sa malo 900 miliónov týkať. Smer-SSD však trvá na tom, že dodávanie zbraní predlžuje konflikt, ale aj na tom, že Slovensko by namelo zarábať na nešťastí Ukrajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie