Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hegerove apely sú ako hádzať hrach na stenu, komentuje Štefančík kritiku premiéra
Zdielať na

Hegerove apely sú ako hádzať hrach na stenu, komentuje Štefančík kritiku premiéra

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Poslanci dnes neschválili novelu zákona, ktorý by zamedzil pôsobenie tzv. konkurznej mafie. Po exministerke spravodlivosti za SaS Márii Kolíkovej skritizoval postup poslancov aj dočasne poverený premiér. Podľa politológa sú apely úplne zbytočné.

"Všetci poslanci do nohy by mali pristupovať k zákonom zodpovedne bez ohľadu na to, či sú na nich naviazané financie z plánu obnovy, alebo nie," zhodnotil politológ Radoslav Štefančík reagujúc na zvláštny výrok Eduarda Hegera o tom, že poslanci by mali k takýmto zákonom, ktoré sú naviazané na financie, pristupovať zodpovedne. 

"Zrejme si ani neuvedomil, čo povedal," dodal Štefančík s tým, že neočakáva, že by apely dočasne povereného šéfa vlády padli na úrodnú pôdu. "Nemá podporu v parlamente, a preto je to akoby hádzal hrach na stenu," uviedol politológ, podľa ktorého by to bolo aj na smiech, keby to nebolo také zúfalé. 

Výzva na zodpovednosť bez odozvy a prekvapenie Hegera

Podľa dočasne povereného predsedu vlády Eduarda Hegera (Demokrati) je veľký problém, že poslanci Národnej rady (NR) SR neposunuli do druhého čítania novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Heger teda vyzval poslancov, aby k takýmto zákonom pristupovali zodpovedne, keďže sú na ne naviazané veľké finančné prostriedky. 

"Je to veľký problém v tomto momente. Prvý míľnik je do konca tohto roka, ďalší je do konca budúceho roka," skonštatoval v súvislosti s plánom obnovy. Odmietnutie novely označil za prekvapenie. Zákon bol podľa neho dobre napísaný. Heger už podľa vlastných slov komunikoval s ministrom spravodlivosti Viliamom Karasom, aby našiel riešenie aj vzhľadom na parlamentné lehoty.

Rokovací poriadok udáva, že ďalší takýto zákon by sa mohol do NR SR dostať znova, ale až pol roka po tom, čo ho poslanci odmietli. Dočasne poverený premiér však podotkol, že aj na prípadnú nápravu treba mať podporu poslancov. Upozornil, že je dôležité, aby zákony viazané na plán obnovy prešli do druhého čítania vzhľadom na lehoty.

Deklaroval, že tam je priestor na rokovania o jednotlivých pripomienkach. Novela rátala s tým, že insolvenčné procesy v konkurznom konaní by viedol jeden špecializovaný portál. Výsledkom malo byť zníženie administratívnych bariér v podnikaní na Slovensku.

Neprešiel kľúčový zákon na boj proti konkurznej mafii. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Mária Kolíková (SaS) v reakcii na to, že parlament v stredu (15. 3.) neposunul do druhého čítania vládnu novelu zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Dodala, že zmena bola aj jedným z míľnikov plánu obnovy a jej odmietnutie ohrozuje čerpanie 900 miliónov eur.

"Novela neprešla o pár hlasov," podotkla Kolíková. Pomohli tomu podľa jej slov poslanci Sme rodina a Igor Matovič (OĽaNO), ktorí sa zdržali. Nehlasovali za ňu ani ďalší poslanci z koalície. Podľa Kolíkovej odmietnutie novely znamená absenciu účinného nástroja na boj s konkurznou mafiou.

Vysvetlila, že zmena mala zaviesť napríklad registre pohľadávok, aby veritelia aj verejnosť mali lepší prehľad v tejto oblasti a bola ľahšia aj verejná kontrola. Predísť sa tak podľa jej slov mohlo napríklad tomu, aby majetky končili v schránkových firmách. Nevie o tom, že by poslanci mali výhrady k právnej úprave už pri procese jej tvorby a pri zapracovaní do plánu obnovy.

Polročná lehota na prípadné opätovné predloženie návrhu do parlamentu vyprší zhruba v období predčasných volieb. Vzhľadom na termíny pre splnenie plánu obnovy vidí Kolíková riešenie napríklad v schválení tejto zmeny prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k inému zákonu, ktorý by nejako s témou súvisel. Podotkla však, že aj na to by bola potrebná podpora väčšiny poslancov v pléne.

Sme rodina sa obávala

Predseda Sme rodina a šéf parlamentu Boris Kollár ozrejmil, že hnutie sa pri návrhu obáva vytvorenia monopolu pre niektorých vybraných konkurzných správcov na najlukratívnejšie konkurzy. Šéfovi rezortu spravodlivosti Viliamovi Karasovi vyčíta, že napriek tlmočeniu výhrad zo strany Sme rodina neprišiel rokovať na koaličnú radu. Dodal, že ak si s poslancami hnutia minister sadne a vysvetlí im pochybnosti, môžu dať právnu úpravu ako pozmeňujúci návrh k inému zákonu.

"Musí nám to objasniť a musí nás presvedčiť, že to nebudú dopredu vybraní nejakí spriatelení konkurzní správcovia, ktorí budú mať absolútny monopol na tie najzaujímavejšie, najlukratívnejšie konkurzy," podčiarkol. Zároveň podotkol, že sa končí platnosť koaličnej zmluvy, a ak ministri chcú podporu pre svoje návrhy, musia rokovať aj s bývalými partnermi.

Ministerstvo spravodlivosti SR pre TASR reagovalo, že rešpektuje prejavenú vôľu poslancov. "Napriek tomu máme záujem o vzniknutej situácii ďalej rokovať a v spolupráci s vedením Národnej rady SR a poslaneckými klubmi nájsť vhodné riešenia tak, aby sme si splnili záväzky plynúce z Plánu obnovy a odolnosti SR," deklaroval rezort.

Súvisiace články

Najčítanejšie