Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanci zamietli návrh rezortu životného prostredia, bol súčasťou žiadosti o platbu z plánu obnovy
Zdielať na

Poslanci zamietli návrh rezortu životného prostredia, bol súčasťou žiadosti o platbu z plánu obnovy

BRATISLAVA / Poslanci v rámci jedného dňa neschválili dva zákony, ktoré mali byť súčasťou žiadosti o peniaze z plánu obnovy.

Poslanci počas popoludňajšieho hlasovania neprijali vládny návrh zákona o krajinnom plánovaní. Zo 129 prítomných poslancov návrh podporilo 64, proti bolo 52. Návrh zákona tak v prvom čítaní neprešiel o jediný hlas.

Návrh zákona podporili poslanci klubu OĽaNO, SaS a niektorí nezaradení poslanci, ktorí odišli z vládnej koalície. Návrh okrem opozície nepodporila ani koaličná Sme rodina. 

Navrhovatelia v dôvodovej správe uvádzajú, že schválenie zákona bolo súčasťou legislatívnych procesov s plánom schválenia ešte v roku 2022. Prostredníctvom krajinného plánovania sa mali stanoviť adaptačné opatrenia na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy, opatrenia na zlepšenie kvality ovzdušia, opatrenia na zvyšovanie zadržiavania vody v krajine, ochrany pred povodňami a ochrany vodných pomerov a zlepšenia stavu biodiverzity.

"Bez schválenia Zákona o krajinnom plánovaní absentuje v plánovacích dokumentoch Slovenskej republiky dostatočná ochrana hodnôt krajiny a v krátkom čase môže takýto stav trvale ohroziť hodnoty, znehodnotiť kvalitu krajiny, až viesť k trvalo neudržateľnému rozvoju krajiny. Apelujeme preto na rýchle odstránenie nežiaduceho stavu a v záujme legislatívnej stabilizácie prijali Zákon o krajinnom plánovaní. Krajina a jej hodnoty sú toho hodné," uvádzajú.

"K splneniu uvedených záväzkov je viazané uvoľňovanie platieb plánu obnovy, čo tiež prispieva k urgencii zákon schváliť," dodávajú navrhovatelia. Neschválenie zákona tak môže ovplyvniť čerpanie peňazí z plánu obnovy.

Na webe semaforu plánu obnovy v rámci 3. splátky, ktorá má byť vo výške viac než 814 miliónov eur, pri reforme krajinného plánovania svieti červená farba. Termín schválenia zákona bol pritom štvrtý kvartál minulého roku. Na červeno svietia ďalšie štyri body v rámci semaforu plánu obnovy.

Ráno neprešiel ďalší kľúčový zákon

Poslanci v dopoludňajšom hlasovaní neschválili ďalší zákon, ktorý bol dôležitý pre plán obnovy. Šlo o zákon na bol proti konkurznej mafii.

"Novela neprešla o pár hlasov," upozorňovala poslankyňa SaS a exministerka spravodlivosti Mária Kolíková popoludní v NR SR. Tomu, aby legislatíva neprešla, podľa jej slov môžu poslanci Sme rodina a Igor Matovič (OĽaNO), ktorí sa zdržali hlasovania. Nehlasovali za ňu ani ďalší poslanci z koalície. Podľa Kolíkovej odmietnutie novely znamená absenciu účinného nástroja na boj s konkurznou mafiou.

Súvisiace články

Najčítanejšie