Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Analýzy Na hrane s Hříchom a Lenčom: Vznik Demokratov umožnil Matovičovi odísť do opozície, tvrdí politológ
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Hříchom a Lenčom: Vznik Demokratov umožnil Matovičovi odísť do opozície, tvrdí politológ

BRATISLAVA / Karty v domácej politike zamiešali svojim vznikom demokrati. Čo zatiaľ naznačujú preferencie? O čom bude predvolebná kampaň a čo na ľudí pôsobí najúčinnejšie? Čo čakať na politickej scéne v predvolebnom súboji, prezradili hostia relácie Analýzy Na hrane TV JOJ riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích a politológ Jozef Lenč.

Za posledný týždeň v politike podľa Lenča veľa prekvapení nenastalo. "Mňa šokuje to, že až teraz sa začína čistiť predvolebná voda," reagoval Hřích s tým, že predčasné voľby sú takpovediac za rohom. Menovite spomenul práve stranu dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera Demokrati. Dodal, že očakáva, že čoskoro sa "vyčistí voda" aj v ďalších stranách.

Pripravovanú tlačovú konferenciu Hegera o vzniku Demokratov vopred okrem neho samotného avizoval aj líder OĽaNO Igor Matovič. Podľa Lenča bolo však už dlhodobo zrejmé, že sa niečo podobné chystá. Dodal, že už krátko po jej vzniku si exminister financií od Demokratov "začal umývať ruky" a jeho kroky nasvedčujú, že vie, že ide o konkurenciu jeho hnutia.

"Je to veľmi vhodná exit stratégia Igora Matoviča z vládnej koalície," dodal Lenč s tým, že teraz môže robiť to, o čo sa pokúšal aj doposiaľ - opozíciu. Dodal, že nebude dlho trvať, kým nepovie, že súčasná vláda je tá, proti ktorej bojoval. 

Totožnú rétoriku ohľadom odchodu Hegera z OĽaNO podľa Hřícha volí dočasne poverený premiér aj Matovič. Dôkazom toho je podľa šéfa AKO napríklad aj vyjadrenie Matoviča, že OĽaNO má už len dvoch ministro. Rozhodujúce bude podľa Hřícha marcové rokovanie NR SR, ktoré okrem iného ukáže aj to, kto má koľko poslancov. "Tam sa ukáže, kto je skutočne opozícia," dodal Hřích.

Lenč si myslí, že to čo sa bude diať v parlamente, nebude až tak podstatné v porovnaní s tým, ako sa to bude verejne komentovať. "Áno, preferencie budú ukazovať to, akým spôsobom sa darí alebo nedarí udržiavať tú (exit, pozn. red.) stratégiu," dodal politológ.

"Situácia je veľmi podobná," reagoval Hřích na podobnosť súčasnosti s rozdelením Smeru po posledných parlamentných voľbách. "Ak by sa mal opakovať ten scenár, začali by medzi sebou bojovať," pokračoval s tým, že v neďalekej minulosti sme už boli svedkami vzájomných útokov Matoviča a dočasne povereného ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera. Niektoré témy sa už v minulosti ukázali ako rozdeľujúce v rámci OĽaNO, dodal Hřích. Ide napríklad o 500 eur za voľby.

Časť voličov OĽaNO, ktorí ich volili v posledných voľbách, podľa Hřícha odišla späť k stranám ako Smer, Hlas či PS. "Demokrati budú odoberať voličov hlavne OĽaNU a budú naberať aj nejaké percento voličov, ktorí OĽaNO nevolili kvôli komunikácii Matoviča," myslí si s tým, že takýmto spôsobom môžu Demokrati presvedčiť aj niektorých z voličov, ktorí v roku 2020 neprišli k volebným urnám. Otázne bude podľa neho aj nastavenie Demokratov k niektorých otázkam.

Podľa Lenča je približne 5 % voličov OĽaNO tých "skalných", ktorí sú vstúpenci Matoviča a hnutie budú voliť aj naďalej. Do volieb podľa neho môžeme dospieť aj do situácie, v rámci ktorej sa ani OĽaNO, ani Demokrati nedostanú do parlametnu. Čo sa týka voličov OĽaNO, Lenč si myslí, že Demokrati im môžu vziať niektorých voličov, no nie tých skalných. 

Rozhodujúci bude podľa politológa smer a postoj v rámci niektorých politických tém, ktoré budú prezentovať Demokrati, či vymedzenie sa voči lídrovi OĽaNO. Vziať podľa neho môžu voličov naríklad KDH či SaS. "Dopadnúť to môže motivačným výsledkom 4,9 %," dodal Lenč.

Čo čaká KDH a SaS?

V prípade KDH sa hovorí aj o spolupráci s Kresťanskou úniou (KÚ), za ktorou stojí poslankyňa klubu OĽaNO Anna Záborská. Hřích povedal, že pri posledných voľbách KDH ublížilo práve to, že voliči mali na výber. "Ak bude príliš veľa strán, ktoré budú operovať s konzervatívnymi hodnotami, bude sa to rozpúšťať," myslí si Hřích. Zároveň dodal, že každé spájanie strán vytvára mobilizáciu počas volieb.

SaS ponúka prvé miesto na kandidátke exministrovi Ivanovi Korčokovi. Podľa Lenča práve okúňanie bývalého šéfa diplomacie môže liberálom ublížiť. Hřích pripomenul, že Korčok začína byť komunikačne aktívny. "Ak by šiel na kandidátku SaS, záleží to od toho, akú úlohu tam bude mať," myslí si šéf AKO.

V hre je aj vznikajúca strana Mikuláša Dzurindu

Lenč v prípade Modrých pripomína, že do termínu odovzdania kandidátok ostáva menej času než do termínu volieb. "Osobne si myslím, že skôr než úspech, to vyzerá byť fiaskom," povedal k možnosti včasného založenia strany s dodatkom, že o výnimku pôjde v prípade, ak sa zlúčia s inou stranou. Do úvahy pripradá strana Za ľudí, no ako Lenč tvrdí, ich osud je v súčasnosti otázny. "Problém strany je v tom, že oni by aj niekam chceli ísť, no nie všade ich chcú," tvrdí Lenč.

Podľa Hřícha je viacero subjektov, ktoré existujú, no problémom je formálne založenie strany. "Im by momentálne pomohlo spojenie, ktoré by im dalo šancu zúčastniť sa volieb," povedal šéf AKO o Modrých. 

"Na jednej strane je fajn, keď sa spoja subjekty, ktoré sú navzájom v druhej voľbe," povedal Hřích s tým, že v tomto prípade má politik istotu, že voliči strán nebudú postavení pred dilemu. 

Čo rozdeľuje Hlas a Smer 

V opozícii je ale iná situácia. Hlas i Smer majú v súčasnosti podobne veľa percent v predvolebných prieskumoch. V konečnom dôsledku môže podľa Hřícha rozhodnúť intenzita ich komunikácie smerom k verejnosti. Ilustroval to na prípade, keď Smer v prieskumoch preferencií padal a "spasila" ho práve intenzívna komunikácia. Hřích dodal, že príkladom je aj ich komunikácia o OČTK, ktorá voličov zaujme.

Čo sa týka Hlasu, podľa Lečna sa objabujú viaceré problémy. "Smer na rozdiel od Hlasu robí politiku. Hlas nerobí politiku, ale reaguje na témy," myslí si Lenč. Dodal, že Smer témy nastoluje, pričom Hlas neprichádza so žiadnymi novými témami a aj v prípade, ak príde, viackrát trafil vedľa. Navyše, ako Lenč zdôraznil, Hlas je atakovaný zo strán opozície, koalície i mimoparlamentných subjektov. "Mali by robiť politiku, byť akční a nastoľovať témy," dodal politológ.

Na voliča podľa Hřícha funguje aktívna komunikácia. Ako zdôraznil, posledných 20 rokov na Slovensku nebola letná kampaň, čo sa odrazí aj na aktivite straníkov. "Musia byť videní," reagoval na otázku, či by kampaň mohla posunúť vopred aj PS. Vysvetlil, že v súčasnosti ich preferuje mnoho voličov aj kvôli frustrácii zo súčasnej situácie.

"Exteriérová kampaň má mnoho nástrah," myslí si Hřích. Dodal, že v tomto prípade zohrá úlohu aj to, koľko straníkov sa postaví v kampani v rámci regiónov.

Súvisiace články

Najčítanejšie