Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fico o darovaní stíhačiek: Máme dať žalobu na prezidentku? Aj to je možnosť
Zdielať na

Fico o darovaní stíhačiek: Máme dať žalobu na prezidentku? Aj to je možnosť

BRATISLAVA / Reakcie na darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine na seba nenechala dlho čakať. Zatiaľ čo koaliční členovia vlády sú spokojní, líder Smeru-SD zvažuje právne kroky.

Spokojná Remišová

"Mať ruské tanky na hraniciach by bolo pre Slovensko katastrofou. Je naším životným záujmom, aby sa Ukrajina ubránila ruskej agresii a mali sme za suseda normálne fungujúcu krajinu. Preto sme sa rozhodli poskytnúť v súlade s Ústavou a poverením od prezidentky naše lietadlá Mig-29, ktoré môžu pomôcť zachrániť tisíce životov na Ukrajine," uviedla dočasne poverená ministerka Remišová v stanovisku pre médiá. Zdôraznila, že našej armáde sú už na nič, keďže vláda Smeru rozhodla o ukončení výcviku pilotov a vláda Petra Pellegriniho zároveň objednala americké stíhačky za dve miliardy eur.

"Migy lietali na konci možno dva – tri, nie sú na ne náhradné diely, všetko sa vozilo z Ruska a opravovať ich na Sliači museli ruskí technici. Za ich skladovanie v hangároch musíme platiť desaťtisíce eur," pokračovala Remišová ďalej. Ministerka sa zároveň poznamenala, že to, akú majú hodnotu, vidno na príklade Maďarska, ktoré ich prestalo používať už pred desiatimi rokmi a už vtedy mali byť zastarané.

"Čo s nimi urobili? Nič, stále im hrdzavejú na letisku, pretože ich nevedia nikomu predať. Maďarsko má raz toľko lietadiel ako my a nevedia ich predať všetky dokopy ani za 9 miliónov eur, to bola posledná cena," doplnila ďalej s tým, že z darovania má radosť. 

"Som rada, že Slovensko dohodlo možnosť, že od spojencov dostaneme protihodnotu v stovkách miliónov eur, a ešte pomôžeme Ukrajincom brániť civilné obyvateľstvo, pretože o to hlavne ide – ruské bomby každú noc zabíjajú spiace ženy a deti. Slovensko získa prostriedky v oveľa vyššej hodnote na nákup modernej techniky na zvýšenie obranyschopnosti našej vlasti a zároveň pomáhame susedom pri obrane pred agresiou brániť svoju slobodu a životy civilného obyvateľstva. V tom je skutočný patriotizmus a láska k vlasti," uzavrela dočasne poverená šéfka MIRRI a predsedníčka strany Za ľudí.

Smer je zásadne proti, zvažuje žalobu na hlavu štátu

Smer-SD tvrdí, že za darovaním je pokus o to, aby sa v septembri nekonali predčasné voľby. "Vyzývame prezidentku, aby vystúpila a vysvetlila ľuďom svoje saltá mortale," rozhorčil sa Fico na tlačovej besede a posťažoval sa, že prestáva rozumieť, čo sa v tejto krajine deje. Znova opakoval, že Smer-SD podporuje to, aby sa Ukrajine pomáhalo humanitárne. "Máme podať žalobu na prezidentku? Aj to je možnosť," pokračoval Fico s tým, že možnosť je aj dať vládu na súd.  Robert Fico vytiahol aj to, že zajtra sa má konať dáka obrovská a agresívna akcia voči opozícii.

"Majú vyčistiť centrálu Smer-SD a chodiť nám po bytoch," uviedol Fico, ktorý spomenul aj tlačovú konferenciu prezidenta policajného zboru Štefana Hamrana. 

Proti je aj Hlas-SD

Hlas v stanovisku pre médiá zdôraznil, že je presvedčený, že rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky.

"Na takéto rozhodnutie preto podľa Hlas-u odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však ústavný súd. Hlas-SD si stanovil jasné podmienky, za ktorých je ochotný o pomoci Ukrajine rokovať. Jednou z nich bolo ústavne čisté riešenie dodávky vojenského materiálu, a táto požiadavka z pohľadu Hlasu splnená nebola," uviedlo tlačové oddelenie strany. 

Zároveň dodali, že strana preto v žiadnom prípade nemôže súhlasiť s krokom, pre ktorý sa dnes Hegerova vláda rozhodla. "Hlas zdôrazňuje, že celý problém so slovenskými stíhačkami spôsobili Eduard Heger a Jaroslav Naď, ktorí postupovali absolútne amatérsky a z témy vyrobili zásadný spoločenský konflikt. Nedokázali verejnosť presvedčiť o potrebe svojich krokov, práve naopak – čoraz väčším zmätkom dosiahli, že ľudia na Slovensku im nerozumejú, obávajú sa o svoju bezpečnosť a tvoria si o konflikte za našimi hranicami svoj vlastný názor," odznelo ďalej, pričom strana tvrdí, že MiG-29 sa stali spolitizovanou témou. 

Podľa strany Petra Pellegriniho je jasné, že ak by Eduard Heger, Igor Matovič a Richard Sulík nepredlžovali utrpenie ľudí na Slovensku z ich vlády o celý ďalší rok, mohla už v týchto dňoch rozhodovať o všetkých otázkach nová vláda, s jasným mandátom od ľudí a nespochybniteľnou zodpovednosťou za svoje kroky. "A rozhodovať nielen o migoch, ale konečne aj o skutočných problémoch ľudí na Slovensku, ktorí kvôli nim zo dňa na deň chudobnejú a nedokážu čeliť brutálnemu rastu cien," dodalo tlačové oddelenie Hlasu-SD na záver. 

Demokrati rozhodnutie vítajú

Strana Demokrati informovala, že víta rozhodnutie vlády SR o poskytnutí stíhačiek MiG-29, dvoch odpaľovacích zariadení a príslušenstva systému protivzdušnej obrany KUB Ukrajine. Schválená medzivládna dohoda je podľa Demokratov hodnotovo správna a ústavne čistá.

Zároveň strana uvádza, že je v súlade s medzinárodným právom a s Chartou OSN, definujúcou právo na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu v prípade ozbrojeného útoku proti členovi OSN. Dnešné rozhodnutie vlády je správne a opodstatnené nielen v zmysle platnej legislatívy, ale tiež morálnych hodnôt, ktoré sú základom všetkých demokratických krajín.

"Predošlé vlády rozhodli o osude sovietskych stíhačiek, a to v momente obstarania americký stíhačiek F-16. Lietadlá MiG-29 sú uzemnené, nevieme ich narozdiel od Ukrajiny servisovať a nemáme na nich dostatok pilotov. Pre Slovensko sú nepoužiteľné. Navyše, aj táto pomoc bude preplatená vo forme financií z Európskeho mierového nástroja a tiež ďalšieho vojenského materiálu od spojencov. V prvom rade by sme ale mali byť ľudia a urobiť všetko pre to, aby sa krajina, ktorá bola napadnutá Ruskom mohla brániť," uviedol minister obrany SR a podpredseda strany Demokrati Jaroslav Naď.

V tlačovom vyhlásení strana uviedla, že tak, ako Naď dodal, darovaním stíhačiek Slovensko nie je bližšie k vojnovému konfliktu, ako sa to snažia prezentovať opoziční politici opakujúci stanoviská Moskvy a týmto krokom nie je nijakým spôsobom znížená obranyschopnosť Slovenska.

"Ako Demokrati stojíme pevne na strane nášho napadnutého suseda a považujeme za dôležité pokračovať v pomoci Ukrajine humanitárne, ale aj prostredníctvom darovania vojenského materiálu. Presne tak, ako to robí vyše 60 krajín sveta. A to až do momentu, kým Ruská federácia neprestane s útočnými aktivitami a agresiou na suverénnom území nášho suseda," povedal podpredseda Demokratov Miroslav Kollár.

Demokrati trvajú na tom, že sovietske lietadlá sú pre obranu Slovenska už nepoužiteľné. "Významne však prispejú k obrane Ukrajiny pred nevyprovokovanou vojenskou agresiou Ruskej federácie. Rozhodnutie bolo prijaté v koordinácii s Poľskom a ďalšími spojencami. Navyše, darovanie lietadiel bude finančne kompenzované, časť z tzv. Európskeho mierového nástroja a tiež konkrétnej ponuky od spojencov vo forme vojenskej techniky pre slovenské ozbrojené sily. Vďaka tomu získajú OSSR spôsobilosť, ktorou doposiaľ nedisponovali," uviedlo tlačové oddelenie strany Demokrati. 

​OĽaNO trvá na zodpovednosti hlavy štátu

Hovorca hnutia Igora Matoviča Matúš Bystriansky reagoval, že hnutie OĽANO nesúhlasilo s pôvodne navrhnutým neústavným spôsobom, skrývaním sa za parlament a malou výškou kompenzácie cca 150 až 180 miliónov eur.

"Vláda nakoniec musela prísť s ústavne čistým spôsobom a kompenzácia sa zároveň navýšila na 900 miliónov eur. Zaroveň treba podotknúť, že bez aktívneho súhlasu prezidentky by k odovzdaniu Migov neprišlo. Vopred bola informovaná, a ak by chcela, mohla odovzdaniu Migov zabrániť tým, že by odobrala kompetenciu vláde na uzatvorenie medzinárodnej zmluvy," uviedol v stanovisku Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. 

Progresívne Slovensko darovanie víta ako správny krok

Krok dočasne poverenej vlády víta aj Progresívne Slovensko. Strana pripomenua, že na tento krok vyzývala už v minulom roku a rozhodnutie teraz podporuje. Predseda PS a podpredseda EP Michal Šimečka považuje postúpenie MiGov za správne a v bezpečnostnom záujme Slovenska. “Keď treba kritizujeme, keď vláda robí dobre, chválime," uviedol líder PS. 

MiGy podľa Šimečku môžu konečne splniť jednu poslednú, pre bezpečnosť Slovenska veľmi dôležitú úlohu. "Ruské sily chceme udržať čo najďalej od našich hraníc a vyslaním stíhačiek neoslabujeme ani našu obranyschopnosť," vyhlásil Šimečka s tým, že vzdušný priestor Slovenska efektívne chránia naši spojenci.

Poslanec a podpredseda PS Tomáš Valášek poukázal, že slovenské MiGy Ukrajine poslúžia najmä na zničenie rakiet s plochou dráhou letu. "Putin nimi devastuje elektrárne a rozvod elektriny s cieľom, aby ľudia zostali uprostred zimy bez tepla. Čisté barbarstvo. Ak máme šancu pomôcť tomu zabrániť, je správne, že ju využívame. Rusko je odhodlané si Ukrajinu buď podmaniť, alebo ju zničiť, a nepodarí sa mu to len vtedy, ak jej budeme naďalej pomáhať. Finančne, ale aj vojensky," uzavrel Valášek.

Súvisiace články

Najčítanejšie