Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko pošle Ukrajine 13 stíhačiek MiG-29. Schválila to vláda
Zdielať na

Slovensko pošle Ukrajine 13 stíhačiek MiG-29. Schválila to vláda

BRATISLAVA / Slovenská vláda sa dohodla s ukrajinskými, ale aj poľskými kolegami a uzemnené slovenské stíhačky Mig-29 pôjdu na Ukrajinu. Už dnes je známe, že časť pôjde po zemi a časť pôjde vzdušnou cestou. Okrem stíhačiek Slovensko pošle aj časť obranného systému KUB. 

Ozbrojené sily Slovenskej republiky budú mať kompenzovanú stratu v medializovanej sume 900 miliónov dolárov. Pre OS SR to znamená obrovskú investíciu a aj príležitosť na modernizáciu. Kompenzácia pôjde z Európskeho mechanizmu. 

Eduard Heger sa na tlačovej konferencii vyjadril, že rozhodnutie je v súlade s ústavou a darovanie sa deje po dohode s partnerskými krajinami. "Sú ešte na Slovensku a robia sa relevantné kroky," odpovedal Naď (Demokrati) s tým, že sa koordinujú aj s partnermi. "Americká strana nám zatiaľ neumožnila zverejniť informáciu," pokračoval dočasne poverený šéf obrany reagujúc na otázku o tom, aká technika na Slovensko doputuje.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger (Demokrati) poznamenal, že prezidentka Zuzana Čaputová má o všetkých krokoch plnú vedomosť. "Nie je to pokračovaním predchádzajúcej dohody. Nerozhodli sme na základe nášho názoru. Ide o plnenie ústavy a ústavnosti," zdôraznil Heger, podľa ktorého je materiál dostatočne vysvetľujúci. 

"Dnes môžem občanov ubezpečiť, že k rozhodnutiu došlo v súlade s Ústavou Slovenskej republiky," dodal poverený premiér, minister financií a minister zdravotníctva. Odvolal sa na 115. a 119. článok ústavy. Vláda schválila dodanie stíhačiek jednomyseľne. 

Čo hovoria "papiere"?

"Návrh dohody, ktorej predmetom je darovanie vojenského materiálu Ukrajine, zodpovedá záujmom zahraničnej politiky Slovenskej republiky a je vypracovaný v súlade s právnym poriadkom Slovenskej republiky, všeobecnými zásadami medzinárodného práva, ako aj záväzkami Slovenskej republiky vyplývajúcimi z iných medzinárodných dokumentov," uvádza sa v predkladacej správe, ktorú Úrad vlády zverejnil. 

"Predkladaný návrh dohody je medzinárodnou zmluvou, ktorá je podľa vnútroštátnych právnych predpisov zmluvou vládnej povahy podľa čl. 4 ods. 1 písm. b) Pravidiel pre uzatváranie medzinárodných zmlúv a zmluvnú prax, ktorá podlieha schváleniu vládou SR podľa čl. 119 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky. Prezidentka SR poverila vládu SR, ktorej Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1927 z 15. decembra 2022 vyslovila nedôveru, vykonávaním jej pôsobnosti v rozsahu podľa čl. 119 písm. a), b), e), f), m), n), o), p) a r) Ústavy Slovenskej republiky rozhodnutím 454/2022 zo 16. decembra 2022. Zodpovednými orgánmi na vykonávanie tejto dohody budú Ministerstvo obrany Slovenskej republiky a Ministerstvo obrany Ukrajiny," obsahuje správa. 

Čo presne posielame:

  • 10 kusov Mig-29 s motormi,
  • 3 kusy Mig-29 bez motorov s príslušnými pohonnými hmotami a mazivami (PHM), náhradnými dielcami, pozemným prevádzkovým vybavením, skladom náhradných dielcov, kontrolno-meracou technikou,
  • 2 kusy odpaľovacích zariadení KUB s príslušnými náhradnými dielcami a skladom náhradných dielcov,
  • 1 kus radarovej stanice KUB,
  • 52 kusov protilietadlových rakiet 3M9ME 148 kusov protilietadlových rakiet 3M9M3E.

Súvisiace články

Najčítanejšie