Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko budú zachraňovať pediatri z Ukrajiny. Konečne, je to výborný krok, reaguje SaS
Zdielať na

Slovensko budú zachraňovať pediatri z Ukrajiny. Konečne, je to výborný krok, reaguje SaS

BRATISLAVA / Slovensko privíta pediatrov z Ukrajiny, ktorí by mali pomôcť situácii v sektore. Zjednodušenie akceptácie víta SaS, ktorá tvrdí, že po podobnom kroku volala už dávno.

Podmienky na uznávanie vzdelania ukrajinských pediatrov na Slovensku sa zjednodušia. Zavádza sa pre nich skúška spôsobilosti. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informoval dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je aktuálne poverený riadením Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Skúšku spôsobilosti budú môcť absolvovať v ukrajinčine alebo ruštine," priblížil s tým, že prvá bude v apríli. Po úspešnom absolvovaní im uznajú doklad o vzdelaní, čo umožní pediatrom pracovať maximálne 18 mesiacov v rámci dočasne odbornej stáže. Lekári môžu po tejto skúške absolvovať doplňujúcu skúšku v slovenskom jazyku.

"Výsledkom bude uznanie titulu všeobecného lekára platné v celej Európskej únii," doplnil Heger. Hlavná odborníčka MZ SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast Elena Prokopová zároveň vyzvala ukrajinských lekárov, aby si dali uznať svoje vzdelanie. Ako priblížil štátny tajomník ministerstva Michal Palkovič, program je nastavený tak, že bude k dispozícii aj ďalším špecializáciám.

SaS rozhodnutie víta

"Výborne, po tomto kroku sme volali už dlho," reagovala expredsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková pre Noviny PLUS TV JOJ. Poslankyňa za SaS zdôraznila, že pediatrov máme kriticky málo a pokiaľ nedôjde k zníženiu štandardov, tak je to pre Slovensko iba výhoda. "Je to jednoznačne výborný krok," pokračovala Bittó Cigániková. 

Saskárka zdôraznila, že proti takémuto kroku boli najmä odborári, ktorí argumentovali znížením kvality. Zároveň je však Bittó Cigániková presvedčená, že ak niekto robí 20 rokov pediatra Na Ukrajine, tak to zvládne aj u nás. "Myslím si, že išlo najmä o to, aby tu nevznikala konkurencia. V jednej nemocnici, kde som bola praxovat, mi povedali, že testy pre zahraničných lekárov dali urobiť svojim zamestnancom a neprešiel ani jeden," dodala poslankyňa za SaS. 

Exšéfka výboru poznamenala, že výhodou by mali byť aj roky praxe. Pravidlá, ktoré predstavil dočasne poverený predseda vlády, by mali platiť aj pre ďalších zdravotníkov. "Doteraz sme dávali zbytočné bariéry," uzavrela Jana Bittó Cigániková pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Pozitívne reaguje aj Hlas, ale "s ohľadom na okolnosti"

Zuzana Dolinková, podpredsedníčka Hlasu-SD pre Noviny PLUS TV JOJ uviedla, že rozhodnutie sa nedá vnímať inak, než pozitívne. "V tejto žalostnej situácii, kedy nám na Slovensku chýbajú stovky pediatrov, nie je možné inak, ako pozitívne vnímať príchod lekárov z tretích krajín," pokračovala Dolinková s tým, že v tomto prípade ide o ukrajinských pediatrov.

Zároveň však zdôraznila, že nesmie dôjsť k poklesu kvality, lebo práve týto lekári sa budú starať o deti. "Zároveń je však nevyhnutné, aby sa štát postaral o to, aby sa do slovenského zdravotníckeho systému dostávali nielen lekári zo zahraničia, ale aby boli motivovaní slovenskí študenti a slovenskí medici vykonávať prácu lekára na Slovensku," uzavrea Dolinková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie