Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane so Šimečkom a Remišovou: Vecný Šimečka a podráždená Remišová. Čo odkázala Miklošovi?
Zdielať na

Na hrane so Šimečkom a Remišovou: Vecný Šimečka a podráždená Remišová. Čo odkázala Miklošovi?

BRATISLAVA / Eurofondy sú pod drobnohľadom viac ako inokedy a koalícia čelí základnej otázke, či neprídeme o časť bruselských peňazí pre neschopnosť dohodnúť sa a efektívne manažovať projekty. V parlamente sledujeme mocenské súboje a polícia už verejnosť pripravuje na to, že voľby budú sprevádzať dezinformácie o ich manipulácii. O tom všetkom v štúdiu Na hrane TV JOJ diskutoval podpredseda EP a predseda PS Michal Šimečka a ministerka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová.

Kauza Klus

Úvod relácie patril fiasku Martina Klusa pred výborom EP. "Slovensko má na túto pozíciu nominovať človeka, ktorý je odborníkom v tejto oblasti. To, že nikto nehlasoval za Martina Klusa, je hanbou pre slovenskú vládu, ale aj pre Slovensko," poznamenal podpredseda Európskeho parlamentu a poprel, že by bolo možné, aby výsledky ovplyvňoval Richard Sulík. "Kolegovia dali najavo, že Martin Klus potrebné kvality nemá," uzavrel Šimečka. 

Veronika Remišová zdôraznila, že ďalšie kroky sú na strane premiéra a odmietla "škandalizovať" Martina Klusa. Šimečka reagoval, že o škandalizáciu nešlo ani jemu, ale ide o to, aby vláda nominovala do európskych štruktúr kvalifikovaných odborníkov. 

​S kým pôjde Remišová do volieb?

"Máme len o dve percentá menej od OĽaNO a Demokratov," poznamenala Remišová na konto preferencií, ktoré sú v prípade Za ľudí ďaleko za bránami parlamentu. Poprela, že by do volieb išla na kandidátke inej strany. "Budeme napĺňať náš program a naše priority," doplnila dočasne poverená ministerka, ktorá odmietla na otázku odpovedať priamo. 

Zdá sa, že rady PS by mohol doplniť bývalý šéf polície Spišiak. "Ľudia si ho pamätajú ako symbol boja proti mafii, organizovanému zločinu a korupcii. Je pre nás dobré mať odborníkov a odborníčky aj na takúto oblasť," uviedol Šimečka s tým, že so Spišiakom ešte prebiehajú rokovania a ich výsledok oznámia čoskoro. 

Šimečka poprel, že by so Štefanom Hamranom rokovali o spolupráci, ale prezidenta policajného zboru označil za kvalitného šéfa bezpečnostných zložiek. 

Ako to dopadne s atómovkami v parlamente?

"My sme to povedali veľmi jasne. Odkedy boli ohlásené predčasné parlamentné voľby, začal festival populizmu," povedala Remišová a upriamila pozornosť na "absurdné" zákony ako je ústavné právo na hotovosť. Remišová doplnila, že budú predkladať zmenu paragrafu 363, ale aj krátenie výsluhových dôchodkov policajtom, ktorí boli usvedčení z trestnej činnosti. 

Kultúrne vojny rozdúchavajú práve ultrakonzervatívci v NR SR. "Budeme presadzovať rovnosť pre všetkých, ale v tejto kampani tieto témy otvára niekto úplne iný," dodal predseda PS a zdôraznil, že ak by boli voľby skôr, festival populizmu by trval kratšie. Prístup k LGBTI komunite označil Šimečka za šikanovanie tisícok občanov Slovenska. 

Neisté naplnenie plánu obnovy

Remišová poznamenala, že jej ministerstvo si všetky miľníky plní a má aktuálne splnené tri zo štyroch. "Som si istá, že peniaze z Plánu obnovy neprepadnú," uviedla ministerka a poznamenala, že poslanci svojimi hlasovaniami škodia najmä občanom. "Tvária sa, akoby ubližovali tejto vláde," reagovala. Poslanci sú podľa ministerky dosť dobre platení na to, aby si sadli a preštudovali zákon. "Nemám sa prečo zastávať Hegera, lebo je v inej strane, ale poslanci škodia občanom," uzavrela. 

Šimečka na margo spájania síl v prípade plánu obnovy povedal, že nejde o prázdne frázy. Dokonca zdôraznil aj to, že kvalitné návrhy vždy podporil aj poslanec za PS Tomáš Valášek. 

Šéf záchranky v Analýzach 24 uviedol, že rezort zdravotníctva s nimi o projekte záchraniek vôbec nekomunikoval a prístup označil za najväčší amaterizmus, aký zažili. "Napokon to dospelo do takého štádia, že premiér požiadal pána Lengvarského, aby odišiel," regovala Remišová.

Zlyhávajúca Remišová?

"To zdravotníctvo je symbol toho, kde táto vláda zlyháva," kontroval Šimečka a pripomenul aj to ako Igor Matovič neustále Lengvarskému podrážal nohy. Spomenul aj pretrvávajuce konflikty a nekonečný chaos. Tvrdenia o chaose Remišová odmietla a dodala, že každý jeden minister bol lepší, než jeho predchodca za posledných 10 rokov.

Vyzdvihovala nielen boj s korupciou, ale aj eurofondy a IT, ktoré sa mali podľa jej názoru výrazne zlepšiť. Jej ministerstvo pritom označil za najhoršie exminister financií Ivan Mikloš, ktorý bol zdesený z toho, ako bolo ministerstvo riadené a Remišová mala neustále meniť názor podľa vôle úradníkov. 

"Ivan Miloš je múdry ako rádio, ale jeho nominantka bola hlavnou osobou v kauze Gorila," argumentovala ministerka, ktorá odmietla Miklošove vyjadrenia, ktoré podľa neho vychádzajú z tlačovky Hlasu a zamestnancov, čo odišli pred dvoma rokmi. 

Remišová nereagovala ani na obvinenia o tom, že nakupovala predražene. Išlo o to, že si mala nadštandardne draho vybaviť nábytok do kancelárie. "Ak ma pán Mikloš kritizuje za to, že som zrušila predražené projekty, tak je to katastrofa a za tým si stojím," rozčúlila sa Remišová. 

Šimečka uviedol, že aj to, že od nej odišli už traja tajomníci o niečom svedčí. "Boli sme tretí najhorší a teraz, ak mám pocit, sme ôsmi najhorší," vyjadril sa líder PS na margo čerpania eurofondov. Ministerka reagovala, že má zlé informácie. "Ja chcem veriť, že to robíte lepšie ako Smer, ale povedzme si, že latka bola nastavená veľmi nízko," zhodnotil. 

Dezinformácie pred voľbami

Podľa podpredsedu EP sa obsah na sociálnych sieťach nedá úplne regulovať. "Problémom je, že dezinformácie často šíria aj samotní politici," uviedol Šimečka. Remišová reagovala, že ku kontrole treba dotlačiť priamo sociálne siete. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie