Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Káčer o zahraničnej politike: Slovensko bolo problémové dieťa už od začiatku
Zdielať na

Káčer o zahraničnej politike: Slovensko bolo problémové dieťa už od začiatku

BRATISLAVA / Na konferencii organizovanej ministerstvom zahraničných vecí vystúpil jeho dočasne poverený líder Rastlislav Káčer (Demokrati).

"Niekedy nie je ľahké byť optimistom a cítime to asi všetci," zhodnotil Káčer posledných 30 rokov zahraničnej politiky. Dodal, že jeho generácia postavila Slovensko na koľajnice, o ktorých si mysleli, že o nich už nikto nebude pochybovať. "Dnes sme na fatálnom rázcestí," dodal Káčer.

Expolitik Pavol Demeš zaspomínal aj na obdobie, keď sa na Slovensku stretli americký a ruský prezident, kde bol aj Káčer. Dodal, že posovietsky priestor je rozhádzaný. "My sme boli problémové dieťa Európy už od začiatku," povedal dočasne poverený minister s dodatkom, že naša krajina prešla viacerými rozhodujúcimi momentami. "Ak by nebolo 1998, neviem, ako by vyzerala súčasnosť. Veľa z nás by tu možno ani nesedelo," dodal politik.

V minulosti sme podľa Káčera mali aj pozitívne obdobie, keď nás nazývali tatranským tigrom. Dodal, že neskôr sme zas začali klesať, čo ukazuje nedávna história i ekonomické výsledky.

Stretnutie so Zelenským

Káčer zároveň mal možnosť vycestovať do Kyjeva a stretnúť sa s ukrajinským prezidentom. "To stretnutie na mňa urobilo obrovský dojem," zhodnotil s odstupom času. Dodal, že krátko po návšteve Kyjeva navštívil aj Vatikán, pričom obe stretnutia porovnal. O Zelenskom povedal, že je to veľký človek, z ktorého však ide veľká pokora.

Káčer v politike vystriedal svojho bývalého spolužiaka Ivana Korčoka. Ako poznamenal, Korčok nepatril do straníckych štruktúr, bol len nominantom SaS. "Pre mňa je každý diplomat politik, pretože má vysoký mandát," povedal Káčer s dodatkom, že ich menuje prezidentka, v zahraničí zastupuje politikov a na Slovensku je len málo takýchto silných mandátov.

Zahraničná služba je podľa Káčera relatívna stabilná práve vďaka tomu, že mala "šťastie a kontinuitu na ministrov, ktorí ich chránili z vlastnej iniciatívy". Dočasne poverený minister zároveň skonštatoval, že parlamentná demokracia je inherentne nestabilná. "My by sme dramaticky potrebovali zvýšiť administratívnu kapacitu krajiny s tým, že ju ochránime zákonom," myslí si.

50 percent motívu Káčera na prijatie ponuky bola ochrana diplomacie pred predčasnými voľbami. Kvalitnú spoločnosť vníma postavenú na troch pilieroch – administratíva štátu, aktívna občianska spoločnosť a korporátna biznisová sféra. "Tieto tri piliere majú medzi sebou interagovať," dodal Káčer.

Čo sa týka súčasnej politickej situácie, Káčer prirovnal vystupovanie šéfa Smeru Roberta Fica k americkému exprezidentovi Donaldovi Trumpovi. "Vidíme, že Slovensko je kombináciou viacerých externalít a internalít, ktoré sa v nevhodnom čase stretli," dodal.

Káčer zdôraznil, že rezort diplomacie je stabilný. "Sme hlboko podfinancovaná služba. Potrebovali by sme trochu šťuku do toho rybníka," myslí si s tým, že rezort by mal mať vnútornú dynamiku bez ohľadu na ministra, čo ale podľa svojich slov zmeniť nestíha a nemá na to ani mandát. Dodal, že sa môže stať aj opačný príklad, ako napríklad v Maďarsku – že budú musieť skončiť dlhoroční kvalitní diplomati, ako to bolo napríklad aj v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie