Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poslanci rozhodli o odmene za voľby: Návrh získal hlasy len klubu OĽaNO, Igor Matovič podal návrh znovu
Zdielať na

Poslanci rozhodli o odmene za voľby: Návrh získal hlasy len klubu OĽaNO, Igor Matovič podal návrh znovu

matovičBRATISLAVA - Poslanci NRSR hlasovali o kontroverznom návrhu z dielne lídra OĽaNO Igora Matoviča. Dostal len 32 hlasov klubu OĽaNO.

Poslanci Matovičov návrh napokon neschválili. Marián Viskupič SaS však na sociálnej sieti informoval, že Igor Matovič épodal návrh zákona znovu a obišiel tak lehotu 6 mesiacov. "Návrh získal len 32 hlasov...len Oľano a ich absolútny nezmysel pre realitu," uviedol Viskupič na sociálnej sieti. 

Rečnil niekoľko hodín

Matovičovmu návrhu venovali jeden celý deň. Líder OĽaNO svoj návrh začal predstavovať v utorok (28. 3.) o 10-tej hodine dopoludnia. S výnimkou hlasovania a obednej prestávky rečnil až do šiestej hodiny popoludní.

Matovič vo svojom siahodlhom prejave hovoril o opozícii, bývalej koalícii, mimoparlmentných stranách, pandémii i rozpade jeho vlády. Ako to už u predsedu OĽaNO býva zvykom, nevyhol sa urážkam ani osobým útokom. V pléne návrh predstavil ako niečo, čo "dokáže zachrániť demokraciu", no k dôvodom, prečo by ho mali poslanci podporiť, sa vyjadril až popoludní. Vo vystúpení v súvislosti s tým varoval pred prevzatím moci extrémistami a "konci demokracie".

Poslanec SaS Marián Viskupič v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ zhodnotil, že v Matovičovom vystúpení chýbali fakty. "K samotnému návrhu zákona padlo len veľmi málo. Je to extrémne populistický a nezodpovedný návrh. Ale to Igor Matovič prešiel mlčaním," povedal.

Čo chce zaviesť?

Aj v dôvodovej správe zákona Matovič spomína na posledné tri roky vládnutia a krízy či problémy s ním spojené. "Dnes Slovensku reálne hrozia voľby, ku ktorým príde historicky najmenej voličov. Reálne hrozí, že milión demokraticky cítiacich voličov zostane frustrovaných doma a v rozhodujúcej chvíli nechá rozhodnutie o osude Slovenska v rukách tri roky huckaných ľudí," píše sa v dôvodovej správe.

Dodáva, že hrozí povolebné "vytrhnutie Slovenska z európskych štruktúr" a pripútanie krajiny k Rusku. "Preto navrhujem, aby Slovenská republika vyplatila každému zúčastnenému občanovi Slovenskej republiky na predčasných parlamentných voľbách 2023 odmenu za účasť 500 EUR, ktoré nebudú podliehať zdaneniu," dodáva Matovič.

Pri predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí počas volieb tak predpokladá, že krajinu to bude stáť približne 1,5 miliardy eur. V dôvodovej správe, ako aj na skorších tlačových konferenciách, sa ohraďuje, že v porovnaní so sumou,  ktorú mali Slovensko pripraviť predošlé vlády, je to nič.

Otázkou ale ostáva, odkiaľ chce vziať finančné vykrytie návrhu, čo mu vyčítajú nielen politici z iných strán, ale nevykrytie návrhu konštatuje aj ministerstvo financií. Líder OĽaNO tvrdí, že návrh by sa mal čiastočne pokryť zo schváleného mimoriadneho zdanenia nadmerného zisku z ruského plynu, no to podľa odhadov nebude stačiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie