Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Záborská chce dať financie z úradu vlády prolife organizáciám, peniaze by pridelila aj sama sebe. Matovič problém nevidí
Zdielať na

Záborská chce dať financie z úradu vlády prolife organizáciám, peniaze by pridelila aj sama sebe. Matovič problém nevidí

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Po zákone o radiačnej ochrane to Anna Záborská skúša s ďalším prílepkom. Zatiaľ čo v rámci zákona o radiačnej ochrane sa snažila premenovať plod na nenarodené dieťa, v prípade príspevku na štvrté dieťa sa poslankyňa pokúša presadiť prílepkom to, aby sa z premiérskej rezervy dali financovať prolife organizácie.

Opozičná SaS upozornila na pozmeňujúci návrh predložený poslankyňou parlamentu Annou Záborskou (OĽaNO/KÚ) a poslancami OĽaNO k zákonu o príspevku pri narodení dieťaťa. Pozmeňujúci návrh z dielne šéfky Kresťanskej únie je prílepkom, ktorý s obsahom predmetnej novely nesúvisí. 

SaS tvrdí, že vďaka návrhu by mohli Záborskej spriatelené organizácie čerpať peniaze zo štátneho rozpočtu, konkrétne z kapitoly Úradu vlády SR. "Dnes môžu dotácie z úradu vlády ísť na podporu národných kultúrnych pamiatok, podporu športu či na riešenie problémov rómskej komunity. Návrh Anny Záborskej však chce rozšíriť tento okruh o spriatelené pro-life organizácie," zdôraznila poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS).

Jana Bittó Cigániková (SaS) o pozmeňováku Anny Záborskej

​Považuje za diskriminačné a neprípustné, aby úrad vlády finančne podporoval výhradne také organizácie, ktorých hlavnou činnosťou je bojovať proti ženským právam a interrupciám.

Navrhovaná novela zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí predpokladá zvýšenie príspevku pri narodení štvrtého dieťaťa na plnú sumu 829,86 eura.

Juraj Krúpa tvrdí, že Záborská má len jednu agendu

K odporcom pozmeňujúceho návrhu patrí aj bývalý člen poslaneckého klubu OĽaNO a dnes člen klubu SaS Juraj Krúpa. Ten uvádza, že jediným cieľom poslankyne Záborskej je šikana a snaha o osobný prospech. 

Šokuje ma tento cynizmus, uviedol Valášek​

K odporcom patrí aj poslanec za PS Tomáč Valášek, ktorý označil správanie poslankyne Záborskej za drzosť. Snahy poslankyne označil za hrubé zneužitie zákona, ktorý by mal pomáhať ľuďom. 

​Krajniak o konflikte záujmov nevie

Vyhýbavo sa k téme postavil minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, ktorý zdôraznil, že pozmeňovák nevidel. 

Saková by rada hlasovala za, ak by tam nebolo to "ale"

Saková priznala, že zákon by rada podporila, ale bez ďalších pripomienok. Zároveň však uviedla, že o ďalších možnostiach bude ešte debata na klube. 

Matovič sa poslankyne zastáva​

Igor Matovič využil otázky ako ďalšiu príležitosť zaútočiť nielen na poslankyňu SaS, ale aj na LGBTQI organizácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie