Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič v NR SR o 500 eurovej volebnej odmene: Rečnil vyše dvoch hodín, urážal a varoval pred koncom demokracie
Zdielať na

Matovič v NR SR o 500 eurovej volebnej odmene: Rečnil vyše dvoch hodín, urážal a varoval pred koncom demokracie

BRATISLAVA / V pléne NR SR sa začala debata o kontroverznom návrhu zákona. 500 eurovú odmenu za účasť vo voľbách kritici označujú za formu korupcie. Predkladateľ zákona a líder OĽaNO Igor Matovič využil čas v pléne NR SR na obviňovanie politikov i bývalých koaličných partnerov.

Matovič vystúpil v pléne ešte dopoludnia ako predkladateľ zákona. Návrh predstavil ako niečo, čo "dokáže zachrániť demokraciu". V úvode povedal, že viacero opozičných a mimoparlamentných politikov sa správa, ako keby mali chcieť čo najviac ľudí znechutiť v otázke využitia volebného práva.

"Keď sa pozrieme, koľko ľudí chodí voliť, tak v roku 2016, keď nebolo žiadne vychýlenie, prišlo voliť 59 % voličov," povedal s dodatkom, že v reálnych číslach tak neprišli voliť takmer dva milióny ľudí. Líder OĽaNO spomenul následné vytvorenie koalície s Most-Híd, čo podľa jeho slov viedlo až k vražde Jána a Martiny.

"Tento šok spôsobil, že v nasledujúcich voľbách prišlo mnoho ľudí, ktorí sa vzbúrili," zdôraznil Matovič s tým, že státisíce ľudí prišlo "zabojovať za návrat Slovenska", čo sa odrazilo aj na účasti ľudí vo voľbách.

Útočil na médiá i bývalého koaličného partnera

Matovič pokračoval s monológom o tom, že viaceré médiá mali umelo útočiť na neho aj na hnutie OĽaNO a dodal, že okrem mediálnych útokov počas tohto funkčného obdobia musel čeliť aj viacerým krízam – spomenul pandémiu, energetickú krízu i vojnu na Ukrajine. Kritiku voči médiám spomenul viackrát, niektorých novinárov pritom nazval "presstitútky".

Vystúpenie lídra OĽaNO v pléne NR SR sa tiahlo dokopy viac než dve hodiny a nieslo sa v prúde kritiky. Matovič sa pritom v rámci kritiky nevyhol zrejme nikomu – extrémistom, médiám, opozícii ani bývalým koaličným partnerom. 

V rámci príhovoru sa pristavil aj pri ľuďoch, ktorí šírili konšpirácie o vakcínach proti covidu. "Hovorím o situácii, ktorú sa nebojím prirovnať k 30. rokom minulého storočia," povedal exminister financií. O saskárskej poslankyni Jane Bittó Cigánikovej sa zas opakovane vyjadroval ako o Jane "Pente" Cigánikovej. Poslankyňa už v minulosti v relácii JOJ 24 reagovala, že za podobné vyjadrenia na Matoviča podá trestné oznámenie.

Matovič sa počas vystúpenia v pléne pustil do bývalého koaličného partnera SaS aj v rámci témy očkovania ruskou vakcínou Sputnik V. Ruská očkovacia látka svojho času spustila koaličnú krízu, ktorej vyvrcholením bola demisia vtedajšieho predsedu vlády Igora Matoviča i ministra zdravotníctva Marka Krajčího. 

Ekonomickým liberálom Matovič taktiež vyčítal aj to, že v rámci presadzovania prorodinného balíčka nepoužili veto. "To je solidarita s pár zbohatlíkmi, pričom keď sa trochu zmení situácia v neprospech nich, povalí vládu. Ale to nemá z vlastnej hlavy," povedal Matovič na margo lídra SaS Richarda Sulíka. SaS zároveň nazval "čistou mafiánskou stranou, ktorá sa nám infiltrovala v parlamente".

Pellegriniho nazval "premaľovaným smerákom"

V rozprave sa venoval aj lídrovi Hlasu-SD Petrovi Pellegrinimu, ktorého nazýval "premaľovaným smerákom". Kritizoval, že doposiaľ verejne a jasne nevylúčil povolebnú spoluprácu so Smerom i za nedávne video, ktoré Pellegrini zverejnil.

Verejnosť taktiež varoval pred tým, že v prípade zmeny po voľbách sa Slovensko rúti do možného konca demokratického režimu. Pomenoval viacero opozičných politikov s tým, že chcú ovplyvniť verejnú mienku. "Títo ľudia tu tri roky ovplyvňujú verejné dianie tak, aby prevzali moc," povedal s dodatkom, že Slovensko sa podľa neho môže 1. októbra zobudiť s tým, že už nepatrí do EÚ. "Cesta späť už nebude," povedal k tomu scenáru.

Do rozpravy sú po Matovičovi písomne prihlásení ďalší traja poslanci. Každý z nich bude mať čas na rečnenie 20 minút, pričom ďalší poslanci budú môcť reagovať faktickými poznámkami, ktoré môžu mať dve minúty. Ďalší poslanci sa môžu prihlásiť ústne. Matovič napokon rečnil až do hlasovania o 17-tej hodine.

Už v utorok dopoludnia však Sme rodina avizovala, že návrh nepodporí. Aj samotný líder OĽaNO povedal, že jeho podporu neočakáva.

Po dvoch hodinách rečnenia sa napokon dostal k pointe, prečo by mali poslanci podporiť jeho návrh. Varoval pred prevzatím moci opozičnými či extrémistickými stranami, čo viackrát označil ako koniec demokracie. Hovoril aj o "živočíšnom strachu" opozície pred vyšetrovaním, čo ich malo podľa Matoviča presvedčiť k spájaniu sa aj s extrémistami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie