Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čekovský ako šéf výboru pre kultúru a médiá skončil: Je zarážajúce, že sa koalícia spojila s tými, proti ktorým bojujú
Zdielať na

Čekovský ako šéf výboru pre kultúru a médiá skončil: Je zarážajúce, že sa koalícia spojila s tými, proti ktorým bojujú

BRATISLAVA / Parlamentná opozícia odvolala Kristiána Čekovského z postu šéfa výboru pre kultúru a médiá. Poslanec Jarjabek (Smer-SD), ktorý bol súčasťou návrhu na Čekovského odvolanie, mu v pléne NR SR vyčítal, že neovláda rokovací poriadok a zneužíva svoju funkciu. Za opozičný návrh na jeho odvolanie hlasovalo 69 poslancov zo 128 prítomných, proti bolo 47 a zdržalo sa 12 poslancov. Výsledky voľby oznámili v pléne NR SR.

Brífing k dovolaniu začal poslanec a bývalý redaktor RTVS menovaním vecí, ktoré sa podarilo presadiť. Nevynechal ani zmenu v prípade voľby GR RTVS, ktorej súčasťou je aj verejné vypočutie. "Tento prvok všade, kde sa dá, tak sme ho zapracovali," uviedol Kristián Čekovský, ktorý odišiel z OĽaNO po tom, čo padla vláda. 

"Som veľmi rád, že za tri roky mojej práce v médiách sa mi podarilo presadiť zákony na zlepšenie mediálneho prostredia a posunúť Slovensko v rebríčku slobody tlače," doplnil Čekovský s tým, že Slovensko sa posunulo o osem priečok. 

Potopila ho aj bývalá koalícia

​Podľa Čekovského výpočtov za jeho odvolanie hlasovali aj poslanci bývalej koalície, a to aj jeho bývalí kolegovia z poslaneckého klubu OĽaNO. O tom, či išlo o pomstu za jeho odchod a pretrvávajúce názorové nezhody, Čekovský nechcel špekulovať. "Nemôžem to ani potvrdiť, ani vyvrátiť," reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ, pričom uviedol, že svoju funkciu ponúkol klubu OĽaNO už v decembri. 

Poslanec však ďalej nevylúčil, že by sa za hlasovaním mohla skrývať aj určitá forma odplaty. "Je zarážajúce, že sa spojili s ľuďmi, proti ktorým bojujú," poznamenal poslanec ďalej s tým, že svoju funkciu sa snažil zastávať čo najtransparentnejšie. 

Proti poslancom sa zasahuje ťažko

Problémom na zasadnutiach výboru bolo aj narúšanie priebehu zo strany opozičných, ale často aj koaličných poslancov. Do pamäti sa zapíše rokovanie výboru za prítomnosti exšéfa SND Mateja Drličku a jeho ekonomického riaditeľa divadla. Vtedy na Drličku útočili poslanci naprieč politickým spektrom, a to vrátane poslancov za klub OĽaNO Moniky Kozelovej a Jozefa Pročka. Atmosféra na výbore bola vtedy mimoriadne napätá a neúctivá. Nebol to však ojedinelý prípad. 

Čekovský pre Noviny PLUS uviedol, že proti poslancom sa na výboroch zasahuje ťažko, pretože aj rokovací poriadok má v tomto svoje limity. Zároveň však dodal, že práve poslanci, ktorí na výbor nechodili – ako pani Vaľová (Smer-SD) alebo poslanec Taraba, ktorý prišiel do parlamentu na kandidátke extrémistickej ĽSNS, podali návrh na jeho odvolanie. 

"Tí, ktorí tento návrh predložili, na výbor buď nechodili, alebo keď išlo o exponovanejšiu tému, tak prišli a robili tam neporiadok, kedy narúšali výbor a skákali hosťom do reči. Nie je úplne možné poslanca NR SR v rámci jeho vystúpenia zastaviť," dodal pre Noviny PLUS a zdôraznil, že verí, že občania ich vystúpenia vidia a zhodnotia ich.

Súvisiace články

Najčítanejšie