Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Modrí majú 12-tisíc podpisov, chcú spolupracovať: Rozhodujúce sú preferencie a program strany, tvrdí Lenč
Zdielať na

Modrí majú 12-tisíc podpisov, chcú spolupracovať: Rozhodujúce sú preferencie a program strany, tvrdí Lenč

Pozrite si archívnu tlačovú besedu Modrí - Európske slovensko

BRATISLAVA / Expremiér Mikuláš Dzurinda oznámil ďalší postup v súvislosti so vznikom strany Modrí - Európske Slovensko. Rovnako ako europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá zakladá stranu Jablko, je pripravený na debaty o spolupráci. Politológ Jozef Lenč reagoval na výroky oboch politikov.

Dve novovznikajúce politické projekty - Modrí - Európske Slovensko a Jablko oznámili, že vyzbierali dostatok podpisov na založenie strany. Strana Mikuláša Dzurindu pritom vo štvrtok (6. 4.) takmer 13-tisíc vyzbieraných podpisov odovzdala na ministerstvo vnútra. To má teraz mesiac na to, aby dodané hárky skontrolovalo a zaregistrovalo stranu.

"Vyzbierali sme to v rekordnom čase, presne za mesiac. Čo to dokazuje? Podľa nás jednoznačne dopyt po našej strane Modrí - Európske Slovensko," povedal jeden zo zakladateľov strany Peter Kysela. Keď vznikala strana Za ľudí, exprezident Andrej Kiska oznámil vznik strany v apríli 2019, potrebný počet podpisov odovzdával začiatkom augusta. Hlas-SD Petra Pellegriniho zbieral podpisy dva mesiace, no namiesto potrebných 10-tisíc ich na ministerstvo vnútra odovzdal viac než 94-tisíc.

"Keď to porovnáme s tým, že strana Jablko mala tuším po mesiaci vyzbieraných 5-tisíc podpisov, tak je to ultra rýchle. Ale ťažko povedať, či je to rekord z celkového hľadiska," reagoval na jeho slová politológ Jozef Lenč.

Odborník dodal, že ľudia podpísaní na hárkoch za vznik strany nemusia byť možnými voličmi Modrých. "Aj ak by boli, tak 13-tisíc ľudí je stále málo na to, aby to bol nejaký úspech, čo sa týka volieb," zhodnotil s dodatkom, že pre straníkov je to rozhodne zaujímavá skúsenosť. "To ale neznamená, že sa to premietne do nejakých vysokých percent," zhodnotil. Pripomenul, že stranu okrem registrácie čaká napríklad snem či kreovanie orgánov.

Kysela v rámci tlačovej konferencie tiež tvrdil, že podpisy na vznik strany zbierali každý deň. "Či svietilo slnko alebo bolo zamračené, či bolo teplo alebo mrzlo. Išli sme za svojím cieľom," dodal.

Podľa Lenča sú voliči, ktorí takúto prezentáciu prijmu. "Nie je to nič prevratné. Je to asi na porovnateľnej úrovni, ako keď politická strana deklaruje, že nebudú kradnúť. Volič očakáva, že nebudú kradnúť, tak aj tu sa očakáva, že keď chcú zbierať podpisy, tak ich budú zbierať kedykoľvek a kdekoľvek ak to chcú stihnúť v čase, aby sa mohli zúčastniť parlamentných volieb," dodal politológ s tým, že ide o banálnu informáciu.

Na rokovania je čas do začiatku júla

Dzurinda zároveň deklaroval, že majú záujem o spoluprácu s inými stranami. "Sme otvorení každej serióznej diskusii tak, aby programovo a ideovo blízke politické formácie išli do volieb čo najtesnejšie," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii. Deň pred jej konaním však Ľuboš Schwarzbacher z petičného výboru Modrých pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že doposiaľ sa rokovaniu s inými subjektami nevenovali, sústredili sa totiž na zber podpisov.

Lenč zdôraznil, že ak sa Modrým podarí do konca apríla spraviť všetky úkony potrebné pre vznik strany, stále majú ďalšie dva mesiace na rokovania s inými subjektami. "Ak je niekto ochotný sa s niekým spojiť, nepotrebuje dlhší čas, ten nie je až taký rozhodujúci," skonštatoval politológ.

Rozhodujúce podľa odborníka budú najmä preferencie Modrých ako aj preferencie možných spojencov a či sa medzi stranami nájdu nejaké programové prieniky, "ktoré podobne ako on deklarujú, že sa spájať chcú, napriek tomu, že k reálnemu spájaniu relevantných hráčov nateraz ešte neprišlo".

Všetky politické strany, ktoré sa chcú zúčastniť septembrových parlamentných volieb totiž musia najneskôr do 2. júla, teda 90 dní pred vyhláseným termínom volieb, odovzdať kandidátky svojich strán. Do tohto dátumu tak majú čas na vyjednávanie s potenciálnymi kandidátmi ale aj s inými stranami o možnej spolupráci.

Podpisy vyzbieralo aj Jablko

Jablko exsaskáýrky a europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej je v trochu inej situácii než Modrí. Za 10-tisícovú hranicu podpisov sa síce dostali, no pokračujú v zbere. "Zbierame ďalej, chceme mať rezervu," napísala politička na sociálnej sieti. Strany v podobných prípadoch odovzdávajú viac podpisov, chcú sa tak vyhnúť prípadu, v ktorom by pre niekoľko neplatných podpisov museli akciu opakovať.

Ďuriš Nicholsonová už počas predstavovania strany povedala, že je otvorená spolupráci s inými subjektami. "Sedela som s Eduardom Hegerom a bavili sme sa o spájaní, z toho som mala veľmi dobrý pocit," povedala pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že si je vedomá toho, že v rámci politickej scény nie sú tí, ktorí "by rozdávali pozvánky" na stretnutia.

Možné spojenie Jablka a Demokratov by podľa Lenča prispelo k lepšiemu volebnému výsledku strany europoslankyne. "Ale či to pomôže Demokratom k tomu, aby stabilizovali svoju pozíciu nad 5 %, tam by som bol skôr pesimistický. Osobne si myslím, že v prípade Demokratov by bolo prospešnejšie ak nie spojenie s KDH, tak s Maďarským fórom, ktoré má v súčasnosti namerané nejaké percentá alebo so subjektom Mikuláša Dzurindu, ak bude mať relevantné čísla vyššie než 13-tisíc podpisov," zakončil Lenč.

Súvisiace články

Najčítanejšie