Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Čepček navrhuje povinnú autorizáciu: Je to šikanózne a len krok od zákazu novinárskej práce, tvrdí Koziak
Zdielať na

Čepček navrhuje povinnú autorizáciu: Je to šikanózne a len krok od zákazu novinárskej práce, tvrdí Koziak

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Po snahe obmedziť interrupcie prichádza nezaradený poslanec Martin Čepček s ďalším kontroverzným zákonom. Navrhovaná novela legislatívy má zakotviť právo na autorizáciu. To kritizujú viacerí zákonodarcovia i politológ Tomáš Koziak, ktorý hovorí o tom, že zákon poškodzuje aj samotných politikov.

Nezaradený poslanec a odídenec z OĽaNO Martin Čepček navrhuje zmenu zákona o publikáciách. Tá by sa týkala autorizácie novinárskeho textu. Poslanec v dôvodovej správe informuje, že novela by ju zakotvila v zákone. 

"Navrhovaná právna úprava by umožnila, aby boli vyjadrenia poskytované vydavateľom, prevádzkovateľom webových portálov alebo tlačovým agentúram pred ich publikovaním autorizované," vysvetľuje v dôvodovej správe.

Podľa dôvodovej správy by sa tak po novom zakotvilo právo na autorizáciu rozhovoru aleb vyjadrenia. Fyzická alebo právnická osoba by tak mohla písomne požiadať o autorizáciu vyjadrenia alebo textu ešte pred jeho poskytnutím.

"V prípade požiadania bude vydavateľ periodickej publikácie, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu alebo tlačová agentúra povinná zaslať tejto fyzickej osobe alebo právnickej osobe úplné znenie prepisu rozhovoru alebo vyjadrenia, a to ešte pred publikovaním vyjadrenia alebo rozhovoru. Respondent bude mať následne lehotu nie kratšiu ako 24 hodín na vykonanie autorizácie," píše sa v dôvodovej správe zákona.

V prípade porušenia zákona by nasledovala sankcia do výšky 3-tisíc eur. Účinnosť zákona na vrhuje od 1. septembra, čiže mesiac pred parlamentnými voľbami.

Poslanec Čepček už v minulosti, ešte počas pôsobenia v klube OĽaNO viackrát bez dohody s poslaneckými kolegami predkladal novely zákona. Šlo o interrupčné témy, ktoré vopred neprediskutoval na koaličnej rade, čo bolo aj porušením koaličnej zmluvy. To bol napokon aj dôvod, prečo dostal v klube OĽaNO stopku.

Autorizácie je bežnou praxou aj v súčasnosti, reaguje Čekovský

"Pri pohľade na tento návrh očakávam, že pán Čepček čoskoro predloží zákon, aby zajtra svietilo slnko," reagoval bývalý šéf mediálneho výboru a nezaradený poslanec Kristián Čekovský (Demokrati) pre Noviny PLUS TV JOJ.

Poslanec upozornil, že už v súčasnosti je autorizácia textov bežnou praxou. "V prípade potreby sa na tomto môžu dotknuté osoby vopred dohodnúť. Nie je preto nutné zavádzať takúto reguláciu do zákona," povedal s dodatkom, že možnosť autorizácie pripúšťa aj Etický kódex novinára.

"Je dôležité upozorniť, že v rámci autorizácie po poskytnutí rozhovoru, je možné len spresnenie priamych citácií respondenta, nie zmena významu odpovedí alebo vyčiarknutie odpovedí, ktoré v pôvodnom rozhovore odzneli. Znenie návrhu, ktoré predložil poslanec Čepček vyzerá skôr ako nástroj pre politikov, ktorí najprv niečo povedia a potom sa rozhodnú to zmeniť," zakončil.

Šéf finančného výboru Marián Viskupič v reakcii skonštatoval, že "pán poslanec Čepček zasa raz chce riadiť celý svet". Zdôraznil, že chce neprimerane zasahovať do práce novinárov a zavádzať sankcie.

"Poslaním novinárov je strážiť slobodu, a nie závisieť od svojvôle politikov, ktorým sa nepáči, čo o nich píšu. Ak má pán Čepček problém, môže opustiť verejný priestor a nikto o ňom nebude písať," dodal Viskupič.

Zákon je podľa Valáška nevykonateľný

Návrh zákona skritizoval aj nezaradený poslanec Tomáš Valášek (PS), ktorý vníma návrh zákona ako skrytý útok na integritu novinárov. "V praxi je zbytočný a hlavne nevykonateľný. V 99% percentách prípadov média nemôžu čakať 24 hodín na autorizáciu citovaným zdrojom, lebo potom už je článok dávno vydaný či relácia odvysielaná," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Dodal, že teoreticky by sa autorizácia mohla využiť v rámci dlhých rozhovorov. No zdôraznil, že už v súčasnosti väčšina médií záznam rozhovoru zverejňuje vo forme podcastu. "Ak niečo vo vzťahu k politikom v médiách treba riešiť, tak sú to ‘deep fakes’ - počítačom vygenerované video či audio vyjadrenia, navonok nerozoznateľné od originálu. Tam bude treba novú legislatívu do pár rokov. Tento návrh pána Čepčeka ale ide úplne nesprávnym smerom," zakončil. 

"Predmetný nárh zákona sme nevideli, nakoľko bol do podateľne NR SR podaný len v uplynulých dňoch. Vzhľadom na to, že ide o mediálne zaujímavú tému, tak sa k tomu nebudeme vyjadrovať skôr, ako si ho naštudujeme," reagoval predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský.

Vetrák hovorí o okrúhlom stole s médiami

Poslanec klubu OĽaNO Milan Vetrák si vie predstaviť, že by za zákon hlasoval v prvom čítaní, má však viacero výhrad. "Všeobecne si myslím, že autorizácia by mala patriť do výbavy každého slušného média. Pri poskytovaní informácií a vyjadrení je však dôležitá aj aktuálnosť. 24-hodinová lehota je preto v médiách príliš dlhá. Ak chceme nastoliť fér vzťahy direktívne, muselo by sa to sflexibilniť. To znamená napríklad výrazné skrátenie lehoty," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že ani finančné sankcie nie sú ideálnym riešením. Vie si predstaviť, že by sa autorizácia zaviedla napríklad v rámci rozhovorov.

Vetrák zároveň tvrdí, že v prípade návrhu zákona by bolo vhodné zorganizovať okrúhly stôl so zástupcami médií. "Nastavili by si pravidlá, ktoré v zásade fungujú aj dnes," vysvetlil, no jedným dychom dodal, že podobná iniciatíva je na navrhovateľovi zákona. Potrebná by podľa neho bola aj konkrétna definícia pojmu autorizácia. Tá v navrhovanej novele zákona chýba. 

Poslanec klubu Smer-SD Dušan Jarjabek zdôraznil, že aj v prípade ak by návrh zákona prešiel v májovej schôdzi, v tej nasledujúcej je šanca na schválenie minimálna, dôvodom je termín predčasných volieb. "Novinári potrebujú informácie uverejniť často oveľa skôr, pretože neskôr by to strácalo na význame," povedal s dodatkom, že téma autorizácie je zároveň spojená aj s korektnosťou novinárov a ich dohody s respondentom.

Jarjabek ako príklad uviedol odborné rozhovory, v rámci ktorých sa mnohokrát novinár s respondentom na autorizácii dohodne, práve kvôli náročnosti danej témy. "Ak som v minulosti chcel autorizovať rozhovor, šlo o odborné témy, v ktorých som chcel mať istotu, že všetky fakty budú odprezentované správne," vysvetlil. 

Poslane nesúhlasí ani s jednotnou lehotou v návrhu zákona. "Inak funguje denník, inak týždenník a inak mesačník. Nie som novinár, ale zdá sa mi pritiahnuté za vlasy, aby sme autorizáciu konkretizovali na nekonkrétnu situáciu," vysvetlil Jarjabek s tým, že v súčasnosti sa mu zdá byť zákon nerealizovateľný.

Zákon je šikanózny a ide proti politikom, myslí si Koziak

"Toto ide v konečnom dôsledku proti politikom," reagoval politológ Tomáš Koziak z Vysokej školy medzinárodného podnikania v Prešove pre Noviny PLUS TV JOJ s dodatkom, že je aj v záujme politikov, aby sa ich vyjadrenia dostali do médií. Zdôraznil tiež, že zmena zákona by znemožňovala prácu aj novinárom. 

"Je to veľmi nedomyslené a šikanózne voči novinárom," pokračoval s tým, že ak si politici vyžiadajú 24-hodinové lehoty, ich stanoviská tak môžu v konečnom dôsledku vymiznúť z verejného priestoru. "V záujme každého politika je vysvetľovať voličom svoje postoje," dodal.

Politológ spomenul aj možnosť, že politik povie výrok, ktorý bude chcieť spätne zmeniť. "A text v rámci autorizácie úplne prepíše," povedal s dodatkom, že v prípade ak medzi novinárom a politikom nie je dôvera, rozhovor ani vyjadrenie poskytovať nemusí. "Je to obmedzovanie novinárskej práce. Je to šikanózne a z hľadiska slobody tlače nás to posúva hlboko dozadu medzi neslobodné krajiny," dodal s tým, že je to len krok od toho, aby sa úplne zakázala novinárska práca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie