Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike podľa Řádka: Ak Demokrati za kampaň niekomu zaplatili, mali by si vypýtať peniaze späť
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Řádka: Ak Demokrati za kampaň niekomu zaplatili, mali by si vypýtať peniaze späť

BRATISLAVA / Politológ Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil posledný týždeň v politike.

Odborník upozornil na dokument, ktorý pripravil opozičný Smer-SSD - Ndemokrakávrat do zahraničnej politiky SR. "Dokument zapadá do jeho vyše 20 ročnej argumentácie, ktorá vníma Slovensko ako hrdý suverénny štát," Reagoval Řádek.

Politológ dodal, že to má jeden háčik. "A síce - že papier znesie všetko. Smer sa šikovne tvári, že členstvo SR v EÚ a NATO je posvätná mantra, ale súčasne druhým okom mrká na svojich prorusky orientovaných voličov a opakuje, že medzinárodná politika sa má robiť na všetky štyri svetové strany," vysvetlil.

"Lenže skutky sú viac ako papier - treba si spomenúť na holé zadky v kampani Smeru pred vstupom SR do EÚ v ktorých tvrdil, že chce vstúpiť do EÚ ale nie s holými zadkami. Rovnako treba pripomenúť, že za vlád Smeru do armády bola investovaná "figa borová" a či sa nám to páči alebo nie, bez skutočnej armády môžeme suverénny štát len nepresvedčivo predstierať," dodal s tým, že v Poľsku to už dávno vedia.

Začala sa predvolebná kampaň

Predčasné voľby sa majú konať už o pol roka, čo znamená, že sa začína predvolebná kampaň. To platí pre vládne, opozičné i mimoparlamentné strany. "Politická strana Demokrati začala svoju outdoorovú kampaň s Eduardom Hegerom ako tvárou a heslom "Demokracia a slušnosť zvíťazia"," skonštatoval Řádek.

"Nevedno, kto je ideový otcom kampane, ale ak Demokrati za túto kampaň niekomu zaplatili, mali by si vypýtať peniaze späť. Totiž - toto heslo môže priemernému slovenskému voličovi evokovať výrok českého prezidenta Václava Havla "Pravda a láska zvíťazia nad lžou a nenávisťou"," pokračoval odborník.

Václav Havel si však podľa neho na Slovensku veľa fanúšikov nájsť nestihol. "A preto používať práve jeho metafory pri poľovačke na slovenských voličov je cestou do pekla," dodal.

Moslimský politik v Škótskej národnej strane

Poslednú udalosť týždňa vybral Řádek zo zahraničia, konkrétne ide o politika menom Humza Yousaf. "Nie je to nový romantický hrdina pri ktorom by sa mohlo rozbúšiť srdce nejednej fanúšičky tureckých telenoviel.," povedal politológ. 

"My Slováci tomu budeme ťažšie rozumieť, ale ide o mladého moslima, ktorá sa stal nielen lídrom Škótskej národnej strany ale aj škótskym premiérom," pokračoval odborník.

Řádek dodal, že zatiaľ ho ako veriaceho moslina nikdto nezazrel v kilte, no je isté, že bude pokračovať v politickej tradícii "súčasného škótskeho nacionalizmu a bude sa snažiť Škótsko vyviesť z Veľkej Británie a urobiť z neho nezávislú krajinu".

Súvisiace články

Najčítanejšie