Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Týždeň v politike podľa Koziaka: Čepčekov návrh zavalil internet vtipmi, no on to myslí vážne, a to je najhoršie
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Koziaka: Čepčekov návrh zavalil internet vtipmi, no on to myslí vážne, a to je najhoršie

BRATISLAVA / Politológ Tomáš Koziak pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil uplynulý týždeň v slovenskej politike.

Udalosťou číslo jeden je podľa politológa odsúdenie guvernéra NBS Petra Kažimíra. Obvinený bol z podplácania bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Podľa rozsudku má zaplatiť 100-tisíc eur, v opačnom prípade súd rozhodol o dvojročnom odňatí slobody. Samotný Kažimír pritom vinu odmieta. 

"Tento týždeň bol aj kvôli veľkonočným sviatkom kratší, ale toto je udalosť, ktorá presahuje aj ten štvordňový týždeň. Je to skutočne vážne, pretože prišlo prvýkrát k odsúdeniu funkcionára Smeru," vysvetlil Koziak s dodatkom, že v minulosti dokonca pôsobil ako podpredseda strany.

"Kažimír prtiom bol prezentovaný ako tá "dobrá tvár" Smeru, o ktorom sa. minulosti nehovorilo, že je výrazne spojený s korupčnými kauzami ako napríklad v prípade Kaliňáka alebo Počiatka," podotkol odborník.

Jeho odsúdenie je Koziaka neho o to viac problémové, že ide aj o guvernéra NBS. "Je to škandalózne, že naďalej zotrváva vo funkcii a neprejavil snahu  okamžite odstúpiť," zdôraznil s tým, že už v čase jeho obvinenia by z postu odišiel ak by mal v sebe nejakú politickú kultúru.

Škandál ukazuje na špinu v našej spoločnosti

"Druhou udalosťou týždňa je začínajúci korupčný škandál bývalého šéfa RTVS," povedal Koziak. Mal tým na mysli informácie o tom, že zahraničné štúdium dcér Jaroslava Rezníka mal financovať Peter Kuba, ktorý je v súčasnosti obžalovaný v kauze Dobytkár.

"Opäť je to niečo, čo poukazuje na to, kde všade bola korupcia zrastená a koho každého sa týkala. Zároveň je to vyhováranie sa, ktoré Rezník používa, úplne absurdné a neuveriteľné. Z tohto pohľadu je to opäť niečo, čo poukazuje na to, ako hovorí klasik, "ako je tá špina zažratá" v našej spoločnosti," vysvetlil Koziak.

Čepček a jeho porno

Posledná udalosť týždňa je podľa Koziaka úsmevná, no zároveň poukazuje na problém v spoločnosti. "Je to posledný zo série Čepčekových návrhov - o zákaze porna," povedal politológ. Ide o návrh zákona, ktorý sa má preberať na májovej schôdzi a v prípade jeho schválenia by bolo pozeranie porna podmienené notársky povereným podpisom a len pre občanov nad 18 rokov.

"Medzi týmito troma vecami to môže vyznieť zábavne, no taktiež ide o vážnu záležitosť. Týka sa úzkej skupiny ľudí, ktorí majú politickú moc a vplyv a ako vnmajú spoločenskú realitu," pokračoval Koziak.

"Čepčekov návrh zavalil internet, čo sa týka rôznych memečiek a iých žartom, no samotný poslanec myslí návrh smrteľne vážne. A to je na tom najhoršie. Poukazuje to na mentálny svet istej skupiny ľudí, ku ktorej Čepček patrí a ktoré sú v parlamente," zakončil s tým, že to je dôvod, prečo je rovnako alarmujúca ako predchádzajúce dve udalosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie