Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Vašečka žiada sexuálnu výchovu len so súhlasom rodiča: Je to nerealizovateľné a politizácia školstva, tvrdia poslanci
Zdielať na

Vašečka žiada sexuálnu výchovu len so súhlasom rodiča: Je to nerealizovateľné a politizácia školstva, tvrdia poslanci

BRATISLAVA / Poslanec klubu OĽaNO Richard Vašečka prichádza s novelou školského zákona. Tá má zabezpečiť informovaný súhlas pre rodičov v prípade výučby sexuálnej východy. Kým poslanec hovorí o ideologických vplyvoch, jeho kolegovia z pléna NR SR hovoria o politizácii školstva a nerealizovateľnosti opatrenia.

"Navrhovaná úprava zaraďuje medzi princípy výchovy a vzdelávania aj rešpektovanie práv rodičov zabezpečovať výchovu a vzdelávanie v zhode s ich vlastným náboženským a filozofickým presvedčením a stanovuje minimálny rámec, ako môžu rodičia toto právo vo vzťahu k škole uplatniť," píše Vašečka v dôvodovej správe zákona. Odvoláva sa na Chartu základných práv Európskej únie a Dodatkový protokol k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

"Návrh reaguje na prax, kedy sa rôzne organizácie, ale aj učitelia, snažia na školách prezentovať kontroverzné myšlienky o sexualite, s ktorými môžu mať mnohí rodičia problém," píše ďalej Vašečka. Kritizuje, že viaceré publikácie idú "mimo rámec výchovy k manželstvu a rodičovstvu".

Po novom by tak v prípade, ak by sa na školách mala vyučovať sexuálna výchova, škola by bola povinná poslať rodičom informovaný súhlas. "V tejto oblasti teda škola bude mať povinnosť vopred informovať rodičov o zamýšľanej výchove a pred jej realizáciou si vyžiadať informovaný súhlas rodiča," vysvetlil poslanec.

Informovaný súhlas pritom má obsahovať informácie o obsahu, metodike, cieľoch výchovy a vzdelávania a základné informácie o učiteľoch a prizvaných osôb, ktoré majú dieťa vzdelávať, a to o oblasti ktorú rodič určí, alebo aj o výchove a vzdelaní v celom rozsahu. V prípade ak rodič nepovolí účasť svojho dieťaťa na danej hodine, škola má dieťaťu zabezpečiť náhradný program.

Vašečka pritom vidí najväčšie riziko v odklone školy od hodnôt manželstva a rodičovstva. "Rôzne ideologické vplyvy, neprípustné pre rodičov, sa môžu vo výchove a vzdelávaní objaviť najmä pri témach ako je plánovanie rodičovstva, propagácia antikoncepcie, schvaľovanie umelého potratu, gender ideológie, či rôznych LGBT politických požiadaviek, schvaľovanie predčasnej sexuality mladistvých bez manželstva, ako aj v iných obdobných témach, o ktorých by školy mali otvorene rodičom komunikovať, či a ako chcú o týchto témach vyučovať," dodal.

Cieľom sexuálnej výchovy je informovať, reaguje Gröhling

Exminister školstva a poslanec za SaS Branislav Gröhling návrh zákona na sociálnej sieti ostro skritizoval. "Neboli by to kresťanskí politici, keby v návrhu neriešili zase sex. Prosím vás, vysvetlite mi, prečo títo "cnostní" a "mravní" politici v jednom kuse riešia iba túto tému? Nechápem to," reagoval.

Poslanec zdôraznil, že existuje mnoho odborných štúdií, ktoré dokazujú prínos sexuálnej výchovy. "Táto téma nesmie byť tabu. Hlavným cieľom sexuálnej výchovy je predsa informovať mladých ľudí, podporiť ich zdravie a zdravý vzťah k sebe samému a naučiť ich, ako sa stať rodičom, až keď to chcú a majú na to podmienky," dodal s tým, že tváriť sa pred deťmi, že sex neexistuje, je rovnaké kacírstvo ako tváriť sa, že zem je plochá.

"To sú blázni, títo ľudia sa zbláznili," reagoval na návrh zákona nezaradený poslanec a bývalý člen klubu Sme rodina Martin Borguľa. "Poslanci by mali riešiť to, že zaostávame v investíciách, v dobiehávaní úrovne a ďalších veciach. Namiesto toho, aby sme riešili podstatné veci, tak riešime presne také nezmysly," dodal.

Poslanec zdôraznil, že práve OĽaNO dostalo do parlamentu viacero poslancov, ktorí presadzujú kontroverzné zákony.

Dušan Jarjabek z klubu Smer-SD zdôraznil, že návrh zákona je nezrealizovateľný a poslanecký klub zaň hlasovať nebude. "Je to nezrealizovateľné už aj z toho dôvodu, že májová schôdza bude poslednou a všetko, čo ide do druhého čítania neprejde, pretože to druhé sa konať nebude," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ s vysvetlením, že počas júnovej schôdze bude naplno rozbehnutá predvolebná kampaň, preto ju bude náročné zrealizovať. "Tí ľudia dávajú návrhy zákona len kvôli tomu, aby sa zviditeľnili," skonštatoval.

Čekovský odmieta politizáciu školstva

Nezaradený poslanec Kristián Čekovský (Demokrati) kritizuje hnutie OĽaNO, že namiesto riešenia skutočných problémov ľudí, predkladá návrhy, ktoré nikomu nepomôžu. "Práve naopak - opätovne útočia na LGBTI+ ľudí a tentoraz si za rukojemníkov svojej ultrakonzervatívnej agendy zobrali vzdelávanie detí," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Čekovský zdôraznil, že v rozdelenej spoločnosti ešte viac prehlbujú ideologické a hodnotové priepasti medzi ľuďmi. "Tieto hodnoty sú na míle vzdialené pôvodným myšlienkam hnutia. Za stranu Demokrati môžem povedať, že odmietame politické zasahovanie do učebných osnov," povedal s dodatkom, že vzdelanie detí má byť výsledkom odbornej debaty.

S otázkami sme oslovili aj stranu Hlas-SD. Článok budeme aktualizovať o vyjadrenie.

"Minimálne ešte jedna schôdza bude, takže podobných nápadov sa určite dočkáme veľa, pretože najmä poslanci, ktorí si hľadajú miesto na rôznych kandidátkach sa budú chcieť prezentovať minimálne v segmente voličov, o ktorých majú záujem," myslí si politológ Jozef Lenč.

Podľa odborníka môže byť podobná motivácia aj v prípade samotného Vašečku. "On síce túto agendu razil v predchádzajúcom volebnom období, ale samozrejme s blížiacimi sa voľbami a snahou získať mediálnu pozornosť pre seba a politickú stranu, ktorú momentálne reprezentuje, nielen jeho aktivita sa zvýši," vysvetlil Lenč.

Predseda odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Pavel Ondek pre Noviny PLUS TV JOJ skonštatoval, že ide o nový prvok. "Sexuálna výhova sa aj v súčasnosti učí v rámci predmetu biológia, rodičia k tomu majú určite čo povedať," povedal s dodatkom, že rodič si už v súčanosti môže pozrieť učebnicu a podľa nej odhadnúť, o čom sa budde v predmete vyučovať. "Pokiaľ by to bolo mimo učebných osnov, napríklad nejaká beseda, tak áno, informatívny súhlas je tam potrebný," dodal.

Ondek zároveň priznal, že v prípade schválenia zákona by v praxi mohlo znamenať záťaž pre školstvo. "Nevieme, ako na to budú reagovať rodičia," vysvetlil. Zároveň priznal, že absencia základných informácií v rámci sexuálnej výchovy by žiakom mohla chýbať.

Súvisiace články

Najčítanejšie