Polojasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Gyimesi odchádza z OĽaNO: Maďarským stranám on určite nepomôže, reaguje Štefančík
Zdielať na

Gyimesi odchádza z OĽaNO: Maďarským stranám on určite nepomôže, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Poslanec Národnej rady (NR) SR György Gyimesi opúšťa poslanecký klub OĽaNO. Argumentuje rozdielmi názorov v zásadných otázkach a tým, že nechce hnutiu svojimi postojmi škodiť. Zároveň uviedol, že s mimoparlamentnou stranou Aliancia zatiaľ žiadnu dohodu nemá a rokovania ešte budú pokračovať.

Na tlačovej konferencii nechýbal Igor Matovič, ale ani šéf poslaneckého klubu OĽaNO. Obľúbenec Igora Matoviča, poslanec György Gyimesi v tejto zostave oznámil, že opúšťa bezpečnú náruč a vrhá sa do búrlivých dohôd s maďarskou Alianciou.

Gyimesi poznamenal, že neopúšťa len poslanecký klub, ale aj koalíciu. Dôvodom je aj zahraničná politika vlády. Igor Matovič označil jeho prístup za čestný a úprimný. Politológ tento jeho krok vidí jasne. 

Názorové rozdiely – tým vysvetľuje Gyimesi svoj odchod z hnutia OĽaNO, pričom zároveň vylúčil, že by za toto hnutie kandidoval v ďalších voľbách. "Rozísť sa dá aj kultivovane, slušne a na úrovni," uviedol Gyimesi v súvislosti so svojím odchodom z klubu OĽaNO. Rozhodnutie na stredajšej tlačovej konferencii odôvodnil rozdielnym postojom k vojne na Ukrajine a dodávkam zbraní, ale aj v postojoch týkajúcich sa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera.

Ozrejmil, že do mimoparlamentnej Aliancie nevstupuje. "Dohoda medzi nami momentálne nie je," povedal s tým, že absolvovali viaceré rokovania a ďalšie ešte budú nasledovať. Vylúčil, že by zakladal vlastnú stranu. Na otázky o budúcnosti Aliancie reagoval, že rozpad strany nechce.

"Kto chce rozpad Aliancie v prípade môjho vstupu nie som ja a nie je to platforma SMK ani Spolupatričnosť," poznamenal. Problém má podľa jeho slov jedna platforma, ktorá sa "nevie prispôsobiť demokratickým pravidlám v strane".

Gyimesi nemá problém si so zástupcami Mosta-Híd sadnúť a vydiskutovať si to. Zároveň sa ospravedlnil predsedovi platformy Konrádovi Rigóovi za slová, za ktoré ho Rigó žaluje. Ospravedlnenie mu adresoval listom i verejne.

Líder hnutia Igor Matovič tvrdí, že ho o toto požiadala Aliancia a on sa jej rozhodol pomôcť. "Zoberte si, že tak jak sa to rysuje, tak pokiaľ sa nespoja, nedajú to ani KDH a ani Demokrati," poznamenal Matovič. 

Gyimesi argumentuje nevyhnutnou jednotou politických názorov. Za príklad uviedol aj bývalú vládnu koalíciu, ktorá spájala konzervatívcov, ale aj liberálov a národniarov. "Pokiaľ nebude jednota, nepohneme sa," poznamenal. Matovič zdôraznil aj to, že Aliancia má u nich otvorené dvere, pretože bez spájania sa nepodarí poraziť mafiu. "Nám ide o dobro ľudí," doplnil. 

Heger hovorí Gyimesimu nie

Ak by Aliancia do svojich radov privítala Gyimesiho, zatvorila by si dvere k spolupráci s Hegerovými Demokratmi. "S pánom Gyimesim určite nie. On je geopoliticky úplne niekde inde," poznamenal Heger s tým, že ak by sa udial poslancov vstup do Aliancie, hovorí tejto spolupráci jasné nie. 

Za geopolitického pomätenca označil poslanca aj dočasne poverený minister obrany za Demokratov Jaroslav Naď. Urobil tak na tlačovom brífingu s tým, že aj tento poslanec bol jedným z dôvodov jeho odchodu z OĽaNO. 

Gyimesi maďarským stranám nepomôže, hodnotí odborník

Podľa politológa Radoslava Štefančíka je zrejmé, že etnickým stranám tento krok nepomôže, pretože väčšina nevolí na princípe etnika. "Nie každý od Matoviča odíde, lebo niektorí nemajú kam. Zároveň tu máme ľudí, ako je pán Šipoš, ktorý na Matoviča nikdy nepovedal jedinú kritickú vetu. Myslím si, že aj pán Gyimesi odchádza, lebo túži po lepšom mieste na kandidátke," zhodnotil politológ. 

Štefančík je zároveň presvedčený, že Gyimesi sa týmto krokom rozlúčil s parlamentnou lavicou. "Pokiaľ odíde do inej strany, tak sa znižujú jeho šance na znovuzvolenie. Maďarským stranám on určite nepomôže, lebo stále je tam konkurencia v Zsoltovi Simonovi," uzavrel odborník. 

Súvisiace články

Najčítanejšie