Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Sulík zostáva predsedom Sasky, povedie ju aj do volieb. Hlas-SD kongres zo spolupráce nevylúčil
Zdielať na

Sulík zostáva predsedom Sasky, povedie ju aj do volieb. Hlas-SD kongres zo spolupráce nevylúčil

BRATISLAVA / Po tom, čo exminister zahraničných vecí Ivan Korčok odmietol viesť Sasku do volieb, nemal Richard Sulík v rámci strany reálneho konkurenta. Snem ekonomických liberálov rozhodol, že predsedom SaS zostáva. Richard Sulík bol za 14 ročnej existencie strany jej jediným predsedom.

Nič sa nemení a to napriek tomu, že novým sloganom SaS je Meníme hru. Richard Sulík ešte pred hlasovaním o nových politických funkciách v rámci strany uviedol, že jeho strana je pripravená na volby vyhrať a urobí pre to všetko. Svoje ambície ekonomickí liberáli odôvodnujú tým, že v štáte dozrel čas na odbornosť. 

Obsadenie kandidátky a Republikovej rady

Prekvapením je nominácia Tomáša Szalaya (Hlavný lekár Bratislavy) za budúceho ministra zdravotníctva. Kandidátkou na ministerku spravodlivosti je Mária Kolíková, ktorá bude mať štvrtú priečku na kandidátke. Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ako Sulíkovu dvojku, strieda exminister školstva Branislav Gröhling.

Tímlíderkou pre zdravotníctvo zostáva Jana Bittó Cigániková, ktorá prevažnú časť volebného obdobia viedla zdravotnícky výbor NR SR. Tieňovým ministrom vnútra je odídenec z OĽaNO a predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa. O jeho mieste na kandidátke zatiaľ viac nevieme. 

Členmi Republikovej rady SaS sa stal bratislavský župan Juraj Droba a Michal Uherčík. Tomu uvoľnil miesto Miroslav Žiak, ktorý v NR SR pôsobil ako náhradník. Revíznu komisiu doplnil Pavol Galis, ktorý bude jej členom na ďalších päť rokov. Novým členom rozhodcovskej komisie je Radovan Sloboda. 

Republiková rada bude môcť zvoliť aj chýbajúceho tretieho podpredsedu strany. Richard Sulík navrhol Janu Bittó Cigánikovú. "Ja som o tom nevedela," reagovala zaskočená poslankyňa za Sasku. 

Sulík uviedol, že o spolupráci, alebo vylúčení Hlasu-SD nedebatovali preto, že vypustenie bodu schválilo až 176 členov. "Myslím si, že po minulom týždni je jasné, že Peter Pellegrini nemôže viesť krajinu," dodal s odkazom na odchod Petra Kmeca. 

Ako ambície Sasky číta politológ Štefančík? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie