Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Saska predstavila kandidáta na ministra zdravotníctva: Bittó Cigániková to nie je
Zdielať na

Saska predstavila kandidáta na ministra zdravotníctva: Bittó Cigániková to nie je

BRATISLAVA / Saska obsadí všetkých 150 pozícii. Lídrom bude Richard Sulík, druhý bude exminister školstva, tretia bude Jana Bittó Cigániková ako tímlíderka za zdravotníctvo a štvrtá bude Mária Kolíková za spravodlivosť. Richard Sulík to označil za saskársku ABBU, lebo prvú štvorku tvoria dvaja muži a dve ženy.

Kandidátom na ministra zdravotníctva bude šéf zdravotníctva na župe - hlavný lekár Bratislavy Tomáš Szalay. Upozornil, že Slovensku chýba vízia v zdravotníctva a skritizoval aj to, že dohoda s lekárskymi odbormi sa urobila bez protihodnoty a na operácie sa čaká ešte dlhšie, než predtým. 

"Zdravotníctvo je v klinickej smrti," poznamenal s tým, že všetky nedostatky odhalila najmä pandémia, počas ktorej zomrelo zbytočne 25-tisíc ľudí. Hoci na sanitky prispievame najviac v histórii, dojazd na miesto sa zhoršuje, čo je zásadné pri nehodách. "Chcem byť ministrom zdravotníctva za Sasku," priznal Szalay a dodal, že chce mať najlepší zdravotnícky program. 

"Janku Bittó Cigánikovú považujem za najzorientovanejšieho poslanca v parlamente za zdravotníctvo," uviedol s tým, že jeho žiačka prerástla svojho učiteľa. Aj preto dúfa vo vzájomné dopĺňanie a spoluprácu. "Budeme ako MC Erik a Barbara," dodal. 

Ako bude vyzerať program?

Sulík poznamenal, že štyri miesta na kandidátke budú patrit OKS, ktorá je dlhodobým partnerom Sasky. Zdôraznil, že kandidátka bude opäť precízne vybraná. Zľaviť nechcú Sulíkovci ani v prípade programu, ktorý dostával od odbornej verejnosti vysoké hodnotenia už v minulosti. Program sa tvoril v spolupráci s Eugenom Jurzycom. 

"Máme napísaný program, ktorý budeme konzultovať so širšou a širšou verejnosťou. Začneme s vami - našimi členmi," uviedol Sulík s tým, že k odbornej verejnosti pôjde po tom, čo prejde vnútorným pripomienkovým procesom. Predstaví ho 9. septembra v Bratislave. 

Kandidátka štandardne 

Čo sa týka poradia, prvé miesta obsadia vedúci a tímlídri za jednotlivé oblasti. "Platí to, čo sme robili vždy - tímlidri na začiatok, potom experti," uviedol Sulík a doplnil, že krajský zástupcovia budú nasledovať po nich. Ondrej Dostál (OKS) a Radovan Kazda (OKS) budú obaja v druhej desiatke. Dostál na pätnástom a Kazda pár miest pod ním. 

Saska obsadí všetkých 150 pozícii. Lídrom bude Richard Sulík, druhý bude exminister školstva, tretia bude Jana Bittó Cigániková ako tímlíderka za zdravotníctvo a štvrtá bude Mária Kolíková za spravodlivosť. Richard Sulík to označil za Saskársku ABBU, lebo prvú štvorku tvoria dvaja muži a dve ženy. "Bude to tak, lebo kampaniero povedal," poznamenal Sulík. 

 V rámci kampane bude Saska opäť voličom ponúkať kuchársku knihu. 

Súvisiace články