Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Schôdza NR SR bude nabitá zákonmi: Zemanová chce prerokovať všetky návrhy, Kollár hovorí o prepadnutí 300 zákonov
Zdielať na

Schôdza NR SR bude nabitá zákonmi: Zemanová chce prerokovať všetky návrhy, Kollár hovorí o prepadnutí 300 zákonov

BRATISLAVA / V máji čaká poslancov rekordne veľa bodov na prerokovanie. Kým predseda NR SR Boris Kollár hovorí o neprerokovaní až 300 návrhov zákona v tomto volebnom období, šéfka klubu SaS Anna Zemanová má iný názor.

O týždeň sa začne májová schôdza NR SR, ktorá bude zrejme predposlednou v tomto volebnom období. Tú septembrovú totiž predseda NR SR Boris Kollár navrhuje zrušiť pomocou grémia, mala by sa totiž konať v záverečnej fáze predvolebnej kampane.

Májová schôdza tak bude poslednou, počas ktorej bude možné predkladať nové návrhy zákonov, ktoré plénum môže schváliť ešte v tomto volebnom období. Už na májovú schôdzu sa predkladali viaceré zákony, ktoré sa nestihli prerokovať počas marcovej schôdze, či tých predchádzajúcich.

Otázne teda bolo, akým spôsobom sa bude postupovať počas najbližšej schôdze. Predseda NR SR a Sme rodina Boris Kollár v nedeľu (23. 4.) upresnil, akým spôsobom bude pripravovať program rokovania. Najskôr by mali byť na rade vládne návrhy zákonov, potom návrhy v druhom či treťom čítaní a napokon by sa mali dostať na rad tie poslanecké, o ktorých sa bude rokovať v prvom čítaní. Ich poradie má určiť grémium, pričom prednosť budú mať tie návrhy, ktoré budú mať šancu prejsť. Podľa Kollára hrozí, že ostane približne 300 návrhov zákona, ktoré v tomto volebnom období prerokované nebudú.

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) síce avizoval, že o vládnych návrhoch diskutovali so všetkými poslaneckými klubmi, no niektoré dôležité vládne návrhy sa nepodarilo pretlačiť ani počas poslednej schôdze.

Šlo napríklad o zákony, ktoré boli naviazané na získanie financií z plánu obnovy – zákony o krajinnom plánovaní z dielne rezortu životného prostredia a zákona o pláne obnovy. Plénum do druhého čítania neprijalo ani konkurzné novely. Celkovo neprešlo šesť vládnych návrhov noviel zákona. V súčasnosti je na webe NR SR 24 vládnych návrhov, ktoré by sa mali prerokovať v prvom čítaní.

Nové pravidlá schôdze?

Májová schôdza bude nabitá návrhmi, a tak sa pripravujú i ďalšie zmeny počas rokovania o nich. "Je v záujme, aby sa toho čo najviac prerokovalo. Predbežne sme sa dohodli napríklad na tom, že v piatky nebudú hlasovania," povedal poslanec Milan Vetrák (klub OĽaNO) s dodatkom, že by to malo urýchliť tempo rokovania o konkrétnych bodoch.

Čo sa týka poslaneckých návrhov zákona, na poradí sa majú dohodnúť poslanecké kluby. Tie kontroverzné by mali ísť až na koniec schôdze. "Pri kontroverzných návrhoch je dlhá diskusia, a tým pádom zdržujú rokovanie o tých ďalších návrhoch. To je hlavný dôvod. Zákony, ktoré niektorá zo strán označí za červenú čiaru, sa hodia na záver schôdze," vysvetlil Vetrák.

S týmto názorom súhlasí aj poslanec SaS Marián Viskupič. "Celý problém je v tom, že ak tu bude 250 bodov a bude sa strácať čas na kontroverzné veci alebo sa prejdú rôzne hlúposti, ktoré sa možno prerokujú rýchlo, ale Slovensko nikam neposunú, môže sa stať, že nakoniec nevyjde čas na skutočne dôležité zákony," myslí si.

Zemanová navrhuje zmeny v rokovaní

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová povedala, že Kollára bude vo veci nasledujúcej schôdze kontaktovať. "Jeho návrh, ktorý prezentoval, sa mi nezdá celkom korektný voči poslancom. Budem sa mu snažiť navrhnúť nejaké iné riešenia tak, aby sme zachoval ústavné práva poslancov," povedala politička pre Noviny PLUS TV JOJ.

Zemanová priblížila, že upraviť sa dá napríklad zmena času rokovacích dní tak, aby boli predĺžené. "Tie návrhy zákonov, akokoľvek sa nám môžu zdať absurdné, mali by byť prerokované a pán predseda nie je naším šéfom, aby poslancom prikazoval a zakazoval predkladať návrhy zákonov," vysvetlila.

Bolo by podľa nej vhodné dohodnúť sa napríklad aj na rokovacom čase alebo uznesením upraviť dĺžku príspevkov členov pléna. Problémom je podľa nej aj častá neuznášaniaschopnosť výborov, ktorá celý proces sťažuje.

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu Smer-SD Dušana Jarjabka môže kartami zamiešať aj dohoda grémia na ukončení schôdze ku konkrétnemu dátumu. "Ak počas rokovania prepadnú návrhy zákonov a stratia poradie, dostanú sa na koniec programu rokovania. V prípade dohody sa tak tieto návrhy zákonov, bez ohľadu na to, ktoré to sú, na prerokovanie sa už nedostanú," vysvetlil.

Kluby o programe nediskutovali

Poslanecké kluby s výnimkou SaS zatiaľ o konkrétnych bodoch programu nerokovali. V OĽaNO je takéto stretnutie naplánované na piatok. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho z Hlasu-SD zas čakajú na konkrétny program schôdze, podľa ktorého sa zariadia a poslanci z klubu Smer-SD majú stretnutie klubu naplánované na deň pred začiatkom schôdze.

"Stále sa oboznamujeme s jednotlivými zákonmi," povedal predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský s odvolaním na to, že do podateľne prišiel rekordný počet návrhov zákona.

Pčolinký vysvetlil, že poslanci si stanovia legislatívne priority, ktoré pre nich budú prioritou na presadenie. "Taktiež je evidentné, že mnohé návrhy sú len súčasťou predvolebnej kampane jednotlivých strán, avšak je len na predkladateľovi, či dokáže presvedčiť poslancov k podpore," dodal.

Na tom sa zhoduje aj Viskupič. "Pokiaľ je na schôdzi, ktorá je pred voľbami, vyše 250 bodov, je jasné, že je tam kopa rôznych predvolebných populistických návrhov zákonov," myslí si. Pripomenul napríklad zákon o zákaze porna či 500 eur za voľby. "Zákon jasne odmietla NR SR. Využil dieru v rokovacom poriadku, ten zákon nemá čo robiť na rokovaní," povedal poslanec s dodatkom, že na programe sa taktiež môže objaviť viacero zákonov, ktoré nedodržiavajú polročnú lehotu na opätovné prerokovanie. Dodal, že tieto návrhy zákony by ani nemuseli byť zaradené na schôdzu. SaS sa podľa Viskupiča pri konkrétnych návrhoch zákona plánuje rozhodovať podľa ich kvality. 

Nezaradení poslanci z Hlasu-SD majú v stratégii na najbližšej schôdzi jasno. "Nezmyslom, ako sú klietkový chov a podobné návrhy, či už z koalície alebo od pána Čepčeka, nebudeme venovať veľkú pozornosť. Skôr sa budeme sústreďovať na naše návrhy, ktoré sme v parlamente predložili, a o nich chceme primárne rokovať," povedal poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Počas avizovaného grémia na začiatku schôdze sa podľa Šutaja Eštoka zástupcovia Hlasu-SD pokúsia presadiť, aby boli prvé v poradí tie návrhy zákonov, ktoré pomôžu občanom. 

"Určite sa budeme venovať všetkým návrhom zákonov, ako aj tomu, ako sa k nim v rámci hlasovaní postavíme," povedal Jarjabek. Nezaradení poslanci zo strany Demokrati majú o postupe počas najbližšej schôdze NR SR informovať počas tlačovej konferencie.

Súvisiace články