Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Na hrane s Krajniakom a Kamenickým: Konflikt v zahraničnej politike, ale aj výčitky o zle pripravených zákonoch
Zdielať na

Na hrane s Krajniakom a Kamenickým: Konflikt v zahraničnej politike, ale aj výčitky o zle pripravených zákonoch

BRATISLAVA / Do volieb zostáva päť mesiacov a stále nie je jasné, ako sa dočasne poverený kabinet postaví k sociálnej pomoci a k boju s vysokými cenami. Exkluzívny prieskum AKO pre Na hrane TV JOJ odhalil, či spoločnosť verí rečiam o tom, že parlamentné voľby budú zmanipulované. Na aktuálne témy diskutovali dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a exminister financií za Smer-SD Ladislav Kamenický.

Banské nešťastie otriaslo Slovenskom. Obaja politici prejavili ľútosť nad tragédiou, ale aj to, že baníkom, ktorí sú v kritickom stave, prajú skoré uzdravenie. 

Sme rodina čaká programový snem

Milan Krajniak uviedol, že na sneme hnutia Sme rodina v Žiline sa budú venovať kľúčovým témam programu. Ten by mal určiť aj to, s kým pôjde Kollárovo hnutie do prípadných spoluprác. "Do našich predstáv ani Smer, ani Republika nezapadajú," uviedol Krajniak s tým, že pre hnutie Sme rodina je kľúčová zahraničná politika a spolupráca s blízkymi partnermi. 

Kamenický reagoval tým, že Smer-SD sa nikomu nepodsúva. "Budeme chcieť vyhrať voľby, a potom sa ukáže, čo bude," povedal Smerák. 

Viac vo videu:

Konflikt pre zahraničnú politiku

"Pán Kamenický, mne prekáža, že keď sa o nemeckých vojakov, čo sú naši najbližší ekonomickí partneri, vyjadrujete, ako o nacistických vojakoch," poznamenal Krajniak s tým, že Slovensko si nemôže dovoliť izoláciu a "rozhasenie vzťahov s najdôležitejším ekonomickým partnerom Slovenska"

Kamenický tvrdí, že Smer-SD je silne európsky orientovaná strana, ale "nie sme vazalmi Európy". Macrona označil za premiéra (je prezidentom Francúzska) a kvitoval jeho snahy o riešenie konfliktu Ruska na Ukrajine. Krajniak mu vrátil tvrdenia Smeru-SD o tom, že Rusko na Ukrajinu nikdy nezaútočí a na Slovensku budú davy amerických vojakov. "Mýlili ste sa," dodal dočasne poverený minister práce. 

Kamenický tvrdí, že Smer-SD nikdy nebude za to, aby Ukrajina vstúpila do NATO, lebo by to znamenalo WWIII. "Chceme, aby sa zastavilo strielanie ľudí," poznamenal. Krajniak Kamenického obvinil, že sa snaží odísť od témy. "V zahraničnej politike sa zásadne mýlite," reagoval na jeho poznámky o Stoltenbergovi. Politici sa začali hádať o amerických stíhačkách, ale aj o väzňoch z Guanatanama. 

Viac vo videu:

Môžu byť parlamentné voľby zmanipulované?

"Niekto sa tu strašne bojí zverejnených zápisníc," odpovedal Kamenický na margo rečí Roberta Fica o manipulovaní volieb. "Ja si myslím, že žiadna bububu politika Slovensku nepomôže. Bububu prídu Američania, bububu zmanipulujú sa voľby," poznamenal pobavene Krajniak s tým, že na Slovensku sa v živote voľby nemanipulovali. "Podporili sme zákon pána Kočiša, aby sa zverejňovali zápisnice," dodal. 

​Čo odhalil prieskum? Viac ako 41 % sa obáva manipulácie volieb, ale 54 % je proti. Zmanipulovaným voľbám však verí až 64 % voličov strany Smer-SD. Kamenický neodpovedal na otázku, prečo Smer-SD plaší občanov. Argumentoval tým, že na Smer-SD sa útočí, a preto sa jeho strana má dôvod sa obávať. "Žiaden občan sa obávať nemusí," dodal Krajniak s tým, že vždy je zaistená možnosť kontroly. 

"Potrebujeme, aby takáto jednoduchá vec prešla," povedal Kamenický. Krajniak sa bavil na vyjadreniach, že Smer-SD bude školiť svojich ľudí, lebo Sme rodina ich školí vždy. Napokon, každoročné školenia členov v komisiách priznal aj Kamenický. 

Viac vo videu:

Chce Smer-SD prinútiť k spolupráci Hlas-SD?

Kamenický trvá na tom, že Hlas-SD je najbližším partnerom Smeru-SD, a to aj po tom, čo sa Peter Pellegrini spolupráci so Smerom-SD bráni a odmieta chodiť na "hrkútanie s Robertom Ficom a Andrejom Dankom". Kamenický ocenil integračné aktivity Andreja Danka, a dokonca aj to, že na kandidátku vzal Tomáša Tarabu. 

Ladislav Kamenický zároveň kritizoval Petra Kmeca za drukovanie s poslancom Valáškom, ale aj dočasne povereným ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom (Demokrati). Napriek tomu na spolupráci s Hlasom trvá.

Je ešte čas na sociálne opatrenia?

Na pretras prišla aj investícia v Rimavskej Sobote a Ladislav Kamenický dokonca dočasne poverený vládny kabinet pochválil. Napriek tomu však má výhrady. Na utorok chce Smer-SD zvolať mimoriadnu schôdzu k zdražovaniu. "To je téma, ktorá ľudí trápi," vyjadril sa Kamenický s tým, že cez skrátené legislatívne konanie chce Smer-SD schváliť tri návrhy, a to napríklad odpustenie odvodov prvovýrobcom, ale aj regulované ceny.

Krajniak zopakoval, že Sme rodina podporuje každý dobrý návrh. "Myslíme si, že tie návrhy, ktoré ste predložili, nie sú dobre pripravené, ale je to na odbornú debatu," uviedol dočasne poverený minister. Samuel Vlčan si vie predstaviť zníženú DPH.

"Nie je to téma pre vládu alebo opozíciu, ale pre celé Slovensko. Sú dve veci, ktoré nefungujú. To, čo vyskúšali Maďari, zastropovanie cien, a je to ešte horšie, a ani znížená DPH. Najväčší problém sú obchodné reťazce," vysvetľoval Krajniak s tým, že je absurdné, aby sa ošípaná zo Slovenska viezla do Nemecka a podobne. 

Kamenický nesúhlasí s tým, že by ich zákony boli zle pripravené. "Hovoríme o tom, že sa musí posilniť obchodná inšpekcia a ministerstvo financií musí byť aktívnejšie," pokračoval Kamenický. "Dá sa to opraviť," reagoval Krajniak s tým, že Smeru-SD pošle pripomienky k ich zákonom.

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie