Jasno
17°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Je Hlas Smerom 2.0? Drucker zmenil názor, podľa politológa ide o kalkuláciu a pragmatickosť
Zdielať na

Je Hlas Smerom 2.0? Drucker zmenil názor, podľa politológa ide o kalkuláciu a pragmatickosť

BRATISLAVA / Hlas-SD a Dobrá voľba sa oficiálne spájajú. Po niekoľkotýždňových rokovaniach tak oficiálne potvrdili krok, ku ktorému sa schyľovalo. Tomáš Drucker dokonca zmenil svoj pohľad na to, či je Hlas kópia Smeru.

Strany Dobrá voľba a Hlas-SD ohlásili spájanie. Podľa lídra Hlasu-SD Petra Pellegriniho obe strany podpíšu dokument o zlúčení strán. Tomáš Drucker z Dobrej voľby sa zároveň stane členom predsedníctva Hlasu, čím získa vysoké miesto na kandidátke počas parlamentných volieb.

Dobrá voľba tak postupne zanikne. "Členovia Dobrej voľby, ktorí majú záujem pokračovať, sa stanú organickou súčasťou tímu Hlasu. Posilnia tak ambíciu Hlasu pracovať pre ľudí a získať vo voľbách zásadný mandát nielen na vyriešenie akútnych problémov Slovenska, ale aj na stanovenie dlhodobej vízie krajiny," povedal Pellegrini.

Líder Hlasu-SD zlúčenie strán argumentoval i tým, že v konečnom dôsledku tak na politickej scéne bude menej strán. "Počet politických strán na Slovensku naplnením tejto dohody zníži," povedal. Dobrá voľba okrem nových členov Hlasu pomôže aj finančne, na ich straníckom účte totiž ešte do predčasných parlamentných volieb pribudnú peniaze za volebný výsledok.

Výhodný krok pre obe strany, myslí si Řádek

Politológ Miroslav Řádek hodnotí tento krok pozitívne a ako výhodný pre obe strany. "Hlas ako formálne mimoparlamentná strana, ktorá nemala príspevok z predchádzajúcich volieb, takto príde k finančným prostriedkom a hlavne zadeklaruje, že je schopná spájať," povedal odborník.

Doplnil, že Dobrá voľba je v súčasnosti ďaleko od hranice zvoliteľnosti do NR SR. Jej exponovanejší členovia tak môžu získať šancu dostať sa do parlamentných lavíc či budúcej vlády. "Spájajú sa dva politicky blízke subjekty, pretože Dobrá voľba sa v minulosti snažila prezentovať skôr sociálnodemokraticky a u Hlasu je jasné, že deklaruje svoju sociálnodemokratickú pozíciu," zhodnotil Řádek s tým, že to nenaznačuje žiadnym možným budúcim problémom.

Politické preferencie v prospech Hlasu-SD však podľa neho vďaka spájaniu neporastú. "Nemyslím si, že by sa v nasledujúcich týždňoch alebo mesiacoch mali dostať aj kvôli tomuto zlučovaniu nad 20 %, ale myslím si, že je to pre Hlas veľmi cenné, i keď symbolické gesto," povedal Řádek s dodatkom, že je to jeden z mála príkladov vzájomne prospešnej spolupráce. 

Drucker tvrdí, že Hlas-SD nie je Smer 2.0

"Hlas nie je Smer 2.0," povedal Drucker počas tlačovej konferencie. V minulosti však tvrdil, že si nevie predstaviť spájanie práve kvôli tomuto dôvodu, prekážať mu mali aj konkrétni ľudia. Počas tlačovej konferencie hovoril, že je jasné, že Hlas nie je Smer s dodatkom, že to ukazujú viaceré faktory.

"Ak sa mám ospravedlniť za to, čo som povedal k niektorým ľuďom, tak to rád urobím. V tomto kontexte s tým nemám žiaden problém, pretože Hlas-SD považujem za príčetnú stranu, ktorá vie, kde je sever," vysvetlil s dodatkom, že v súčasnosti sa bez Hlasu-SD nedá ani rozmýšľať, že by sa "Slovensko mohlo uberať dobrou cestou". Dodal, že jeho slová o konkrétnych problémových osobách neboli osobné, ale politické a mali "uťať" podobné otázky.

Podľa Řádka bola úprimnejšia prvotná reakcia Druckera. "Autenticky hovoril, čo si myslí. Nebolo to ale v čase, keď sa rozhodol pre spoluprácu so stranou Hlas," vysvetlil. "Myslím si, že tá prvá reakcia voči Smeru bola aj emocionálnejšia, ale teraz rozmýšľa oveľa pragmatickejšie a predpokladám, že aj trošku kalkuluje a nechce vyvolávať konflikty pre najbližšiu budúcnosť, a preto koriguje svoje predchádzajúce výroky," dodal Řádek. Podobné slová môžu byť podľa odborníka problémom až v čase, keď sa bude skladať budúca vláda, ktorej súčasťou môžu byť Smer i Hlas.

Súvisiace články

Najčítanejšie