Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
ESET reaguje na slová Kamenického: O manipulácii volieb hovoria politici vyvolávajúci strach a nenávisť
Zdielať na

ESET reaguje na slová Kamenického: O manipulácii volieb hovoria politici vyvolávajúci strach a nenávisť

BRATISLAVA / Diskusia o manipulácii volieb sa zmenila na útok na spoločnosť ESET. Tá reagovala, že podobné výroky sú úplné nezmysly, pričom tento naratív šíri viacero politikov.

V relácii TV JOJ Na hrane sa živo diskutovalo o viacerých témach. Výnimkou neboli ani blížiace sa voľby a možnosť ich manipulácie. Ladislav Kamenický (Smer-SSD) v súvislosti s tým poukázal na návrh zákona, podľa ktorého by sa po novom museli zverejňovať zápisnice okrskových komisií. Zákon z dielne Republiky poslanci počas marcovej schôdze posunuli do druhého čítania.

"Hlasy na Slovensku spočítala napríklad spoločnosť ESET, keď už sa o tom bavíme," povedal Kamenický v relácii s dodatkom, že straníci budú školiť a kontrolovať volebné komisie preto, aby sa prípadným podvodom vyhli.

Viac vo videu:

ESET výroky Kamenického popiera

Na výrok Kamenického zareagovala aj samotná spoločnosť ESET. "Poslanec NR SR a podpredseda strany SMER-SSD Ladislav Kamenický vo včerajšej relácii Na hrane TV JOJ povedal, že hlasy vo voľbách na Slovensku spočítava spoločnosť ESET a že čísla z volieb sa dostávajú do systému ESET. S blížiacimi sa predčasnými voľbami sme podobné výroky na adresu spoločnosti ESET o sčítavaní či manipulácii volieb zaznamenali aj od iných politikov," skonštatoval ESET.

Spoločnosť dodala, že podobné výroky sú "úplné nezmysly" a nezakladajú sa na pravdivých informáciách. "Spoločnosť ESET voľby ani hlasy vo voľbách nespočítava a dáta súvisiace s voľbami nijakým spôsobom nevstupujú do našich systémov. Sú to zjavné klamstvá. Štatistický úrad Slovenskej republiky dokonca nepoužíva žiadny softvér, systém či bezpečnostný produkt spoločnosti ESET," napísali.

"Ak by politikom skutočne záležalo na nespochybniteľnosti volieb, a nie na manipulovaní a strašení verejnosti, túto otázku by riešili so štátnymi inštitúciami, ktoré majú voľby vo svojej kompetencii a podliehajú štátnej kontrole, ako aj kontrole parlamentu či zástupcov politických strán. Takúto iniciatívu však nevidíme, pretože si v skutočnosti nemyslia, že voľby budú zmanipulované," tvrdí spoločnosť.

Naratív o manipulácii volieb podľa spoločnosti vytvorili niektorí politici, ktorí dlhodobo pracujú na vyvolávaní strachu a nenávisti v spoločnosti šírením vedomých klamstiev a dezinformácií. "Pre podobné výroky spoločnosť ESET v minulosti podala žalobu na Ľuboša Blahu aj Štefana Harabina. Kým v prípade žaloby na Ľuboša Blahu sa čaká na prvé pojednávanie, v prípade Štefana Harabina okresný súd jednoznačne konštatoval, že tieto tvrdenia nie sú pravdivé," pripomenula spoločnosť.

Pozrite si celú reakciu ESETU:

ESET

Ľudia sa falšovania volieb boja

Podľa prieskumu agentúry AKO pre TV JOJ a reláciu Na hrane sa 41,4 % respondentov obáva o to, že voľby budú sfalšované. 54,2 % ľudí sa falšovania neobáva a 4,7 % respondentov na otázku odpovedať nevedelo.

Z pohľadu voličov politických strán podobnému scenáru najviac veria voliči hnutia Republika, Smeru-SSD a Hlasu-SD.

"Prieskumom sme chceli ukázať, ako veľmi ľudia reflektujú to, čo im povedia politici. Celkom jednoznačne sa nám podarilo dokázať, že ak politici hovoria veci, ktoré sa týkajú napríklad údajného manipulovania volieb, tak ich voliči ich počúvajú doslova na slovo," vysvetlila moderátorka relácie Na hrane Jana Krescanko Dibáková.

Nedávno sa pritom šíril hoax, podľa ktorého majú byť septembrové voľby zmanipulované. "Táto predpoveď sa začína v posledné týždne napĺňať, keď prominentní tvorcovia hoaxov začínajú s uvedeným naratívom experimentovať v súvislosti s tohtoročnými voľbami do Národnej rady SR. Nejde pritom o myšlienku, ktorá by mala svoje korene na Slovensku, jej domáci šíritelia sa inšpirujú Spojenými štátmi americkými," upozorňovala v súvislosti s tým aj polícia na Facebooku.

Súvisiace články

Najčítanejšie