Skoro jasno
22°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Smer-SD odvolal šéfa brannobezpečnostného výboru. Pomsta SaS pokračuje, reaguje politológ
Zdielať na

Smer-SD odvolal šéfa brannobezpečnostného výboru. Pomsta SaS pokračuje, reaguje politológ

BRATISLAVA / Predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu Smer-SD zosadil z jeho vedúcej stoličky. Konflikt medzi Krúpom a poslancami Roberta Fica nie je žiadnou novinkou a trvá už roky.

Juraj Krúpa (SaS) končí vo funkcii predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Parlament ho odvolal, pričom za jeho odchod z funkcie hlasovalo 68 poslancov zo 104 prítomných poslancov. Proti bolo len 34 a dvaja poslanci sa zdržali.

Návrh na Krúpovo odvolanie predložili poslanci opozičného Smeru-SD. Vyčítali mu neprofesionálne vedenie výboru, ale v návrhu tvrdili aj to, že Juraj Krúpa funkciu zneužíva pre svoj osobný prospech. 

Počas svojho príhovoru Juraj Krúpa Smer-SSD označil za Smer sovietsku demagógiu a všetky obvinenia zásadne odmietol. Jeho odvolanie je už tretím odvolaním šéfa výboru z bývalej koalície.

Ako prvú odvolal parlament šéfku zdravotníckeho výboru Janu Bittó Cigánikovú bývalý poslanec za klub OĽaNO Martin Čepček, následne Dušan Jarjabek (Smer-SSD) odvolal Kristiána Čekovského, ktorý viedol výbor pre kultúru a médiá a aktuálne Smer-SSD odvolal aj Krúpu, ktorý do parlamentu prišiel na kandidátke OĽaNO a následne vstúpil do poslaneckého klubu SaS.  

Pomsta Saske pokračuje, uviedol Řádek

Podľa politológa nie je odvolanie Juraja Krúpu žiadnym prekvapením. "To je pokračovanie pomsty voči SaS po tom, čo sa jej podarilo povaliť vládu. Menšinová vláda postupuje systematicky a odvoláva nominantou SaS všade, kde sa dá," poznamenal politológ Miroslav Řádek. 

Akcentoval aj to, že Smer-SSD ďalej odstreluje zvyšky vládnej koalície. "Darí sa mu vytláčať nominantov bývalej koalície z bezvýznamných pozícií a rozsievať medzi nimi ďalšiu nenávisť," uzavrel Řádek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie