Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Odborníci o potýčke lídra OĽaNO: Matovič robí to, čo robil vždy – parazituje na hneve a podnecuje nenávisť
Zdielať na

Odborníci o potýčke lídra OĽaNO: Matovič robí to, čo robil vždy – parazituje na hneve a podnecuje nenávisť

BRATISLAVA / Do konfliktu s protestujúcimi za práva transrodových ľudí sa dostal včera pred NR SR Igor Matovič. Podľa vyjadrení prítomných líder OĽaNO najprv protestujúcich provokoval a tí mu následne vulgárne nadávali. Podľa odborníkov robí Matovič to, čo vždy – parazituje na hneve a podnecuje nenávisť.

Matovič je hrdinom len spoza klávesnice

Podľa politológa Jozefa Lenča robí Igor Matovič to, čo vždy. "Je to výborne využitá situácia," zhodnotil politológ s tým, že tak ako mu pomohla rozhnevaná skupina pred NR SR, mu môže pomôcť len Eduard Heger. Lenč dodal, že keby na politika nereagovali, malo by to lepší dosah aj na budúcnosť komunity, ktorá si nepolepšila. 

"Ak by to nezneužil on, nájdu sa ďalší," pokračoval politológ a zdôraznil, že natáčať si ľudí milimeter od tváre mali vo zvyku Daňo s Vaským, ktorí sa opakovane vyhrážali novinárom a politikom. Politológ sa zamyslel nad tým, že Igor Matovič sám robí to, čo vyčítal napríklad ministrovi Rastislavovi Káčerovi (Demokrati). 

Dodal, že to, za čo odsúdil Káčera, robí teraz on sám, keď nadáva protestujúcim do orangutanov a označuje ich ľuďmi v úvodzovkách. "Niekto by sa mohol pozrieť aj na to, akí ľudia na jeho mítingy chodia," poznamenal Lenč, podľa ktorého je Matovič hrdinom len z bezpečia za klávesnicou.  

Matovič sa správa tak, ako sa správa preto, lebo môže. "Parazituje na emóciách, ktoré sám vyrába, lebo mu to prinesie mediálnu pozornosť, ale aj miesto v parlamente, čo mu zase prinesie politickú, ale aj ekonomickú moc," dodal s tým, že Igor Matovič sa na sociálnej sieti neodlišuje od politikov, ako je Mizík (ĽSNS) alebo Milan Mazurek (Republika). 

"Urážlivé a osočujúce výroky si nedovolí vysloviť vo verejnom priestore, alebo priamo ľuďom do očí, lebo by možno čelil aj trestnoprávnej zodpovednosti. Osočujúce a vulgárne výroky si necháva do parlamentu, kde vie, že má výrokovú imunitu," uzavrel Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ, ktorý dodal, že Matovič zneužíva sociálne siete na šírenie nenávisti, tak ako mnohí iní zbabelci. 

Inakosť sa dištancuje

Iniciatíva Inakosť sa od incidentu dištancuje. "Jednoznačne sa dištancujeme od verbálnych a fyzických útokov na verejnom zhromaždení, aj keď sme neboli jeho organizátormi. Takéto prejavy nemôžu mať miesto ani pri protestných akciách, najmä ak voláme po dodržiavaní ľudských práv a demokratických hodnôt. Zároveň však odmietame, aby zlyhania jednotlivcov, ktorí konali v rozpore s pokynmi organizátorov, boli dôvodom na zovšeobecňovanie a odsudzovanie celej LGBTI komunity či aktivizmu za jej práva," uviedla Iniciatíva.

Zdôraznili, že práve Igor Matovič je jedným z politikov, ktorí sú najviac zodpovední za vulgarizáciu verejnej diskusie a rozdeľovanie slovenskej spoločnosti. "Nedovoľme mu, aby rozdúchavaním nenávisti voči menšine prekryl svoje zlyhania. Za jeho rozkladné pôsobenie na čele vlády, alebo najsilnejšej vládnej strany mu vystavme vysvedčenie v septembrových voľbách."

Slovo proti slovu?

Platforma Povedzme nie, ktorá bola účastná protestov na sociálnej sieti, uviedla, že "predseda OĽaNO Igor Matovič nemá akékoľvek zábrany. Vo vyhrotenej atmosfére prišiel zákerne provokovať aj na protestné zhromaždenie za práva trans ľudí. Presne na mieste, ktoré polícia vyhradila pred parlamentom pre zhromaždených, mal potrebu sa predvádzať a rozprávať novinárom svoje transfóbne drísty. Hanba mu!," uviedla komunita. 

Povedzme nie, reagovalo na otázky médií v stanovisku. "Je pravda, že Igor Matovič poskytoval rozhovor Refresheru, a to presne na mieste, ktoré polícia vyhradila pre účastníkov protestného zhromaždenia," uviedli s tým, že aj oni počuli, ako pokračoval vo svojich transfóbnych vyjadreniach, ktoré opakovane šíri.

"Polícia ho neoddelila od ľudí, z ktorých mnohých opakovane uráža, ba dokonca im siaha na ich vlastnú existenciu, a to, žiaľ, viacerých účastníkov zhromaždenia nenechalo chladných. Myslíme si, že polícia zle vyhodnotila situáciu a svojou nečinnosťou umožnila Igorovi Matovičovi vyvolať tento incident. Vulgárne slová, samozrejme, neobhajujeme a je len na škodu veci, že pán Matovič dokázal aj touto provokáciou strhnúť na seba pozornosť médií, o čo mu podľa nás od začiatku išlo," uviedla platforma Povedzme nie. 

Podľa zúčastnených mohol bývalý premiér a exminister financií rozhovor prerušiť, ale aj prejsť na iné, vzdialenejšie miesto. "Ale on v ňom pokračoval a prítomných ľudí urážal takmer priamo do tváre. Je škoda, že k incidentu prišlo, ale opätovne to odhalilo chorú povahu dnešnej slovenskej politiky, keď sú niektorí politici pre "lajky" ochotní šíriť nenávisť a vyvolávať negatívne emócie v našej spoločnosti. Povedzme nie," uzavreli. 

Matovič to vidí inak

Igor Matovič ešte včera zverejnil status, v ktorom nazval príslušníkov LGBTI+ komunity nasledovne: "LGBTIQXYZ+ “ľudia” pred parlamentom… pred chvíľou som vyšiel z parlamentu smerom do našej centrály. V diaľke dolu na Zámockej som videl dav ľudí s dúhovými vlajkami. Oslovila ma pani, ktorá dav čakala, prehodili sme pár slov… následne ma oslovila redaktorka z Refresheru… opýtala sa pár otázok, na ktoré som jej priebežne odpovedal." 

"V tom prišiel prvý človek z davu a začal na mňa poza chrbát redaktorky vyhukovať “ko…, ko…, ko…” … potom prišli ďalší a začalo vulgárne peklo, ktoré som ešte nevidel a ani nezažil. Krížom krážom ako totálni dezoláti začali na mňa súkať tie najvulgárnejšie nadávky, pľuť odzadu na sako a vyhrážať “skončil si, ja ťa zabijem!”. Po chvíli som vytiahol z vrecka mobil, že si tú oplzlú primitívnu bandu zvečním… v tom mi jeden orangutan vytrhol z ruky mobil … nakoniec sa mi časť vyčíňania primitívov podarilo aj tak nahrať… tak si ho vychutnajte aj vy," písal Matovič ďalej. 

Líder OĽaNO bol na mieste aj v spoločnosti predsedu poslaneckého klubu OĽaNO, ale aj ďalšieho jeho poslanca Potockého. Matovič dodal, že chodí po Slovensku krížom-krážom a stretol množstvo fanúšikov ĽSNS či Rebubliky:

"Nikde som však nestretol pokope tak primitívnych, arogantných, vulgárnych a zlých ľudí, ako medzi týmito transrodovými aktivistami. Nikdy sa mi žiadny fanúšik ĽSNS či Republiky nevyhrážal do očí smrťou … až transrodový aktivista pred parlamentom. Po dnešku som o to viac presvedčený, že pred týmito “ľuďmi” musíme naše deti chrániť… a som násobne viac presvedčený, že by sme mali na Slovensku výrazne viac investovať do dostupnosti psychiatrickej pomoci. Pacientov kopa."

Súvisiace články