Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Heger to schytáva z každej strany: Podľa Hlasu je Heger uplakaný, Matovič hovorí, že premiér nie je chlap
Zdielať na

Heger to schytáva z každej strany: Podľa Hlasu je Heger uplakaný, Matovič hovorí, že premiér nie je chlap

BRATISLAVA / Eduard Heger na tento deň v dobrom spomínať nebude.

Progresívne Slovensko trvá na zneužití

Podľa PS, keď poverený premiér Heger včera požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS, "mylne sme všetci očakávali, že sa vyjadrí ku korupčným podozreniam a vyvodí zodpovednosť. Nestalo sa tak."

"Nepovažujem za normálne, aby poverený premiér, ktorého vláda čelí podozreniam pri pridelení miliónovej dotácie, namiesto vysvetľovania zneužil mimoriadny priestor vo verejnoprávnej televízii, aby sa ako líder rozpadnutej vlády pasoval za ochrancu krajiny pred chaosom. Musíme mu preto pripomenúť, že celý tento chaos sa aj naďalej deje kvôli rozhodnutiu ich vlastnej koalície odložiť voľby až na september," napísal šéf Progresívcov a podpredseda EP Michal Šimečka. 

Saska to vidí rovnako

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) považuje včerajšie vystúpenie Eduarda Hegera za zneužitie verejnoprávnej televízie RTVS. V prípade, že sa prezidentka Slovenskej republiky rozhodne menovať úradnícku vládu, strana ju podporí.

"Miesto toho, aby Eduard Heger s pokorou priznal zlyhania vlastných ministrov, zneužil priestor vo verejnoprávnej televízii na politický boj a útoky voči politickým súperom. Mimoriadne vystúpenia ústavných činiteľov v RTVS boli v poslednom období využívané hlavne v súvislosti s vojnou na Ukrajine či koronavírusom," poznamenal exminister školstva za SaS. 

"Teraz však Eduard Heger v RTVS nevystúpil ako predseda vlády Slovenskej republiky, ale ako šéf politickej strany, ktorý útočil na politických súperov. Hovoriť o rizikách spojených s úradníckou vládou je strašenie a snaha udržať sa vo funkciách. Považujeme momentálne za kľúčové, aby prezidentka Zuzana Čaputová zaujala k aktuálnej politickej situácii jasnú pozíciu. V prípade, že sa pani prezidentka rozhodne pre úradnícku vládu, SASKA ju podporí,“ uzavrel podpredseda SASKY Branislav Gröhling.

Matovič Hegerovi odkazuje, že si za to môže sám a nie je chlap

Podľa expremiéra, exministra financií a šéfa OĽaNO, ktorý musel z každej verejnej funkcie odísť, a bol to on, ktorý Eduarda Hegera dosadil do funkcie šéfa vlády, hovorí, že jeho nominant si za svoje útrapy a problémy môže sám. Matovič sa zásadne ohradil voči tomu, že by on bol zodpovedný za vládnych nominantov, ale aj voči tomu, že by Gábor Grendel nominoval na post ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského. 

Je zrejme evidentné, že "dobrým vzťahom" medzi (zatiaľ ešte stále) dočasne povereným premiérom Hegerom a jeho bývalým šéfom odzvonilo nadobro. "Mrzí ma to, ak by Eduard Heger pristupoval k Samuelovi Vlčanovi ako k nominantovi OĽaNO, tak by mi volal s tým, že rieš si to," poznamenal Matovič tvrdiac, že Vlčanovi mal Heger ponúknuť miesto v Demokratoch. 

"Teraz bude zrazu ukazovať okolo seba prstom, to mi príde zbabelé," povedal Matovič. 

Hlas-SD hovorí o uplakanom Hegerovi a potupe národa

Richard Raši (Hlas-SD) označil vystúpenie Eduarda Hegera za jedno z najzahanbujúcejších v histórii samostatného Slovenska. Dočasne poverený premiér podľa neho v priamom prenose vyplakával a prosíkal o to, aby ho prezidentka neodvolala. 

Viac vo videu:

Vlastní sa ho zastávajú

Odchod ministra v čase dočasného poverenia vlády je mimoriadna vec, dočasne poverený premiér Eduard Heger mal právo vystúpiť mimoriadne vo verejnoprávnej televízii. Skonštatovali to nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR a členovia Hegerovej strany Demokrati Juraj Šeliga a Miroslav Kollár.

Úradnícka vláda by bola v aktuálnej situácii podľa Šeligu problém pre krajinu. Obaja ocenili, že Heger si verejne priznal svoj podiel viny na aktuálnej politickej situácii a je ochotný niesť zodpovednosť až do predčasných volieb.

"Úradnícka vláda, ak by nastúpila teraz, môže byť pre Slovensko problém. Myslím si, že toto je naozaj taká vážna vec, že je dobré povedať krajine: nechcem sa vzdať a chcem Slovensko doviesť do predčasných volieb," skonštatoval Šeliga s tým, že premiér má právo mimoriadne vystúpiť vo verejnoprávnej televízii.

Kritiku ostatných strán vníma aj ako súčasť kampane. Podčiarkol, že zmena vlády je vždy vážna vec a ocenil premiérovu iniciatívu ubezpečiť občanov o snahe riešiť chaos. Na margo úradníckej vlády poznamenal, že rozhodnutie je na prezidentke Zuzane Čaputovej. Dodal, že Heger je s ňou v kontakte a jej rozhodnutie bude rešpektovať.

Kollár tvrdí, že Heger nevybočil zo zákonného rámca

Ani podľa Miroslava Kollára premiér v mimoriadnom vystúpení nevybočil zo zákonného rámca a za aktuálnej situácie označil odchod ministra za mimoriadny. V reakcii na kritiku iných politických strán podotkol, že sú to predsa ich politickí súperi. Na otázku o vyhraňovaní sa niektorých strán voči Demokratom a prípadným ďalším rokovaniam o spolupráci odpovedal, že do podávania kandidátnych listín je ešte čas. Kollár zároveň uviedol, že zatiaľ nezachytil kritiku na Hegerovo vystúpenie vo vnútri ich strany.

Tvrdí, že vedenie Demokratov bolo dopredu informované o jeho rozhodnutí vystúpiť v televízii. V súvislosti s kauzou dotácie pre firmu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana obaja podčiarkli potrebu prešetrenia situácie.

Podľa Šeligu by si Vlčan dotáciu prebrať nemal. Na otázku o vyvodení zodpovednosti aj zo strany dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja odpovedali, že aj tu je potrebné situáciu preveriť. Envirorezort totiž rozhodoval o prideľovaní dotácií v kauze. Ak sa ukáže zlyhanie envirorezortu, Šeliga pripúšťa možnosť vyvodenia zodpovednosti zo strany Budaja.

To však nepodporuje vyjadrenie dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana, ktorý sa v relácii Na hrane vyjadril, že o príhovore dočasne povereného predsedu vlády nevedel. 

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie