Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lucia Hegerová o svojom manželovi: Som presvedčená o tom, že ľudia ako on, by mali tvoriť politiku
Zdielať na

Lucia Hegerová o svojom manželovi: Som presvedčená o tom, že ľudia ako on, by mali tvoriť politiku

BRATISLAVA / Aspoň doma to má dobré! Dočasne poverený premiér Eduard Heger včera odovzdal hlave štátu svoje poverenie viesť vládny kabinet a krajinu. Prezidentka po odchode dvoch dočasne poverených ministrov - Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) a Rastislava Káčera vymenuje úradnícku vládu.

Hoci vláda bola v kríze odo dňa jej vzniku, napokon Eduardovi Hegerovi zlomila krk kauza ministra Vlčana, ktorého firma dostala od envirorezortu dotáciu na 1,5 milióna eur. Vlčan si vybral peniaze namiesto ministerského postu a z vlády formálne odišiel. Formálne preto, že oficiálne odovzdá Eduard Heger vládu až v druhej polke mája. 

Eduarda Hegera sa na sociálnej sieti zastala jeho manželka, ktorá uviedla, že takí muži, ako jej manžel, by mali robiť politiku a viesť túto krajinu. 

Neobzerajte sa, pani Hegerová?

Lucia Hegerová, manželka Eduarda Hegera, na sociálnej sieti nepísala, že nasledujúce dni sa k jej manželovi bude vyjadrovať všelikto. "Viem, že vačšina komentárov bude vysoko negatívnych v zmysle, aký bol neschopný a slabý premiér, ktorý nekonal, ako mal. Ja ako jeho manželka však vidím muža, ktorý posledné roky obetoval všetko svoje úsilie a čas, ktorý mal. Aj taký, ktorý už nemal odkiaľ mať, na úkor spánku, rodiny či času pre seba pre dobro tejto krajiny, za čo sa mu dostávalo hejtov, výsmechu a kopancov od neraz blízkych ľudí, ktorí mu mali kryť chrbát," uviedla manželka expremiéra. 

Hegerová zdôraznila, že napriek tomu sa jej manžel nikdy nevzdal a "bol schopný udržať neudržateľné pohromade vyše dvoch rokov". Spomenula aj to, že sa jej manželovi podarilo vyrokovať množstvo dohôd a zachrániť kopec zákonov a reforiem, ktoré by bez jeho osobného nasadenia nikdy neprešli. "Jeho motorom bola vízia lepšej krajiny, než ktorú začal viesť, vízia, ktorá sa naplní v mnohých oblastiach až o niekoľko rokov. Je samozrejmé, že urobil chyby, lebo kto naozaj niečo robí, ich nevyhnutne spraviť musí," pokračovala ďalej. 

"Ja si však vysoko cením jeho pokoru, s ktorou je schopný predstúpiť pred ľudí a pomenovať ich a vysloviť svoju ľútosť. Edi je čestný, láskavý, múdry a mimoriadne schopný muž a ja som šťastná, že môžem kráčať po jeho boku. Som presvedčená o tom, ze ľudia ako on, by mali tvoriť politiku - ľudia, ktorí si ctia dohody, ide im o väčšie dobro než o vlastné, a ktorí majú odvahu a pokoru priznať si chyby a poučiť sa z nich," doplnila na záver a poďakovala sa všetkým, ktorí ich počas týchto ťažkých rokov povzbudzovali a "podporovali modlitbami". "Neviem si predstaviť niesť tú ťarchu bez vás," uzavrela. 

 

Politológovia a komentátori však jeho premiérske pôsobenie vidia inak

Komentátor TV JOJ Arpád Soltész vo svojom komentári pre Noviny PLUS TV JOJ napísal, že Eduard Heger si svojou nedeľnou tlačovou konferenciou zložil masku slušného človeka. 

"Keď sa Eduard Heger rozhodol, že predbehne Zuzanu Čaputovú a sám ju požiada o odobratie poverenia, zároveň stvoril nový politický žáner, ktorý by sme mohli pomenovať "naivná drzosť"," napísal Soltész. 

Komentátor označil jeho návrhy prezidentke, aby si na voľné posty dosadila svojich nominantov, alebo aspoň ponechala vybraných ministrov, by boli nezmyselné, keby si čo i len na sekundu myslel, že ich hlava štátu môže zobrať vážne. "Je podstatou prezidentskej vlády, ktorá je iba dočasným núdzovým riešením, že jej členovia sú apolitickí. Prečo by mala hlava štátu niesť bremeno treťotriednych partajných trafikantov, ktorí notoricky zlyhávajú?" uviedol ďalej.  

​Politológ Radoslav Štefančík je presvedčený, že predčasne voľby až v septembri sa prihodili aj jeho pričinením. 

Podľa odborníka sa ukázalo, že Eduard Heger síce môže byť dobrý človek, ale "nie je dobrý manažér, ani líder". Dodal aj to, že Eduard Heger sa spoliehal na to, že chaos pominie, ale ten eskaloval ďalej a vyvrcholil odchodom niekoľkých ministrov. Prezidentka podľa neho nemala inú možnosť, ako jeho návrhy na riešenie neprijať. 

"Čo mala prezidentka robiť? Jej rozhodnutie je úplne pochopiteľné. Uvedomila si, že táto stranícka konštelácia Slovensku nepriniesla nič dobré. Ide do rizika, že vláda, ktorú vymenuje môže mať podobné problémy, ako táto vláda," pokračoval s dôrazom na to, že úradnícka vláda už nebude predkladať do parlamentu žiadne návrhy.

Súvisiace články

Najčítanejšie