Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poslanci schválili Karasov návrh zákona, ktorý reagoval na útok na Zámockej
Zdielať na

Poslanci schválili Karasov návrh zákona, ktorý reagoval na útok na Zámockej

BRATISLAVA / Poslanci NR SR do druhého čítania posunuli návrh zákona, ktorý mal reagovať na teroristický útok na Zámockej. Zvýši sa aj ochrana whistleblowerov.

Poslanec SaS Ondrej Dostál podal návrh na vrátenie zákona na dopracovanie, poslanci však tento návrh neodsúhlasili. Zo 137 poslancov za návrh legislatívy napokon hlasovalo 72 poslancov, posunuli ho teda do druhého čítania. Zákon podporili poslanci za OĽaNO, Sme rodina, Demokrati i Hlas-SD. 

Mal byť odpoveďou na tragédiu na Zámockej ulici, zástupcovia LGBTI+ ľudí však návrh ostro kritizujú. Reč je o návrhu na vytvorenie zákona o fiduciárnom vyhlásení z dielne dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

"Návrh prináša zásadné zlepšenia pri efektívnom usporadúvaní si vzájomných vzťahov, do ktorých zároveň vnesieme viac právnej istoty. Týmto spôsobom pomáhame nezosobášeným párom i párom rovnakého pohlavia bez rozdielu," obhajoval návrh zákona Karas pred zástupcami médií.

V rámci návrhu zákona ide o vytvorenie inštitútu fiduciárneho vyhlásenia, ktoré "je vyjadrenie právneho rešpektu faktického stavu existencie osôb, ktoré požívajú dôveru inej fyzickej osoby a to vrátane nezosobášených párov"

"Fiduciárne vyhlásenie predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách. Navrhovaný právny inštitút rieši aj zásadnejšie právne otázky pre prípad smrti. Umožňuje pre prípad smrti určiť, že označený dôverník je preferovanou voľbou pri ustanovení za správcu dedičstva. Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh zákona v tejto časti rešpektuje práva zákonných zástupcov, ako aj faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa," uvádza sa v dôvodovej správe k zákonu.

Iniciatíva Inakosť návrh kritizovala

"Prezentované návrhy MS SR môžu byť istým prínosom pre niektorých ľudí na Slovensku, ale vôbec sa netýkajú základnej požiadavky na právne uznanie párov rovnakého pohlavia a ich rodín," kritizovala návrh Iniciatíva Inakosť po jeho predstavení.

Iniciatíva informovala, že na splnenie uznania párov rovnakého pohlavia by museli byť splnené dve podmienky – uznanie partnerského vzťahu medzi ľuďmi rovnakého pohlavia a jeho ochrana, pričom predstavený návrh nezahŕňa ani jedno z toho.

Zvýši sa ochrana whistleblowerov

Poslanci zároveň hlasovali o novele vládneho zákona o katastri nehnuteľností. "Návrh zákona zavádza na základe požiadavky Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky evidovanie ruín ako kultúrnych pamiatok. Návrh zákona podrobnejšie upravuje právne postavenie a kompetencie katastrálnej inšpekcie," píše sa v dôvodovej správe zákona. Zákonodarcovia zákon napokon neschválili v treťom čítaní.

Plénum NR SR dalo novele zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti zelenú. Podľa dôvodovej správy je predmetom návrhu najmä transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady. Zákon tak rozširuje poskytovanie ochrany osobám nahlasujúcim porušenia práva Únie, poskytovanie ochrany osobe, ktorá v zákonom vymedzených prípadoch zverejnila informácie o protispoločenskej činnosti, poskytovanie ochrany osobe, ktorá podala oznámenie anonymne a ktorej totožnosť bola následne odhalená, a osobnej pôsobnosti zákona.

Novela zákona zároveň zavádza úplnú povinnosť mať internú zodpovednú osobu po splnení kritérií v zákone a zároveň zúžiť oprávnenia externej zodpovednej osoby pri preverovaní oznámení, rozširuje povinnosti zamestnávateľa aj Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, vymedzuje rozsah povinných údajov, ktoré sú príslušné orgány verejnej moci povinné sprístupniť, a povinnosti zachovávať mlčanlivosť a zároveň zvyšuje sadzby pokút.

Najčítanejšie