Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poslanci budú rozhodovať o júlovom termíne volieb, plénum schválilo stavebnú reformu
Zdielať na

Poslanci budú rozhodovať o júlovom termíne volieb, plénum schválilo stavebnú reformu

BRATISLAVA / Termín mimoriadnej schôdze aj prijatie niektorých zákonov. I o tom bolo dopoludňajšie hlasovanie poslancov NR SR.

Na úvod dopoludňajšieho hlasovania šéf NR SR Boris Kollár (Sme rodina) informoval o konaní mimoriadnej schôdze. Tú sa majú poslanci pokúsiť otvoriť vo štvrtok (11. 5.) o 09.00 h. Májová schôdza bude pokračovať po skončení tej mimoriadnej. Schôdzu iniciujú opoziční poslanci a má sa týkať zmeny termínu predčasných volieb na 1. alebo 8. júla.

Poslanci neschválili novelu zákona o ochrane verejného zdravia v treťom čítaní. "V rámci zlepšovania podnikateľského prostredia sa návrhom zákona vypúšťa povinnosť zamestnávateľa predkladať príslušnému orgánu verejného zdravotníctva na posúdenie návrh na odstraňovanie azbestu a materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb; táto povinnosť je nahradená oznamovacou povinnosťou zamestnávateľa 10 dní pred začatím odstraňovania azbestu a materiálov obsahujúcich azbest zo stavieb, ktorá nie je spoplatnená správnym poplatkom," uvádza sa v dôvodovej správe zákona. 

Zákon taktiež navrhoval vypustiť povinnosť predkladať orgánu verejného zdravotníctva na schválenie zotavovacie podujatie a stanovuje sa pre organizátora tohto podujatia povinnosť ho príslušnému orgánu verejného zdravotníctva oznámiť. Organizátor by bol naďalej povinný dodržiavať za účelom ochrany zdravia všetky povinnosti v tejto oblasti, avšak vypustením povinnosti predkladať žiadosť na schválenie dôjde k zníženiu administratívneho zaťaženia žiadateľov. Doplnili by sa aj niektoré kompetencie Úradu verejného zdravotníctva SR.

Schválená zmena stavebného zákona

V treťom čítaní poslanci rozhodovali aj o poslaneckom návrhu členov klubu Sme rodina o novele stavebného zákona. Zo 140 prítomných poslancov za legislatívu hlasovalo 100 zákonodarcov.

"Cieľom návrhu zákona je zosúladiť osobitné právne predpisy v oblasti ochrany životného prostredia so schválenými zákonmi na úseku územného plánovania a výstavby, odstrániť prekážky fungovania novej stavebnej legislatívy v osobitnej právnej úprave a reflektovať zmeny v procesoch územného konania a výstavby v osobitných predpisoch," píše sa v dôvodovej správe.

Proti legislatíve na pôde NR SR v utorok vystupoval aj dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj (Demokrati). "Zmeny navrhnuté zo strany Sme rodina zásadne podriadia záujmy životného prostredia záujmom developerov. Okrem toho táto operácia ohrozí plnenie Plánu obnovy a odolnosti," hovoril počas tlačovej konferencie. 

Zákon bol kritizovaný už počas predloženia NR SR. Keďže ide o poslanecký návrh, obišiel tak medzirezortné pripomienkové konanie, ktoré umožňuje odborníkom vyjadriť sa k legislatíve. 

Počas prípravy a schvaľovania výstavby sa bude uplatňovať požiadavka, aby sa procesné úkony vyplývajúce z osobitných predpisov zrealizovali v rámci jedného prerokovania tej istej veci. Ak sa na projekt vzťahujú viaceré samostatné požiadavky vyplývajúce z osobitných predpisov, ktoré sú v súčasnosti predmetom samostatných konaní, budú tieto požiadavky naplnené v rámci jedného integrovaného konania.

V rámci neho orgány, ktoré vedú k projektu samostatné konania a vydávajú samostatné rozhodnutia, vydajú v rámci prerokovania stavebného zámeru záväzné stanovisko, ktoré nahradí samostatné rozhodnutie. Súčasťou integrovaného povoľovania bude aj konanie o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

Počet spoplatnených znečisťujúcich látok sa zníži

Poslanci NR SR dali zelenú vládnemu zákonu o obchodovaní s emisnými kvótami. Zo 141 poslancov za hlasovalo za 84 poslancov.

"Dôvodom predloženia návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 414/2012 Z. z. o obchodovaní s emisnými kvótami a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „návrh zákona“) je prispôsobenie doterajšieho nastavenia systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov v Únii pre štvrté obchodovateľné obdobie," informuje vláda v dôvodovej správe.

Po novom sa zmení aj zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia, a to vládnou novelou zákona. "Návrh zákona má za cieľ vytvoriť účinný ekonomický a motivačný nástroj na dosiahnutie cieľov stanovených v oblasti ochrany ovzdušia podľa princípu ,znečisťovateľ platí‘, tak ako to deklaruje Environmentálna Stratégia do roku 2030," informuje rezort životného prostredia. 

"Počet spoplatnených znečisťujúcich látok sa zúži na šesť: TZL,SO2, NOx, CO, TOC a amoniak. Poplatky za znečisťovanie ovzdušia podľa teraz platného zákona sú neprimerane nízke a nezohľadňujú doterajšiu infláciu," píše sa v dôvodovej správe zákona. 

Novela zákona tak zvyšuje sadzby základných poplatkov tak, aby ich výška reflektovala viac negatívne vplyvy vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia a motivovala k ďalšiemu znižovaniu emisií. Navrhuje sa postupné zvyšovanie sadzby poplatkov s tým, že v priebehu piatich rokov pomocou nábehového kompenzačného koeficientu sa poplatok zdvojnásobí a do roku 2030 sa znova zdvojnásobí.

Zmení sa zákon o daní z príjmov

Poslanci v treťom čítaní schválili aj návrh novely zákona z dielne poslancov Sme rodina o stavebnom sporení. 

"Cieľom predkladaného návrhu zákona je, v súlade s existujúcimi pravidlami a podmienkami už dnes platnými pre štandardné banky, umožniť subjektu, ktorý je stavebnou sporiteľňou, zrušenie bez likvidácie alebo prevod podniku alebo jeho časti tak, aby sa jeho právnym nástupcom (nadobúdateľom podniku alebo jeho časti) mohla stať iná stavebná sporiteľňa alebo aj štandardná komerčná banka," píše sa v dôvodovej správe.

Dopoludnia poslanci v prvom čítaní hlasovali aj o novele zákona o dani z príjmov, ktorú posunuli do druhého čítania. "Návrhom zákona sa zo zákona o dani z príjmov vypúšťa pravidlo týkajúce sa kontrolovaných zahraničných spoločností pre fyzické osoby (tzv. CFC pravidlá). Dôvodom zrušenia týchto pravidiel je, že v aplikačnej praxi vznikali otázky ohľadne ich proporcionality a účelnosti," píše sa v dôvodovej správe.

Poslanci do druhého čítania poslali aj vládny návrh novely zákona o technickej normalizácii, cieľom ktorej je zmodernizovať znenie zákona. Do druhého čítania poslanci poslali aj návrh novely zákona o štátnych hmotných rezervách, registri právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci, štátnej službe.

Súvisiace články

Najčítanejšie