Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Matovič rozdával karafiáty, návrh aj tak neprešiel: Dajme ich na hrob štátneho rozpočtu, hovorí Bittó Cigániková
Zdielať na

Matovič rozdával karafiáty, návrh aj tak neprešiel: Dajme ich na hrob štátneho rozpočtu, hovorí Bittó Cigániková

BRATISLAVA / Nepomohli mu ani kvety. Poslanec Igor Matovič má za sebou ďalšiu prehru – po volebnej odmene 500 eur mu neprešiel ani návrh zákona, ktorý zvýhodňuje matky a mladých pracujúcich.

Poslanci NR SR majú za sebou ďalšiu šnúru hlasovaní. Okrem iného sa hlasovalo aj o ďalšom návrhu z pera lídra OĽaNO Igora Matoviča vo veci daňových úľav pre matky a ľudí do 25 rokov.

O zákone sa rokovalo v piatok popoludní a následne aj v utorok. Zo 144 poslancov za hlasovalo 57. Zákon teda neprešiel do druhého čítania. 

Nepomohli ani kvety pre poslancov

Líder OĽaNO a poslanec Igor Matovič sa nezaprel a pred hlasovaním o návrhu zákona poslancom rozdal karafiáty. Týmto spôsobom chcel docieliť to, aby od nich získal podporu pre svoj návrh zákona. Viac vo videu:

"Dovoľte nám za klub SaS pripomenúť, že politik nemá ani jedno vlastné euro," povedala poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková po začatí hlasovania v rámci procedurálneho návrhu. Dodala, že kvety, ktoré poslanci klubu SaS dostali od Matoviča, chce dať symbolicky na "hrob štátneho rozpočtu". Navrhla hlasovať za to, že aspoň jedna parlamentná strana "bojuje za štátny rozpočet".

Následne v pléne v rámci procedurálneho návrhu vystúpil Matovič, ktorý sa chcel "ospravedlniť za porušenie rokovacieho poriadku, lebo tie kvety sú na hrane vizuálnej pomôcky"

Reakciu Matoviča si môžete pozrieť vo videu:

​Návrh zaťaží rozpočet vo výške približne 500 miliónov eur

"Ženy, ktoré sa rozhodnú stať matkami, vedia, že spoločnosť ich za roky venované výchove detí odmení tým, že budú mať výrazne nižšie platy ako muži a ženy bez detí. Návrhom zákona túto krivdu naprávame tým, že matky detí do 15 rokov nebudú platiť zo svojej mzdy daň z príjmu. Návrh zákona určuje pre tieto matky špeciálnu výšku nezdaniteľnej časti mzdy, čo ich oslobodí od platby dane z príjmu do výšky cca 2-tisíc eur mesačne v hrubom," píše Matovič v dôvodovej správe. Rovnaký postup navrhuje v prípade zamestnancov do 25 rokov.

V návrhu zákona pritom nie je uvedené, ako daný zákon zaťaží štátny rozpočet. Líder OĽaNO počas predstavovania návrhu priznal, že podľa jeho výpočtov ide o približne 500 miliónov eur. Pätinu z diery v štátnom rozpočte chce vykryť zrušením stropov na platenie sociálnych odvodov. Zvyšných 400 miliónov chce získať tak, že "pôjde po krku daňovým podvodníkom".

Súvisiace články

Najčítanejšie