Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zsuszová dostala trest 25 rokov a maximálny stupeň ostrahy, Kočner je v prípade Kuciak nevinný
Zdielať na

Zsuszová dostala trest 25 rokov a maximálny stupeň ostrahy, Kočner je v prípade Kuciak nevinný

BRATISLAVA / Pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej skončilo rozsudkom, ktorý mnohých prekvapil a niektorých aj veľmi sklamal.

    • Alena Zsuzsová dostala úhrnný trest 25 rokov a zaraďuje sa na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. 
    • Dušan Kracina sa odsudzuje na 8 rokov v strednom stupni stráženia s ochranným psychologickým liečením pre problém s hazardným hráčstvom. 
    • V prípade Kočnera v bode 1 súd upúšťa od úhrnného trestu. Jeho 19-ročný trest (za kauzu zmenky) považuje za dostatočný. Kočnerovi zhabali aj muníciu. Obžalovaný Marian Kočner sa oslobodzuje spod obžaloby UŠP.  V prípade Jána Kuciaka je podľa ŠTS nevinný. 

Reakcie bezprostredne po rozsudku

Sklamaný z rozsudku je aj bývalý kolega Jána Kuciaka Marek Vagovič, ktorý Mariana Kočnera v pojednávacej miestnosti označil "za chladného hráča pokra"

Investigatívna novinárka z Investigativního centra CZ Pavla Holcová opísala svoje pocity jediným slovom - vyčerpanie. "Neviem si predstaviť, kde by na tieto objednávky vzala Alena Zsuszsová peniaze. Predpokladám, že právni zástupcovia poškodených sa na mieste odvolajú. Toto nie je koniec," uviedla.

Na sociálnej sieti sa k téme vyjadril aj šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy. "Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol v prípade objednávky vraždy Jána Kuciaka, pri ktorej zavraždili aj Martinu Kušnírovú a prokurátorov: Marian Kočner: oslobodený, Alena Zsuzsová: vinná, odsudzuje sa na 25 rokov nepodmienečne za objednávku vraždy Jána Kuciaka a prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Čo povedať. Ideme ďalej! Verím v šťastný koniec," napísal. 

Nespokojní s rozsudkom ŠTS sú aj manželia Kuciakovci a Zlatica Kušnírová. Považujú to za zlyhanie súdu a absentujúcu spravodlivosť. Pojednávaciu miestnosť opustili okamžite po vynesení rozsudku. 

Body rozsudku

Po prvé sú Dušan Kracina a Alena Zsuszová vinní zo spolupáchateľstva. V obave o príjmy Zoltána Andruskóa ho Zsuzsuová oslovila s objednávkou vraždy Maroša Žilinku, za čo mu sľúbila odmenu 70-tisíc eur. Jeho bydlisko mali sledovať dvakrát.

Keď však Marček so Szabom úlohu nezvládli, oslovil Andrusko Dušana Kracinu. Ten mu prisľúbil, že zoženie ľudí z bývalej Juhoslávie. 

Marian Kočner stál počas čítania rozsudku vzpriamene ako socha, Dušan Kracina sa opieral o lavicu – nie je jasné, či bol v šoku, alebo to bolo pre jeho problémy s chrbticou. Manželia Kuciakovci, ale aj matka zavraždenej Martiny Kušnírovej Zlatica, boli v napätí. Kušnírová stihla doraziť na čítanie rozsudku na poslednú chvíľu, keďže cestou na ŠTS v Pezinku uviazla v zápche. 

Po druhé, Alena Zsuzsová v presne nezistený čas niekedy v decembri 2017, a to z obavy zo straty príjmu od Mariana Kočnera, zjednala so Zoltánom Andruskóom usmrtenie novinára Jána Kuciaka. Súd číta zo spisu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zlatica Kušnírová a manželia Kuciakovci pri detailoch zo spisu plačú. 

Po tretie, Alena Zsuzsová po tom, čo bol Kočner vzatý do väzby, v aute Zoltána Andruskóa v snahe dosiahnuť jeho oslobodenie oslovila Andruskóa na vraždu prokurátora Petra Šufliarskeho.

Po štvrté je Alena Zsuzsová vinná z toho, že zaplatila Andruskóvi zbraň Škorpión a ďalšie zbrane, ktoré prechovával v rodinnom dome v Kollárove Marček. Alena Zsuzsová v prípade objednávky vraždy verejného činiteľa postupovala úmyselne a s vopred uváženou pohnútkou a s cieľom získať majetkový prospech. Keďže k činu nedošlo, Alena Zsuzsová a jej komplici sú vinní z pokračujúceho zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy. 

Alena Zsuzsová sa vzdala posledného slova a ospravedlnila sa z čítania rozsudku. Ďalší obžalovaný Kracina trvá na tom, že je nevinný. Ani jeden z poškodených prokurátorov – Maroš Žilinka, Daniel Lipšic a Peter Šufliarsky, ktorých vraždu si mal podľa obžaloby Marian Kočner objednať, sa na vynesení rozsudku nezúčastňujú. Pred čítaním rozsudku sa odmietli vyjadriť prokurátori, ktorí sa chcú vyjadrovať až na konci. 

Otec Jána Kuciaka sa krátko pred rozsudkom vyjadril o svojich očakávaniach. "Viem, že dneškom sa to nekončí, lebo buď sa odvoláme my, alebo oni," poznamenal zdrvený otec Jozef Kuciak, ktorý dúfa v spravodlivosť, a to nielen pre svojho zavraždeného syna, ale aj jeho snúbenicu. 

Nafarbený Kočner

Na pojednávanie priviezli krátko pred druhou hodinou aj obžalovaného Mariana Kočnera, na ktorého dozerajú tzv. kukláči. O Kočnerovi je známe, že jednou z jeho požiadaviek za mrežami, kde si už odpykáva trest za sfalšované zmenky, je čierna farba na vlasy. Takmer šesťdesiatnik sa farbí pravidelne. 

V štúdiu TV JOJ 24 bol krátko pred začatím finálnej časti pojednávania – rozsudku aj šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy. S reportérom TV JOJ Rastislavom Striškom hovorili nielen o tom, akých bolo 5 rokov od vraždy, ale aj o tom, či je nádej na spravodlivý rozsudok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie