Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Politici reagujú na rozsudok v kauze vraždy novinára: Obavy z traumy aj jatrenie rán rodiny a krajiny
Zdielať na

Politici reagujú na rozsudok v kauze vraždy novinára: Obavy z traumy aj jatrenie rán rodiny a krajiny

BRATISLAVA / Zsuszová vinná, Kočner nevinný - tak znel verdikt ŠTS v Pezinku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka aMartiny Kušnírovej. Na rozsudok v prípade vraždy, ktora pred piatimi rokmi zburcovala Slovensko reagujú aj politici.

Prezidentka je sklamaná a prekvapená

Rozhodnutie ale podľa nej treba rešpektovať. Vyplýva to z jej vyjadrenia na sociálnej sieti. "Zrejme nie som jediná, ktorá teraz cíti sklamanie a prekvapenie z dnešného rozsudku. Súd odsúdením Aleny Zs. a oslobodením Mariana K. čiastočne potvrdil príbeh, ktorý sa stal, avšak nateraz ostal nedopovedaný," povedala. Rozhodnutie súdu je podľa nej dôležité rešpektovať aj pri "takýchto nečakaných verdiktoch". Poukázala na to, že si treba počkať na odôvodnenie rozhodnutia a následne aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR.

Hlava štátu skonštatovala, že myslí hlavne na rodičov zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Korupciu, kriminalitu a zlo nevieme vymazať z tohto sveta, ale vieme budovať štát, ktorý ich dokáže trestať. Nestrácajme vieru, aj keď je to v tejto chvíli ťažké," dodala.

Vyjadrenie predsedu vlády SR Ľudovíta Ódora

"Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej ostáva aj po dnešku otvorenou traumou. Rozhodnutie súdu plne rešpektujem, aj keď sa osobne neviem ubrániť zmiešanému pocitu. Stále nie sme na konci a cesta k spravodlivosti pokračuje. Teraz to nemôžeme vzdať."

Bittó - Cigániková rozsudku nerozumie

Poslankyňa za SaS Jana Bittó - Cigániková sa k rozsudku na sociálnej sieti vyjadrila takto: "Nerozumiem... Ľúto mi je hlavne rodiny a blízkych Martinky a Jana."

PS hovorí o obavách z traumy

Progresívne Slovensko uviedlo, že rozsudok treba rešpektovať, ale panujú aj obavy. "Špecializovaný trestný súd práve oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Naopak, Alena Zsuzsová bola uznaná za vinnú. Ako politici aj občania musíme rozhodnutia súdov rešpektovať. Zároveň sa však obávam, že po takomto rozsudku bude hrozná trauma pokračovať - pre rodiny obetí, aj pre Slovensko," uviedli na oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

Marcinková vníma jatrenie rán

"Myšlienkami som s rodinami Jána a Martiny. Ich ale aj náš boj za spravodlisť stále neskončil. Chcem veriť, že spravodlivosť príde, avšak čakanie na ňu kruto jatrí rany, s ktorými blízki Jána a Martina ale aj my všetci už 5 rokov žijeme," uverejnila členka poslaneckého klubu SaS Vladimíra Marcinková. 

"Jednou z troch zásadných priorít vlády Petra Pellegriniho bolo vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Dnešný rozsudok Špecializovaného trestného súdu vníma HLAS ako ďalší krok na ceste k spravodlivosti a rešpektuje ho," vyjadrila sa strana Hlas-SD.

Matovič považuje rozsudok za nespravodlivý

Prostredníctvom videa sa vyjadril aj líder "obyčajných" Igor Matovič. "Pevne verím, že božie mlyny melú pomaly, ale spravodlivo," povedal Matovič s tým, že po odvolaní si Marian Kočner snáď vypočuje spravodlivý rozsudok. 

Šeliga Ficovi odkazuje, aby si Kuciaka nebral do úst

"Robert Fico si do svojich cynických úst opäť berie Jána Kuciaka. Keby polícia za jeho vlády fungovala normálne, tak by Ján a Martina mohli žiť. On ju však nechal Bödorovcom a ďalším oligarchom. Ján potreboval pomôcť a chrániť pred ľuďmi ako je Kočner, Zsuzsová a iní mafiáni. Štát sa mu otočil chrbtom…," začal Šeliga svoju reakciu na sociálnej sieti. 

"Ján a Martina boli chladnokrvne zavraždení. A vy pán Fico stále kňučíte o Sorošovi, pretože neviete prijať vlastnú zodpovednosť a krv na rukách vašej vlády. Preto, ak sa neviete aspoň chlapsky ospravedlniť, držte radšej …, viete čo pán Fico!" uzavrel. 

Kočner nevinný, Zsuzsová vinná

Mariana Kočnera oslobodili spod obžaloby v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Obžalovanú Alenu Zsuzsová senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku uznal za vinnú, dostala súhrnný 25-ročný trest väzenia.

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. "Nebolo dokázané, že skutok spáchal obžalovaný Marian Kočner," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová k oslobodzujúcemu verdiktu v prípade Kuciakovej vraždy. Rozhodnutie bolo prijaté pomerom hlasov dvoch k jednému.

"Vykonané dôkazy musia jednoznačne a s najvyšším stupňom istoty preukazovať, že práve obžalovaný je tou osobou, ktorá skutok spáchala," zdôraznila Sabová. Dodala, že akékoľvek rozumné pochybnosti je potrebné vykladať v prospech obžalovaného. Vina Aleny Zsuzsovej a Dušana Kracinu bola podľa jej slov dokázaná priamymi a nepriamymi dôkazmi.

Obžalovanú Alenu Zsuzsovú súd uznal za vinnú i za trestný čin nedovoleného ozbrojovania. V kauze prípravy Žilinkovej vraždy senát odsúdil aj obžalovaného Dušana Kracinu. Uložil mu nepodmienečný osemročný trest odňatia slobody. Obžalovaného Darka Dragiča oslobodil spod obžaloby. Tieto rozhodnutia prijal senát jednohlasne. Obžalovaní boli zároveň oslobodení spod obžaloby týkajúcej sa prípravy vraždy vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica.

"Nebolo dokázané, že sa stal skutok na škodu Daniela Lipšica," priblížila predsedníčka senátu. V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018, pri ktorej prišla o život aj jeho snúbenica Martina Kušnírová, rozhodujú súdy už len o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich v septembri 2020 pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil prípad naspäť.

Právoplatné sú tri rozhodnutia. Vykonávatelia vraždy Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne. ŠTS napokon spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho. Okrem Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej tam čelia obžalobe aj Darko Dragič a Dušan Kracina. Tomáš Szabó bol už skôr vylúčený na samostatné konanie, priznal sa a súd ho právoplatne uznal za vinného.

Súvisiace články

Najčítanejšie