Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Poslanci sa v parlamente nevedia vpratať do kože: Choďte von, odkazuje Pčolinský
Zdielať na

Poslanci sa v parlamente nevedia vpratať do kože: Choďte von, odkazuje Pčolinský

BRATISLAVA / Parlament či materská škola? Ako by povedal klasik "rozmohl se nám tady takovej nešvar". Poslanci v pléne NR SR opakovane porušujú rokovací poriadok národnej rady. Trpezlivosť došla už aj podpredsedovi Petrovi Pčolinskému (Sme rodina).

Včera počas diskusie o odškodnení rómskych žien, ktoré boli nasilu sterilizované sa podpredseda NR SR Peter Pčolinský rozhodol prehovoriť poslancom do duše. Nahnevalo ho to, že poslanci sa v rokovacej sále NR SR správajú spôsobom, ktorý sa nielen, že vymyká slušnej norme, ale priamo porušuje rokovací poriadok. 

Poslanci si podľa Pčolinksého zvykli rušiť svojich kolegov za rečníckym pultom, rovnako ako tých, ktorí vystupujú s faktickými poznámkami, telefonovaním. To je pritom v priestoroch rokovacej sály zakázané. Tento zákaz sa napríklad netýka iba poslancov, ale aj zástupcov médií, ktorí sú počas rokovaní prítomní na balkóne NR SR. 

Podpredseda parlamentu sa ozval po faktickej poznámke poslanca Ondreja Dostála (klub SaS). Ten sa počas príspevku do rozpravy, ale aj vo faktickej poznámke ohradil voči zákonu, ktorý podľa neho nepatrí do komeptencie poslanca, ale mal by prísť z vlády. 

Buď nerušte alebo choďte von, odkazuje Pčolinský

Po vysvetlení okolností Peter Pčolisnký upozornil kolegov v pléne, aby prestali telefonovať. "Ja sa viem tváriť, že to nevidím, ale iba, keď to neruší," začal podpredseda parlamentu a pokračoval ďalej.

"Keď telefonujete tak, že počujem o čom sa rozprávate v tom hovore, nejde o mňa, ale ide o to, že je to neúctivé voči kolegovi, je jedno z akej strany," uviedol Pčolinský s tym, že poslancov vyzval, aby dodržiavali rokovací poriadok a pokiaľ musia telefonovať, nech opustia rokovaicu sálu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie