Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chaos v NR SR: Poslanci schválili zákon. Neskôr zistili, že je nevykonateľný
Zdielať na

Chaos v NR SR: Poslanci schválili zákon. Neskôr zistili, že je nevykonateľný

BRATISLAVA / Poslanci NR SR opäť hlasovali o viacerých návrhoch zákonov. Po prijatí novely volebného zákona však narazili na kuriózny problém – poslanci nehlasovali o všetkých pozmeňujúcich návrhoch, a tak schválili nevykonateľnú legislatívu.

Počas hlasovacej šnúry v NR SR sa rozhodovalo aj o treťom čítaní v prípade návrhu nezaradeného poslanca Eduarda Kočiša (Republika). Ide o návrh novely volebného zákona, podľa ktorého má byť povinné zverejňovanie zápisníc pre obce i štatistický úrad.

V druhom i treťom čítaní návrh zákona poslanci schválili. Avšak problém nastal do ďalších hlasovaniach, keď sa nezaradený poslanec Milan Mazurek. Ten plénum informoval, že poslankyňa Martina Brisudová nedala hlasovať o všetkých bodoch spoločnej správy, a tak je v konečnom dôsledku zákon nevykonateľný. "Nedala hlasovať o bodoch 1 a 2 aj napriek tomu, že boli vyňaté na samostatné hlasovanie. Tým činom sa schválila spoločná správa a zákon je nevykonateľný," vysvetlil.

Hlasovanie vyvolalo rozruch v pléne

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že tento problém evidujú, no poslanca poučil, že mal dať námietku bezprostredne po hlasovaní. Aj napriek tomu, že podľa poslanca Sme rodina Petra Pčolinského Kočiš po hlasovaní slovne namietal, neprihlásil sa s námietkou.

Brisudová vysvetlila, že tento postup jej odporučili právnici z NR SR. Následne v pléne vystúpil Boris Susko zo Smeru, ktorý citoval rokovací poriadok. Odporučil pritom opakované hlasovanie, avšak poslanec SaS Ondrej Dostál opravil jeho interpretáciu s tým, že poslanci mali dať námietku ihneď po hlasovaní.

"Zákon už je schválený, nedá sa doň vstúpiť," reagoval Kollár. Brisudová reagovala, že to dostala ako právnu radu z NR SR. Nezaradený poslanec Juraj Šeliga (Demokrati) v pléne upozornil poslancov, že v prípade, ak sa zhodnú na opätovnom hlasovaní o zákone, môže to byť nebezpečný precedens pre budúcnosť.

Nezaradený poslanec Tomáš Taraba (Život-NS) zas povedal, že ak sa o zákone nebude opätovne hlasovať, bude to dôkaz o tom, že voľby budú sfalšované. "Musíme to urobiť čisto," reagoval Kollár s vysvetlením, že v prípade nesprávneho postupu počas hlasovania môže ísť aj o porušenie zákona. Zvolal preto poslanecké grémium.

"Bolo to veľmi náročné, ale asi sme našli cestu, ako to napraviť. Musíme počkať na stanovisko pani prezidentky, ako sa rozhodne. V prípade, ak nám to vráti, tak to zmeníme. V prípade ak nie, tak to pripojíme k inému zákonu a schválime," povedal napokon Kollár po skončení grémia.

O čo v zákone ide

Zápisnice by podľa Kočišovho návrhu zákona mali byť verejne prístupné komukoľvek a mali by byť voľne dostupné na ďalšie šírenie a opisovanie.

Poslanec v návrhu žiada, aby sa zo zápisníc dalo môcť robiť výpisy, odpisy a fotokópie, napríklad na vyžiadanie pre členov týchto komisií. Zároveň by podľa návrhu mal byť Štatistický úrad SR povinný zverejňovať zápisnice okresných volebných komisií. Poslanci zároveň odmietli novelu Ústavy SR od Miroslava Suju a Eduarda Kočiša, ktorou chceli zaviesť povinnosť predsedu NR SR vyhlásiť parlamentné voľby do 14 dní od vyslovenia nedôvery vláde.

Plénum schválilo aj ďalšie zákony

Poslanci NR SR do druhého čítania posunuli novelu školského zákona, ktorá podmieňuje účasť žiakov na hodine sexuálnej výchovy písomným súhlasom rodiča. Návrh predložil poslanec OĽaNO Richard Vašečka.

Plénum takisto schválilo aj stanovisko NR SR k zákazu spaľovacích motorov. "Slovenská republika je proti všetkým iniciatívam a reguláciám na úrovni EÚ smerujúcim k znevýhodňovaniu a predražovaniu využívania spaľovacích motorov alebo k zákazu spaľovacích motorov, pri ktorých nie je jednoznačne zrejmé, že sú na prospech vyššieho cieľa, akým je osobitne zdravé životné prostredie," píšu v ňom saskári, ktorý návrh podali.

Návrh na zákaz predaja a používania niektorých pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 z dielne Sme rodina ide do druhého čítania. Novela zákona o výbušninách hovorí o zákaze petárd, ktorých hlavným efektom je hluk. Zároveň sa navrhuje spresniť čas používania ostatnej zábavnej pyrotechniky, a to 31. decembra od 18.00 do 24.00 h a 1. januára od polnoci do 2.00 h.

Dlžníci by mali mať možnosť raz za mesiac uskutočniť predčasnú splátku úveru na bývanie bez toho, aby za to ich veriteľ požadoval poplatok, sankciu alebo náhradu nákladov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o úveroch na bývanie skupiny poslancov OĽaNO a nezaradených, ktorý NR SR posunula do druhého čítania.

Dodávatelia plynu by mali mať povinnosť skladovať minimálne 20 % objemu plynu vyrátaného z ich trhového podielu a priemeru spotreby posledných piatich rokov v zásobníkoch na území Slovenska. Vyplýva to z návrhu novely zákona o energetike poslanca Karola Galeka (SaS), ktorý poslanci posunuli do druhého čítania.

Nárok na materské má poistenkyňa, ak v posledných dvoch rokoch pred pôrodom bola nemocensky poistená najmenej 270 dní. Do tejto doby sa po novom započíta aj doba štúdia na strednej a vysokej škole, ak štúdiom získala poistenkyňa príslušný stupeň vzdelania.

Limity, v rámci ktorých sa pohybuje Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) pri poskytovaní úverov, by sa mohli zvýšiť. Vyplýva to z návrhu novely zákona o ŠFRB poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina), ktorý NR SR posunula do druhého čítania.

Súvisiace články

Najčítanejšie