Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Spájať sa zatiaľ darí iba Pellegrinimu a Dzurindovi. Heger doposiaľ dostáva poriadne na frak
Zdielať na

Spájať sa zatiaľ darí iba Pellegrinimu a Dzurindovi. Heger doposiaľ dostáva poriadne na frak

BRATISLAVA / Hlas-SD sa definitívne spojil so stranou Dobrá voľba Tomáša Druckera. Dzurinda k sebe prijal odídenca z Aliancie – Most-Híd. Zdá sa, že len Eduard Heger zatiaľ partnerov hľadá márne.

Peter Pellegrini (Hlas-SD) na úvod uviedol, že spojenie s Dobrou voľbou nie je účelové. Z takýchto spojení obvinil "iné menšie strany", ktoré sa podľa jeho slov snažia pozliepať, čo sa dá. "Ľudia sú rozhádaní," pokračoval s tým, že vláda si urobila nepriateľov z každej skupiny, ktorá na Slovensku žije. 

Akcentoval aj to, že tie strany, ktoré to so Slovenskom myslia dobre, sa spájať musia, aby neprišli o potenciál. Peter Pellegrini je tak aktuálne jediným relevantným hráčom, ktorý si našiel politického partnera. 

Delegáti strany Dobrá voľba v sobotu na svojom sneme v Trnave schválili spoluprácu so stranou Hlas-SD. Podľa slov predsedu Dobrej voľby Tomáša Druckera má dôjsť k zlúčeniu oboch politických strán k 30. septembru tohto roka. Ako doplnil, o zlúčení strán budú ešte rozhodovať členovia Hlasu-SD na svojom sneme, ktorý sa má konať 10. júna v Púchove.

Zástupcovia Dobrej voľby budú nominovaní na kandidátskej listine Hlasu-SD už do najbližších parlamentných volieb. Drucker sa na sneme vzdal funkcie predsedu Dobrej voľby a stane sa členom predsedníctva Hlasu-SD. "Od tejto chvíle budú všetci členovia aj vedenie našej strany reprezentovať značku Hlas-SD s naším programom, s našimi víziami, ktoré sa prelínajú na 99,999 percenta," povedal Drucker. Predsedu strany Hlas-SD Peter Pellegrini ocenil rozhodnutie snemu Dobrej voľby. Podľa jeho slov sa dá počítať s tým, že so zlúčením budú súhlasiť aj členovia Hlasu-SD na ich júnovom sneme.

Zúfalí Demokrati?

Hoci novovzniknutá strana expremiéra Eduarda Hegera sa už celé mesiace snažila o spojenie s KDH, Milan Majerský im dal minulý týždeň definitívne košom. KDH sa nedohodlo ani s Kresťanskou úniou Anny Záborskej a trvá na tom, že do volieb pôjde samostatne. Podľa ich lídra potrebujú byť čistou možnosťou pre konzervatívneho voliča. 

Ten, čo chcel spájať, zatiaľ dostáva všade naokolo košom. Presvedčená o spolupráci aktuálne nie je ani Lucia Ďuriš Nicholsonová. Zdroj z prostredia strany Jablko prezradil, že po "trapase", ktorý Eduard Heger spáchal svojím príhovorom v RTVS, keď prosil o to, aby mohol zotrvať na svojom poste v čele dočasne poverenej vlády. 

Hoci sa hovorí o rokovaní so stranou NOVA Gábora Grendela, podľa informácií Novín PLUS TV JOJ dá Grendel opäť prednosť hnutiu OĽaNO Igora Matoviča. Rady Demokratov tak za posledné týždne obohatili len odídenci od Veroniky Remišovej – Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Z prostredia Demokratov sme sa dozvedeli, že práve títo dvaja politici mali vstúpiť do Demokratov pod podmienkou podpredsedníckych stoličiek pre oboch. Napokon sa však mal Juraj Šeliga uspokojiť s dohodnutým miestom v predsedníctve preňho. 

Most-Híd a Dzurindovi Modrí

So stranou Mikuláša Dzurindu Modrí – Európske Slovensko sa spojil Most-Híd, ktorý opustil maďarskú Alianciu po tom, čo do nej vstúpil exposlanec NR SR Gyimesi, ktorý len chvíľu predtým opustil OĽaNO Igora Matoviča. Z NR SR ho napokon vykázal pád vlády, keďže bol náhradníkom za Jaroslava Naďa. ​

Po ďalšom spájaní volá aj Most-Híd, ktorý apeluje aj na Maďarské fórum Zsolta Simona. Výzvu poslali aj Hegerovým Demokratom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie