Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ak niekto chce najvyššiu ústavnú funkciu v štáte, je to Robert Fico, hovorí politológ Řádek
Zdielať na

Ak niekto chce najvyššiu ústavnú funkciu v štáte, je to Robert Fico, hovorí politológ Řádek

BRATISLAVA / So správami o tom, že Robert Fico sa bude snažiť zmeniť priamu voľbu prezidenta občanmi na voľbu v parlamente dnes prišli Hegerovi Demokrati, ale aj Igor Matovič (OĽaNO). Podľa politológa Miroslava Řádka by sa Robert Fico (Smer-SD) k takémuto kroku mohol uchýliť, ak by vedel, že priamu voľbu neustojí.

Miroslav Řádek pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že ak sa pozrie na kompetencie prezidenta, ktoré zodpovedajú parlamentnej demokracii, voľby v parlamente by bola logickejšia voľba. Pripúšťa, že s priamou voľbou by bolo na mieste rozšíriť aj kompetencie hlavy štátu, ale zároveň upozorňuje, že to by znamenalo zmenu systému na akúsi poloprezidentskú, alebo poloparlamentnú demokraciu, kde by sa legislatívny zbor o moc delil s prezidentom 50/50. 

Meniť systém nie je dobrý nápad, odkazuje Řádek

Řádek upozornil, že v našom systéme by bolo logickejšie, ak by prezidenta volil parlament. "Ja mám k priamej voľbe taký špecifický postoj. Myslím si, že v parlamentnej demokracii by prezidenta mal voliť parlament. Máme slabého prezidenta a preto by na túto procedúru mal úplne stačiť parlament. V aktuálnom kontexte by však takáto zmena vyhovovala práve Smeru-SD," reagoval politológ s tým, že tak sa to deje napríklad v Nemecku. Priama voľba v ČR podľa politológa spoločnosť zakaždým traumatizuje. 

Ak volíme prezidenta v priamej voľbe, tak by bolo na mieste, aby mal k tomu kompetencie. "Ak máme dať prezidentovi viac právomocí, tak by sa nám stalo, že by sme mali poloprezidentský systém, ako je vo Francúzsku, Rusku, alebo na Ukrajine. Nemyslím si, že na Slovensku je spoločensko-politický konsenzus na akúkoľvek zmenu. Zbytočne by to slovenskej politiky prinieslo obrovský konflikt a bolo by to drahé a nešťastné," dodal Řádek. 

Politológ si vie predstaviť, že by Robert Fico chcel voľbu zmeniť, ak by vedel, že ho občania nezvolia. "Neviem to vylúčiť a bola by to logická cesta, ak by videl, že priama voľba by preňho bola neschodná, alebo príliš riskantná. Robert Fico by riskoval až príliš veľa, ak by išiel do voľby prezidenta, ktorú by nemohol vyhrať. To môžem potvrdiť," poznamenal politológ na záver. 

"Ficovi nemusí byť cudzie meniť ústavu, lebo svojho času chcel byť aj šéfom ústavného súdu, čiže to môže potvrdzovať, že stále má záujem o jednu z najvyšších ústavných funkcií v štáte," uzavrel. 

Čo tvrdia Demokrati a OĽaNO?

Mimoparlamentná strana Demokrati tvrdí, že Smer-SD chce po voľbách zmeniť priamu voľbu prezidenta na voľbu v parlamente. Líder Smeru Robert Fico to označil za klamstvo. Zrušenie priamej voľby prezidenta odmieta aj Hlas-SD. 

"Plán je jasný - dostať sa k moci, získať čo najviac hlasov, aby mali v parlamente deväťdesiatku, a potom Fico, Pellegrini, Danko, Uhrík a možno aj niekto ďalší zmenia ústavu tak, aby poslanci, nie ľudia, volili prezidenta," vyhlásil člen Demokratov Juraj Šeliga. Fico má podľa strany záujem byť v Prezidentskom paláci, aby si zabezpečil beztrestnosť či získal možnosť udeľovať milosti. Smer-SD slová Demokratov odmieta. Deklaroval, že nechce ani nepodporuje zrušenie priamej voľby prezidenta.

Všetky strany, ktoré odmietajú politiku Smeru-SD a zároveň ako samostatné subjekty majú menšiu šancu dostať sa do parlamentu, by mali urobiť všetko pre spojenie. Na tlačovom brífingu to zdôraznil líder hnutia OĽANO Igor Matovič. Poukázal pritom na hrozbu prepadnutia množstva hlasov tzv. demokratického spektra vo voľbách a zvýraznenia víťazstva Smeru Roberta Fica.

Spájanie preto označil za verejný záujem. "Verejný záujem v tomto prípade znamená, že sa teraz strany nebudú zaoberať 'opekačkami', ale spájaním, ktoré ich dostane do parlamentu," vyhlásil Matovič smerom k Demokratom, Aliancii či Jablku a ďalším stranám. Avizoval, že i v prípade OĽANO dôjde pred voľbami k spojeniu. "Rokujeme s Kresťanskou úniou, hnutím NOVA i stranou Za ľudí," dodal.

Smer-SD takéto plány popiera

"Je smiešne, že tí, ktorí tak marili referendum o predčasných voľbách ako najvyššiu formu priamej demokracie, dnes Smer–SSD obviňujú, že chceme po voľbách zrušiť priamu voľbu prezidenta a voliť ho v parlamente. Je to klamstvo, ale na podobné zúfalé útoky zúfalcov zo skrachovanej vládnej koalície, ktorí dostali túto krajinu na okraj katastrofy, si budeme musieť zvykať," skonštatoval Fico na sociálnej sieti.

​Mimoparlamentný Hlas-SD odmieta čo i len úvahy o zmene priamej voľby prezidenta a nikdy ju v parlamente nepodporí."Hlas od svojho vzniku odmieta akékoľvek obmedzovanie ústavných práv občanov Slovenskej republiky. Bojovali sme za právo ľudí na referendum, za čo najskoršie parlamentné voľby a budeme brániť aj priamu voľbu prezidenta, o ktorú sa v minulosti zviedol ťažký politický zápas," vyhlásil predseda strany Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie