Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalšie hlasovanie v NR SR odložené. Poslanci odsunuli tri desiatky zákonov
Zdielať na

Ďalšie hlasovanie v NR SR odložené. Poslanci odsunuli tri desiatky zákonov

BRATISLAVA / Z veľkého hlasovania napokon nič nebolo. Poslanci presunuli celý blok hlasovaní na koniec schôdze.

Plánované hlasovanie opäť meškalo a to takmer 20 minút. Najprv Boris Kollár zvolal poslanecké grémium a následne aj porada klubov. Svoje stanoviská zverejnili dve odveké rivalky - Jana Bittó Cigániková (SaS) a Anna Záborská (KÚ/OĽaNO). 

Čo si v poslednej chvíli okdazovali poslankyne? Dozviete sa vo videu:

Na poslednú chvíľu sa však poslanci dohodli a odsunuli blok hlasovania o zhruba 30 bodoch na štvrtok (25. 5.) o 17.00 h. Už skôr plénum odsúhlasilo, že vo štvrtok dopoludnia sa hlasovať nebude a večer sa ukončí aktuálna 90. schôdza.

O všetkých prerokovaných bodoch tak rozhodnú poslanci až vo štvrtok o 17.00 h v závere schôdze. Poslanci neboli v stredu uznášaniaschopní pri hlasovaní v súvislosti s novelou zákona o turistických trasách. Po polhodinovej prestávke dal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) návrh, aby celý blok hlasovania odložili na ďalší deň. Za hlasovalo 64 zo 127 prítomných poslancov, proti bolo 39 poslancov a 21 sa zdržalo, traja nehlasovali.

Zasiahla aj vláda

Vláda stiahla z Národnej rady (NR) SR návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý mal riešiť životné situácie nezosobášených párov. Dôvodom je, že nie je adekvátnym a plnohodnotným riešením pre LGBTI+ komunitu. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom zasadnutí.

"Z pohľadu občianskej spoločnosti a jej reakcií v rámci legislatívneho procesu nesie problematika fiduciárneho vyhlásenia náboj kontroverzie, pretože na jednej strane zaznievajú hlasy, že ide o nedostatočnú právnu reguláciu, a na strane druhej je fiduciárne vyhlásenie spochybňované z dôvodu relativizácie rodinnoprávnych vzťahov," skonštatovalo ministerstvo spravodlivosti s tým, že to nepovedie k akceptovaniu právnej úpravy.

Poukazuje aj na "nie úplne vhodnú komunikačnú stratégiu predchádzajúcej vlády a vedenia rezortu spravodlivosti", ktoré fiduciárne vyhlásenie prezentovali práve ako vhodné riešenie aj pre páry rovnakého pohlavia. Rezort podľa vlastných slov nespochybňuje dobrý úmysel a ideové východiská vyhlásenia. Nazdáva sa však, že téma si vyžaduje komplexnejší prístup.

Zákon o fiduciárnom vyhlásení posunuli poslanci NR SR do druhého čítania, podľa ktorého by navzájom blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Inštitút mal priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Súvisiace články

Najčítanejšie