Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
OĽaNO a priatelia zámerným cirkusom vytvárajú virtuálneho nepriateľa, reaguje Řádek na dianie v NR SR
Zdielať na

OĽaNO a priatelia zámerným cirkusom vytvárajú virtuálneho nepriateľa, reaguje Řádek na dianie v NR SR

BRATISLAVA / Chaos v parlamente pokračuje aj po ukončení májovej schôdze. Postarali sa o to poslanci OĽaNO a priatelia, ktorí na poslednú chvíľu stiahli návrh mimoriadnej schôdze, ktorý nahradili ďalším. Ten obsahoval len vládne návrhy zákonov a tie z dielne poslancov hnutia. Politológ Miroslav Řádek tvrdí, že za aktivitou poslancov je snaha ukázať voličom, že sú parlamentní poctivci.

Mimoriadna 92. schôdza sa skončila ešte pred jej začiatkom. Dôvodom boli jej navrhovatelia z OĽaNO a priatelia – vzali späť podpisy na jej zvolanie.

Body schôdze totiž kritizovali poslanci za Demokratov, ktorí upozornili, že v bodoch schôdze chýbali viaceré body z májového programu, no ako prvý bod bol zaradený návrh Tomáša Tarabu (Život-NS) o novele Trestného poriadku, ktorý však samotný poslanec stiahol, a tak o ňom ani nie je možné rokovať.

Poslanci OĽaNO a priatelia tak podali návrh na zvolanie ďalšej 93. mimoriadnej schôdze, tú predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zvolal na 10. hodinu. "O 20 minút by mala začať, ale jej program ešte stále nie je zverejnený," upozornil poslanec Sas Ondrej Dostál na sociálnej sieti krátko pred jej otvorením. Podľa následne zverejneného programu by sa počas nej malo hlasovať o 41 návrhoch z májovej schôdze a následne rokovať o ďalších piatich.

Rozdiel oproti stiahnutému programu schôdze bol ten, že na 93. schôdzu OĽaNO a priatelia zaradili len návrhy svojich poslancov a neodhlasované vládne návrhy. Líder OĽaNO Igor Matovič to argumentoval tým, že poslanci mali možnosť rokovať o všetkých návrhoch, avšak iba hľadali dôvody na nepodporenie schôdze. 

"Oni zasiahli do ústavných práv našich poslancov. Je to totiž ústavné právo mať zákonodarnú iniciatívu. Keď sme tam dali saskárske návrhy, tak si hľadali zámienky, prečo za to nezahlasujú," povedal Matovič pred otvorením 93. schôdze. Tá sa napokon ani na druhý pokus otvoriť nepodarila, tretí pokus sa bude konať v utorok (30. 5.) ráno.

OĽaNO a priatelia vytvára virtuálneho nepriateľa, konštatuje Řádek

Politológ Miroslav Řádek dianie v NR SR nazval "zámerným cirkusom". "Hnutie OĽaNO a priatelia si ide predvolebný cirkus nielen na stretnutiach bez ochranky v regiónoch, ale aj v parlamente," skonštatoval s dodatkom, že poslanci hnutia veľmi dobre vedia, že plénum sa nevie zhodnúť takmer na ničom. "Pretože takto to tam vyzerá po troch rokoch, keď takmer tretinu parlamentu obsadili poslanci tohto hnutia," dodal.

Návrh na rokovanie len o vládnych návrhoch zákona a tých z dielne OĽaNO a priatelia je podľa odborníka obojstranné. "Zakrýva to, že OĽaNO a priatelia sa chce rozprávať len o svojich návrhoch a to, že umožnilo rokovanie aj o vládnych návrhoch, je len alibi," vysvetlil s dodatkom, že ak chceli poslanci ukázať svoju ľudskú tvár, nebolo to ideálne. "Chcú sa len pretvarovať, že akože sú ťažkí parlamentní poctivci a veľmi radi by do volieb korektne a slušne rokovali," dodal.

Poslanci pritom zrejme tušili, že schôdzu sa otvoriť nepodarí. Ešte v nedeľu večer totiž mediálny tím OĽaNO a priatelia informoval o debate bez ochranky v pondelok (29.5.) o 16. hodine. "Ja si bez problémov diskusie zruším, tak ako som ich rušil predchádzajúce týždne," reagoval Matovič. "Ak by tento návrh mysleli vážne, neposielali by túto pozvánku, ktorá bola na čas mimoriadnej schôdze," reagoval Řádek.

OĽaNO a priatelia sa podľa politológa v tomto prípade cielene pokúša o vytvorenie dojmu, že chcú rokovať. Zároveň sa podľa Řádka snažia vytvárať dojem, že chcú pracovať, čo im však ostatní poslanci nedovolia. "Hnutie OĽaNO a priatelia vytvára virtuálneho nepriateľa v podobe či už otvorených nepriateľov alebo konkurentov v podobe iných politických strán a konkurentov. V očiach voliča OľaNO to má udržiavať predstavu, že hnutie je jediné, ktoré chce vytvárať dobro," zakončil s dodatkom, že nevylučuje ďalšie podobné aktivity poslancov.

Súvisiace články

Najčítanejšie