Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Kampaň sa rozbehla naplno a nás možno čakajú fiškálne jatky
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Kampaň sa rozbehla naplno a nás možno čakajú fiškálne jatky

BRATISLAVA / Politológ Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ zhodnotil udalosti posledného týždňa v slovenskej politike.

Parlamentná smršť a lákanie voličov 

Udalosťou týždňa je podľa odborníka parlamentná smršť, okrem iného zvyšovanie dôchodkov. "Pripomínam, že zatiaľ bez konkrétnej odpovede, odkiaľ na zvyšovanie zobrať," skonštatoval.

"V rozpočte sa zrejme nájde pár stoviek miliónov eur a kdesi sa zasa uberie. V minulosti sa ubralo samosprávam, teraz čakáme na odpoveď, komu tentokrát bude musieť zobrať vláda odborníkov," pokračoval politológ.

V každom prípade však podľa Štefančíka platí, že volebná kampaň sa rozbehla naplno a nás možno čakajú fiškálne jatky. "Lebo volič zasa až taký náročný nie je, stačí mu prihodiť pár eur a jeho hlas máme v hrsti. Aspoň to si o dôchodcoch myslia naši politici. Aké prízemné," dodal.

(Ne)spájanie politických strán

"Igor Matovič si dal preregistrovať názov svojej politickej eseročky," začal Štefančík o druhej udalosti uplynulého týždňa. OĽaNO je po novom zaregistrované ako Obyčajní ľudia (OĽANO), Nezávislí kandidáti (NEKA), Nova, Slobodní a Zodpovední, Pačivale Roma, Magyar Szívek. Oficiálnou skratkou hnutia je po novom OĽaNO a priatelia.

"Igor Matovič je pred Eduardom Hegerom zasa o krok dopredu. Hoci sa tu už niekoľko týždňov diskutuje o spájaní pravice, rozumej pravicových mikrostrán, Igor Matovič úplne potichu a bez zbytočného kriku pospájal s vlastným straníckym subjektom pár bezvýznamných strán," skonštatoval Štefančík.

"A to isté sa darí aj Andrejovi Dankovi a pred nedávnom sa k integrácii mala aj strana Dobrá voľba s Hlasom-SD. Len tomu Hegerovi sa to akosi nedarí, pretože oproti stoja starí politickí matadori Mikuláš Dzurinda a Zsolt Simon," dodal.

"Tu pomôže Hegerovi len jedna malá rada. Nechať Dzurindu so Simonom, nech si naháňajú voličov osobitne a sústrediť sa na volebnú kampaň. Lebo prepad preferencií Demokratov sa dá pripísať aj jeho neschopnosti integrovať pravicové strany. Pritom žiadna integrácia nie je nevyhnutná, stačí začať robiť vlastnú kampaň a sústrediť sa na témy, v ktorých boli Heger a spol úspešní," poradil Hegerovi.

Podozrenia na manipuláciu volieb

"Hoci môže ísť o predvolebnú kačicu, nemali by sme ju nechať nepovšimnutú. Bývalý minister obrany Jaroslav Naď v relácii súkromnej televízie vyhlásil, že ktosi dostal v Rusku peniaze na manipuláciu volieb v prospech strany Smer," upozornil politológ.

"Že bude kampaň špinavá, o tom bolo zrejmé už dávnejšie, ak by sa ale táto informácia potvrdila, išlo by o najpodlejšiu záležitosť aktuálnej volebnej kampane. Že to nemusí byť iba kačica, svedčia početné pokusy Ruska manipulovať voľby aj v iných štátoch sveta. Šéfovi Kremľa by sa náramne hodilo, keby v niektorej členskej krajine Európskej únie vyhrala proputinovská strana. Nová vláda by tak spolu s tou maďarskou mohli narobiť v otázke podpory EÚ napadnutej Ukrajine poriadnu škodu," zakončil.

Súvisiace články

Najčítanejšie