Oblačno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Parlament nevyslovil dôveru Ódorovej vláde. Hlasovalo za ňu iba 34 poslancov
Zdielať na

Parlament nevyslovil dôveru Ódorovej vláde. Hlasovalo za ňu iba 34 poslancov

BRATISLAVA / Poslanci nedali dôveru vláde Ľudovíta Ódora. Zo 136 prítomných bolo za len 34 poslancov. Zdržalo sa 54 poslancov a 43 bolo proti. NR SR teda neschválila PVV.

Hlavosanie podľa jednotlivých klubov si môžete pozrieť v galérii:

Ani hlasovaniu sa nevyhol chaos, ktorý zapríčinil predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Ten si nebol istý, či na hlasovacej tabuli bola zverejnená žiadosť o procedurálny návrh od hnutia OĽaNO. Pred hlasovaním bola tridsaťminútová porada poslaneckých klubov. "Ospravedlňujem sa, je to moja chyba," povedal Kollár s tým, že hlasovanie už nemôže prerušiť.

Uznesenie NR SR k PVV Ľudovíta Ódora zmapovalo, že k rozprave vystúpilo 30 poslancov. Poslancov čakal blok až šesťdesiatich hlasovaní. Schválili, že budú hlasovať až do posledného bodu hlasovania, a to aj keby to malo byť po 13.00 h. 

Poslanci NR SR ukončili debatu k programovému vyhláseniu vlády Ľudovíta Ódora v stredu podvečer. Diskusia začala v utorok o 13.00 h a PVV sa prerokovávalo na 94. a zároveň poslednej plánovanej schôdze NR SR do predčasných volieb v septembri.

​Už počas dvojdňovej diskusie bolo zrejmé, že parlament dôveru vláde Ľudovíta Ódora nevysloví. Sme rodina, ktorá avizovala, že sa počas hlasovania zdrží, vláde vyčítala slabú pomoc s infláciou, pričom je nutné poznamenať, že k zásadným krokom v tejto oblasti nepristúpil ani kabinet Eduarda Hegera či Igora Matoviča.

Práve OĽaNO sa sťažovalo na to, že vládny kabinet Ľudovíta Ódora nevyhovel ich požiadavkám na presadenia 500 eur za voľby, ale aj to, že negarantovali 200-eurový príspevok na dieťa. "Tenisové krídlo" OĽaNO na čele s Karolom Kučerom a Romanou Tabák zase vyčítalo vláde, že v PVV nemyslela na šport. Samotná vláda pritom pre rozvoj športu, ale aj kultúry urobila za 3,5 roka minimum. Sám poslanec Miloš Svrček (Sme rodina) sa v pléne vyjadril, že "cez túto koalíciu" sa nedalo nič pretlačiť. 

Podporu PVV Ľudovíta Ódora avizovali len Demokrati Eduarda Hegera a SaS Richarda Sulíka. Vláda by na získanie dôvery v parlamente potrebovala 76 hlasov.

Ešte v utorok Ódor poslancov požiadal o dôveru a predstavil základné priority programu vlády. Deklaroval, že jeho kabinet má ambíciu priniesť pokoj a kultivovanú politickú diskusiu. Vyjadril sa, že treba zabezpečiť riadny chod štátu, prípravu a implementáciu opatrení na pomoc obyvateľom s infláciou, ale aj riešiť štátne financie.

Súvisiace články

Najčítanejšie