Oblačno
17°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Poslanci rokujú o PVV aj dnes. Kamenický tvrdí, že Ódor nemá legitimitu, Grendel vytiahol Gorilu
Zdielať na

Poslanci rokujú o PVV aj dnes. Kamenický tvrdí, že Ódor nemá legitimitu, Grendel vytiahol Gorilu

BRATISLAVA / Diskusia k programovému vyhláseniu vlády na pôde parlamentu pokračuje aj dnes. Včera sa poslanci pretekali v urážaní vládneho kabinetu zloženého z odborníkov. Smer-SSD a OĽaNO si v tomto smere podávali ruky.

Poslanci ukončili prvý rokovací deň 94. schôdze. V diskusii o programovom vyhlásení vlády Ľudovíta Ódora pokračujú aj dnes ráno. Do diskusie sa má zapojiť ešte sedem prihlásených rečníkov z dvanástich. Okrem poslancov sa do debaty k PVV niekoľkokrát zapojil aj premiér Ľudovít Ódor a jeho ministri. Poslanci NR SR reagovali faktickými poznámkami. Po písomne prihlásených rečníkoch sa budú môcť do diskusie prihlásiť ešte ústne.

Urobilo to napokon ďalších 24 rečníkov. Pred 12.00 h v rozprave vystúpili rečníci, ktorí sa prihlásili písomne. Ústne prihlásení rečníci majú podľa rokovacieho poriadku čas na vystúpenie najviac desať minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. 

O vládnom programe a dôvere vláde by mal parlament hlasovať po jeho prerokovaní. Podľa Ústavy SR musí každá nová vláda do 30 dní od svojho menovania predstúpiť pred NR SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Ódorov kabinet odborníkov menovala prezidentka SR Zuzana Čaputová do funkcie 15. mája. Program tak mal parlamentu predložiť do polovice júna. Na to, aby vláda získala dôveru NR SR, potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov. Z vyjadrení politikov v parlamente je však jasné, že sa k tomuto číslu nepriblíži. 

Grendel hovoril o gorile

Podpredseda NR SR za OĽaNO Gábor Grendel sa prihlásil o slovo preto, aby na vládu apeloval. Vyzval ju, aby "neukázala chrbát právnemu štátu". Reagoval na výroky premiéra na konto Penty z jednej z online diskusií. Zároveň tvrdí, že vládu nerobia slová, ale činy. Ekonomike, zdravotníctvu, školstvu či iným témam sa v rozprave nevenoval. 

Kuffa neovláda rokovací poriadok

Opäť sa ukázalo, že Tarabov poslanec Kuffa neovláda rokovací poriadok. Namiesto toho, aby reagoval na predrečníka, oslovoval predsedu vlády. Do konfliktu sa dostal s podpredsedom parlamentu Petrom Pčolinským, ktorý vedie diskusiu. Pčolinský ho niekoľkokrát upozornil, že nedodržiava pravidlá rokovania. 

Poslanec Kuffa naňho z pléna zvyšoval hlas a žiadal, aby mu vrátil čas. "Ani náhodou ste nereagovali na pána Kamenického, ani náhodou. Mohli ste sa prihlásiť do rozpravy," odbil ho Pčolinský. 

Začal Kamenický

Prvým rečníkom počas druhého dňa schvaľovania PVV je Ladislav Kamenický za Smer-SSD. Smer poňal príspevky do rozpravy, ale aj faktické poznámky ako prezentáciu svojich kampaňových tém. Ódorovi vyčítal adresnú pomoc, ale aj pozitívny prístup k zelenej ekonomike a mimovládnemu sektoru. 

Odsudzuje, že Ódorova vláda by chcela prehodnotiť pomoc s cenami energií a to tak, aby bola poskytovaná len tým, ktorí ju naozaj potrebujú. "Obrovský dlh, ktorý sa tu nakumuloval, bude problém zvládnuť," pokračoval Kamenický s tým, že táto vláda nemá legitimitu. Zároveň sa venoval aj nutnému "uťahovaniu opaskov"

To však nie je pravda, lebo vládu vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová po tom, čo padla vláda Eduarda Hegera. Prezidentka má právo vymenovať úradnícku vládu, keď žiadna iná nie je. 

Ódor má podporu SaS, ale s podmienkami

Richard Sulík oznámil, že premiér Ľudovít Ódor môže rátať so všetkými hlasmi poslancov za SaS na podporu programového vyhlásenia vlády, ako aj s podporou vyslovenia dôvery vláde. Zopakoval to na tlačovej konferencii v utorok, pričom dodal, že súhlasí aj s väčšinou obsahu PVV, hoci má niekoľko výhrad. "Ale žiadame zapracovanie aj daňovej brzdy ako ďalšieho piliera zodpovedného riadenia verejných financií," dodal Sulík.

Sulík akcentoval, že vláda vie urobiť viac pre zlepšenie podmienok na podnikanie. "Napríklad posunúť do legislatívneho procesu naše Kilečko 3 s viac ako 300 opatreniami na zníženie administratívnej záťaže," skonštatoval. V sociálnej oblasti SaS pozitívne hodnotí najmä záväzok vlády rozšíriť a skvalitniť služby ranej starostlivosti pre deti pochádzajúce zo sociálne znevýhodneného prostredia a záväzok prehodnotiť účelnosť nastavených programov a reforiem v rámci plánu obnovy. Navrhované strednodobé opatrenia v oblasti zdravotníctva sú podľa SaS všeobecné a nekonkrétne.

"Navyše nie je celkom zrozumiteľné, prečo sa kladie dôraz na medzinárodnú spoluprácu, vedu a výskum, ktoré sú síce dôležité, no v najbližších rokoch naše zdravotníctvo bude čeliť iným problémom, najmä personálnym a nedostatku liekov," priblížil Sulík. SaS oceňuje pokračovanie pevného postoja k pomoci Ukrajine. Chýba jej však dôraz na úsporné opatrenia v prevádzke rezortu obrany a ozbrojených síl.

Matovič hovoril o vate

Programové vyhlásenie vlády Ľudovíta Ódora obsahuje málo konkrétností a veľa vaty. Vyhlásil to expremiér a líder hnutia OĽaNO a priatelia Igor Matovič v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k vládnemu programu. Podotkol, že vláda je najvyšší výkonný, a nie len analytický orgán. "Akoby vláda stále nepochopila, že je najvyšší výkonný orgán štátu, a nie analytický," uviedol v súvislosti s vládnym programom Matovič. Obsahuje podľa neho veľa výhovoriek o tom, ako má kabinet málo času a ako bude posudzovať niektoré problémy a navrhne riešenia.

Obáva sa preto aj čerpania eurofondov. Podotkol, že keď odborník príde do vlády, očakáva od neho, že bude zorientovaný v problémoch jednotlivých rezortov, nebude tápať a od prvého dňa "buchne klinec po hlavičke". Šéf OĽaNO uviedol, že je sklamaný aj z toho, že sa do PVV nedostali požiadavky jeho hnutia. Vládu Ľudovíta Ódora žiadal o to, aby garantovala 200-eurový príspevok na dieťa, ale aj to, aby presadila 500 eur za voľby pre každého občana. 

Matovič sa sťažoval aj na to, že poslanci nedostali návrh vládneho programu skôr, než ho zverejnili. Poznamenal, že hoci jeho poslanci vláde dôveru nevyslovia, určité dobré návrhy by vedeli podporiť. Matovič nesúhlasil aj s hodnotením stavu verejných financií. Ódorova vláda ich označila za najhoršie v histórii. Matovič sa bránil dátami medzinárodných ratingových agentúr. Ohradil sa aj voči tvrdeniam, že jeho vláda hospodárila zle. 

"To, že sme analytici, nepovažujem za našu nevýhodu," reagoval premiér Ódor s tým, že to vidí opačne a že sa držia faktov a odmietol, že by jeho kabinet prvých 30 dní nepracoval. Poukázal napríklad na kroky svojej vlády pri prehodnocovaní projektov týkajúcich sa plánu obnovy. Čo sa týka verejných financií, Ódor sa odvoláva napríklad na Európsku komisiu, podľa ktorej budeme mať tento rok najvyšší deficit v rámci Únie. "Nehovorím, že je to výsledok jednej vlády. To je výsledok toho, čo sme tu mali za ostatných 20 rokov," poznamenal. Na margo podmienok obyčajných ľudí smerom k vláde a jej podpore podotkol, že ak dá niekto nesplniteľné požiadavky v rozpore s DNA vlády, nie je možné s nimi súhlasiť.

Sme rodina PVV nepodporí

Ódorovu vládu nepodporia ani poslanci Sme rodina, ktorí sa počas hlasovania zdržia. Argumentujú tým, že v návrhu nevidia konkrétne opatrenia na pomoc s vysokými cenami. V rámci rozpravy k návrhu to uviedol poslanec a podpredseda hnutia a bývalý minister práce za Sme rodina Milan Krajniak.

Krajniak tvrdil, že v PVV našiel len dve zmienky o inflácii. "Našiel som jedinú vec, ktorá sa týka pomoci domácnostiam s vysokými cenami energií, a to váš záväzok, že to vláda prehodnotí a chce inak prerozdeliť ťarchu vysokých cien energií medzi firmy, domácností a štát. A to je problém," zdôraznil bývalý minister práce. V tomto a asi ani v budúcom roku nebude podľa neho väčšina slovenských domácností schopná znášať náklady, ktoré sú spojené s rastom cien energií.

"Prehodnotenie znamená, že chcete túto pomoc skrátiť. Toto nie je pre nás prijateľná cesta, určite nie v tomto roku. Toto podporiť nemôžeme," vyhlásil Krajniak. Na druhej strane, Sme rodina podľa neho nebude pristupovať k vláde podľa princípu čím horšie, tým lepšie. "Akýkoľvek vecný návrh, o ktorom budeme presvedčení, že môže pomôcť ľuďom, podporíme, a aj povieme prečo. Rovnako ak budeme niečo považovať za zlý návrh, tak to nepodporíme a vecne povieme prečo," priblížil. Dodal, že jednotliví ministri s poslaneckým klubom komunikujú.

Ocenil, že ministerke práce sa podarilo presadiť do programu zámer podpory poskytovateľov sociálnych služieb mimoriadnym zvýšením finančného príspevku, či podporu úpravy dávky v hmotnej núdzi, životného bývania a príspevku na bývanie.

Ódor v reakcii upozornil, že vláda v tejto chvíli nevie povedať, ako vyzerá rozpočet na tento rok. Ešte na aktuálnej schôdzi NR SR môžu byť schválené opatrenia za 2,2 miliardy eur. "Preto nie je možné v tejto fáze povedať presne, akou sumou môžeme podporiť najzraniteľnejšie skupiny. Veľmi ťažko sa robí PVV s konkrétnymi parametrami, keď stojíte na vode a neviete, odkiaľ štartujete," dodal premiér.

Smer-SSD sa pretekal v urážaní

Smer-SSD žiadal, aby programové vyhlásenie vlády obsahovalo aj zhodnotenie aktuálneho stavu krajiny, to sa však nestalo. Úradnícka vláda dáva priestor bývalej vládnej koalícii sa spamätať a tiež novým stranám pripraviť sa na voľby. Skonštatoval to šéf Smeru-SSD Robert Fico počas diskusie k PVV. Zopakoval, že jeho poslanci program vlády nepodporia.

Premiér Ľudovít Ódor reagoval, že pokiaľ by robili inventúru, týkala by sa viacerých predchádzajúcich vlád. Fico kritizuje, že vláda odborníkov do svojho programu nezapracovala aj časť o inventúre stavu, v ktorom sa nachádza Slovensko po predošlej vláde.

PVV tiež podľa neho nereaguje na prudké zdražovanie, pokles reálnych miezd ani na situáciu s hypotekárnymi úvermi. Nemilo ho prekvapili aj priority týkajúce sa ministerstva obrany. Obsahuje podľa neho snahu o zaobstaranie systému protivzdušnej obrany. Vláda má podľa Fica vysvetliť verejnosti, že sme stratili samostatnosť, keďže okolité krajiny chránia náš vzdušný priestor.

Nezaradený poslanec Tomáš Valášek mu pripomenul, že 19 krajín má tiež zabezpečenú ochranu vzdušného priestoru pomocou spojencov, pretože nevlastnia vlastné vzdušné sily, prípadne nie v takej sile, aby to vedeli urobiť sami. Dodal, že stíhačky F-16 prídu onedlho na Slovensko.

Ódor pripomenul, že jeho vláda je tu, pretože sa parlament nevedel zhodnúť na ďalšom postupe. Inventúru stavu Slovenska by podľa jeho slov mohli urobiť, no asi by to "nevoňalo" tým, ktorí to žiadajú. Pýtal sa, kto je zodpovedný za súčasný stav, za udržateľnosť verejných financií, za nízke dôchodky. Myslí si, že niekoľko vládnych garnitúr, no nechce robiť policajta v tom, ktorá vláda nesie, akú zodpovednosť.

"Sľubujeme pomenovať veci, aké sú. Neplánujeme hádzať pred voľbami špinu na predchádzajúce vlády. Treba sa kultivovane rozprávať o smerovaní Slovenska," dodal. Za krátkodobú prioritu si podľa premiéra dala vláda pomoc najzraniteľnejším, teda zapĺňať diery, ktoré vznikli, tým, že inflačná pomoc bola v niekoľkých vlnách. Pýta sa, prečo by mala jeho vláda prijímať opatrenia proti inflácii v skrátenom konaní, keď inflácia sa nezačala teraz. Pýta sa, čo robili predstavitelia vlády predtým. "Nie je pravda, že nepomáhame, akurát nevieme pomáhať veľkou lopatou, lebo na to nie sú prostriedky," uzavrel.

Súvisiace články