Polojasno
14°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
HLASOVANIE V NR SR: Poslanci posunuli do druhého čítania vyšší príspevok pre cirkvi
Zdielať na

HLASOVANIE V NR SR: Poslanci posunuli do druhého čítania vyšší príspevok pre cirkvi

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Poslanci absolvovali blok šesťdesiatich hlasovaní. Hlasovať budú až do posledného bodu.

Právo na hotovosť vypálilo opačne

Hoci návrh na právo na hotovosť sa Sme rodine Borisa Kollára podarilo pretlačiť do Ústavy SR, pozmeňovák SaS zamiešal karty. Poslanci tak napokon právo na hotovosť v ústave oslabili. Zákon z dielne Sme rodina podporilo až 111 prítomných poslancov. 

Vďaka pozmeňováku z dielne SaS však bude môcť obchodník hotovosť odmietnuť, ak sa tak rozhodne. Po novom na to už nepotrebuje zákonný dôvod, ale stačia mu napríklad hygienické dôvody. 

Žiadajú hlavu Šuchu

Poslanci NR SR schválili uznesenie, ktorým odmietli vyjadrenia Vladimíra Šuchu. Návrh uznesenia podali poslanci okolo nezaradeného Tomáša Tarabu (SNS). V uznesení adresujú Európskej komisii výzvu na jeho odvolanie. Uznesenie sa týka Šuchových vyjadrení o pokazenej genetickej výbave Sloveniek a Slovákov, ktoré odzneli v jeho otváracom prejave na konferencii Férová akadémia. 

Uznesenie poukazuje najmä na výroky o tom, že slovenský národ má v DNA "chromozómy, ktoré sú pokazené a mali by sme ich napraviť".

Predseda Národnej rady SR má podľa uznesenia vyzvať Európsku komisiu na ospravedlnenie sa za dané hanlivé výroky a vyzvať na odvolanie Šuchu z pozície vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Povedali nie 500 eurám za voľby

Poslanci Národnej rady (NR) SR opätovne odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách.

Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Návrh predložil líder OĽaNO a priatelia Igor Matovič. Odmenu malo podľa návrhu vyplácať ministerstvo vnútra. Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách. Obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí.

"V prípade predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli asi 1,5 miliardy eur," uviedol v dôvodovej správe k návrhu. Považoval to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu.

Učenej spoločnosti povedali nie

Učená spoločnosť SR ako inštitucionálne nezávislá organizácia združujúca vedecké osobnosti sa nezriadi. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli návrh zákona o Učenej spoločnosti SR, ktorým sa mal upraviť aj zákon o Slovenskej akadémii vied (SAV). Zákon mal okrem zriadenia inštitúcie aj definovať jej úlohy a úlohy jej členov. Predkladatelia pripomenuli, že v roku 2003 bola zriadená Učená spoločnosť SAV ako čestný orgán SAV.

"Súčasná učená spoločnosť ako čestný orgán SAV nie je všeobecne na Slovensku, a najmä nie na vysokých školách akceptovaná ako učená spoločnosť reprezentujúca celú vedeckú komunitu a všetky inštitúcie vedy a výskumu na Slovensku. Aj preto zámer inštitucionálne nezávislej učenej spoločnosti priamo podporila aj Rada vysokých škôl," tvrdia.

Argumentovali tým, že pre ďalší znalostný a kultúrny rozvoj Slovenska, jeho konkurencieschopnosť vo svete, ekonomickú prosperitu a pripravenosť čeliť krízam a výzvam je potrebné "zomknúť najvýznamnejšie tvorivé osobnosti vedy a kultúry v učenej spoločnosti".

Zmena financovania cirkví v druhom čítaní

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok posunuli do druhého čítania novelu zákona o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností. Do zákona by sa mohlo doplniť ustanovenie, ktoré bude každej cirkvi garantovať medziročný nárast príspevku o tempo rastu minimálnej mzdy.

"Navrhuje sa nahradiť ukazovateľ valorizácie miezd zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme za ukazovateľ, ktorý by objektívnejšie zohľadňoval nárast mzdových nákladov v ekonomike. Z tohto hľadiska sa ako najvhodnejší javí rast priemernej mzdy v hospodárstve," píše sa v návrhu.

Cieľom nie je podľa slov predkladateľov zvýšenie transferu cirkvám, ale ošetrenie situácie, ktorá by mohla viesť k prepadu sociálnej úrovne duchovných. Zmeny majú prioritne pomôcť menším cirkvám, ktoré z dôvodu malého počtu veriacich dostávajú nižší príspevok.

"Nakoľko viac ako 96 percent príspevku štátu je použitých na mzdové náklady, súčasný stav neumožňuje valorizovať platy ani vo výške rastu minimálnej mzdy. Je to o to naliehavejšie, že mzdy zamestnancov, hlavne duchovných, sú na úrovni minimálnej mzdy aj s praxou nad 20 rokov," argumentujú predkladatelia. Podľa novely by mohla každá cirkev dostať to, čo predchádzajúci rok, pričom zvyšok by si rozdelili pomerne podľa počtu veriacich.

Zmena by nemala mať vplyv na štátny rozpočet, keďže mení iba spôsob prerozdeľovania transferu zo štátneho rozpočtu. Do zákona by sa mohol doplniť nový článok zavádzajúci tzv. garančný mechanizmus. Tým by sa príspevok dorovnal iba cirkvám, ktorých medziročný nárast príspevku by nedosahoval rast minimálnej mzdy. Zapracovaním garančného mechanizmu má byť do budúcnosti zabezpečený rast príspevku pre každú cirkev minimálne vo výške rastu minimálnej mzdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie