Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Na hrane so Sulíkom a Sakovou: Matovičovi umývanie rúk nepomôže, na PPA sa treba pýtať jeho
Zdielať na

Na hrane so Sulíkom a Sakovou: Matovičovi umývanie rúk nepomôže, na PPA sa treba pýtať jeho

BRATISLAVA / Vďaka dvom najvyššie postaveným ústavným činiteľom zažilo Slovensko poriadne perný týždeň. Akčnejší bol však predsa len v podaní predsedu NR SR Borisa Kollára. Prezidentka Zuzana Čaputová už nebude opäť kandidovať. Čo to znamená pre SaS a Ivana Korčoka? V dueli sa utkal Richard Sulík (SaS) a Denisa Saková (Hlas-SD).

Vetrákove mediálne vetry

"Bola to zákernosť. Dobedol nás," zhodnotil Sulík s tým, že je to ďalší príklad znásilňovania legislatívneho procesu. Saková uznala, že parlament by už mal radšej skončiť. "Na posledných schôdzach sa nám objavuje 150 až 200 zákonov. Presúvajú sa zo schôdze na schôdzu," rozhorčila sa Saková argumentujúc aj zákonmi starej vlády.

Zdôraznila, že vo veľa prípadoch neviete o čom sa ide hlasovať aj päť minút pred hlasovaním. Saková zdôraznila, že práve poslanci zasahujú pozmeňovákmi v každom možnom momente a pred tretím čítaním, čo sa už nerobí. Sulík tvrdí, že za tento chaos je zodpovedné OĽaNO. 

Matovičove obvinenia Sulíka

"On hovoril, že to v marci zverejní. Ešte vo februári som podal trestné oznámenie za ohováranie a viac urobiť neviem," poznamenal Sulík a posťažoval sa nečinnosť polície. Poprel, že by mal vedomosť o svojej protizákonnej činnosti, alebo akýchkoľvek obvineniach z úst Matoviča. 

Kollár, Richterová "pár facek" a politici

Saková požiadala, aby ako žena mohla verejne odmietnuť akékoľvek fyzické násilie, ktoré sa pácha na ženách. Dodala, že keď sedela v kresle ministerky, tak pre ňu bolo domáce násilie prioritou. "V 95 % ide o ženy a deti," špecifikovala. "My nebudeme rituálne popravovať Borisa Kollára... Nie je to tak dávno, čo z postu podpredsedu NR SR odstúpil Glváč pre písanie si so Zsuzsovou," doplnila a ohradila sa voči obvineniam Kollára, že je za tým antikampaň druhej strany a mal spomenúť aj Hlas-SD. "To odmietam," ohradila sa exministerka vnútra. 

"Žiadne takéto vyjadrenie od kohokoľvek nie je v poriadku," reagoval Sulík a dodal, že sa Kollára zastával, keď tieto informácie neboli verejnou vecou a nevedel o nich. "Ja som sa ho vtedy zastal, bolo to dva a pol mesiaca dozadu a medzitým priznal, že lietali facky, zbil tú svoju partnerku a dnes hovorí, že by to spravil znovu. Už to nie je 12 rokov staré, ale je to aktuálne a keď to hovorí dvojka v štáte," argumentoval Sulík a dodal, že ak do toho bola zapletená SIS, tak je na mieste si položiť otázok "koho špinavá kampaň to vlastne je". Zotrvanie Borisa Kollára na poste predsedu NR SR považuje za neprijateľné. Čo sa týka odvolávania, SaS uvidí, čo sa udeje v najbližších dňoch. Problémom by mohlo byť aj to, že by NR SR zostala do volieb bez predsedu. 

Zneužívanie SIS?

Saková uviedla, že ona také informácie nemá. "Asi nám všetkým záleží na tom, aby bol tento prístup vyšetrený profesionálne," poznamenala Saková s tým, že za jej éry sa preškolilo viac ako 5-tisíc policajtov a nerozumie, prečo to vyšetruje NAKA. "Máme dosť vyšetrovateľov, ktorí sú skúsení na túto oblasť a poradili by si aj s možným zneužívaním právomoci verejného činiteľa," poznamenala kriticky. Sulík sa v tomto už odmietol rýpať a vyzval, aby sa relácia posunula k skutočným témam. 

Záťah na PPA

Zadržané vedenia PPA a na druhej strane sa skutky môžu týkať ešte vlády Smeru-SSD, SNS a Mostu-Hít. "Mám presne tie informácie ako vy," reagovala Saková s tým, že je radovou poslankyňou a informácie má len z médií. 

Protikorupčný étos zrejme zostal za dverami - kradlo sa na PPA stále? "To vám ja neviem povedať. Buď sú to nominanti Mičovského alebo Vlčana," poznamenal s dôrazom na vyvodenie politickej zodpovednosti. "Boli to nominanti OĽaNO a šéfom je Igor Matovič. Tam si treba položiť otázku, čo je s protikorupčným étosom OĽaNO," uviedol šéf SaS a argumentoval tým, ako si nominant a bývalý asistent Matoviča Vlčan prihral štátnu dotáciu. 

Saková je na základe informácií presvedčená, že dotácia sa nebude dať retroaktívne vrátiť, alebo odobrať. "My sme už v januári hovorili, že tu má byť úradnícka vláda a neboli by sme svedkami takýchto udalosti," pokračovala s tým, že ukážkou charakteru Vlčana bol moment, keď si vybral dotáciu namiesto ministerského kresla. 

SaS po voľbách upraví 363

Sulík argumentoval brzdami a protiváhami, ale aj právnym systémom. "To neznamená, že parlament to nesmie zmeniť," dodal Sulík na margo aplikačnej praxe 363. Denisa Saková odmietla, že by Hlas-SD chcel 363 v budúcnosti meniť.

"Keď prokurátor má právomoc zrušiť rozhodnutie podriadeného, tak to právo má aj generálny prokurátor. Ja očakávam, že odborníci zo SaS sa pánovi Žilinkovi ospravedlnia," pokračovala. 

Sulík zdôraznil, že odborníci zo SaS konali "veľmi správne", keď žiadali o stanovisko Ústavný súd SR. Argumentoval, že ospravedlnenie Dostálovi spadlo do lona, keď bol asi týždeň štátnym tajomníkom. ​

Ako dôverujú ľudia polícii?

Výsledky prieskumu ukázali, že menej ako polovica občanov verí polícii viac, než v minulosti. Detaily výskumu si môžete pozrieť tu:

​"Vysvedčenie pre políciu je také, že im verí 40 %," zhodnotila Saková s tým, že ona sa zvykne riadiť výsledkami eurobarometra. Saková tvrdí, že objasnenosť trestných činov klesla o 5 % za niekoľko rokov. Rovnako sa jej nepozdáva, že sa menej oznamujú rôzne trestné činy. 

Podľa Sulíka je otázka postavená pomerne náročne a jeho voliči veria dnes polícii viac a to až na 75 %. Spolu s PS to bolo v prieskume najvyššie číslo. 

Podľa Sakovej je kľúčové aj to, že verejnosť neverila vláde a preto neverila ani polícii. Dodala však, že keď je zle, tak sa ľudia zvyknú utiekať práve k polícii a k armáde. 

Ako reagovali na odchod Čaputovej a čo to bude znamenať pre Ivana Korčoka?

Súvisiace články

Najčítanejšie