Oblačno
22°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
OĽaNO opäť perlilo: V sekcii povolanie uvádza vieru v ideály, ale aj vyznávanie environmentálnych hodnôt
Zdielať na

OĽaNO opäť perlilo: V sekcii povolanie uvádza vieru v ideály, ale aj vyznávanie environmentálnych hodnôt

Zdroj: TVJOJ

BRATISLAVA / Svoje prívlastky či presvedčenie sa v OĽaNO rozhodli povýšiť na povolanie. Ak uvažujete nad Igorom Matovičom ako nad expremiérom, exposlancom a exministrom financií veľmi sa mýlite.

Igor Matovič je známy tým, že pred voľbami sa opakovane pokúša vyvolať mediálny boom. Podľa kritikov ide najmä o to, aby si utrhol čo najviac mediálnej pozornosti. Práve to zrejme stojí za tvrdeniami, ktoré majú s povolaniami len málo spoločné. Denník N informoval, že preverovať to bude aj komisia. 

Igor Matovič sa v povolaní na kandidátke označil za "bojovníka proti mafii", Veronika Remišová zase za "poslankyňu parlamentu veriacu v silu ideálov". Michal Šipoš si na kandidátke dal ako povolanie to, že je "bojovníkom proti hazardu" a Dušan Velič (Za ľudí) uviedol, že je "vysokoškolský profesor a zástanca environmentálnych a kresťanských hodnôt". 

​Kríza obyčajných ľudí, reaguje Lenč 

"Očakávalo sa prekvapenie a dostali sme prekvapenie. Kandidátka Obyčajných ľudí a ich priateľov v koalícii s Kresťanskou úniou a Za ľudí je zložená výrazne inak, ako to bolo pri minulých voľbách. Líderkou kandidátky už nie je obyčajná žena z východu, ale obyčajná županka zo severu Slovenska. Erika Jurinová a Jofo Viskupič, ktorý sa pred časom posťažoval, že ho ani nevolajú na predsedníctvo eseročky – medzitým z neho aj vypadol, sú v TOP 5," začal politológ. 

Poznamenal aj to, že poslanci a poslankyne či neúspešní ministri a ministerky už nie sú na konci kandidátky, ale obsadili relatívne zvoliteľné miesta na jej začiatku. "Žiadne biele vrany. Žiadni obyčajní ľudia. Kríza obyčajných ľudí," dodal Jozef Lenč, ktorý pôsobí v Trnave. 

"Okrem poslancov sa na popredných miestach objavili aj zaslúžilí nominanti OĽaNO a priateľov, ktorí pôsobili na rôznych ministerstvách, na OĽaNO-m obsadených okresných úradoch a tiež ,latifundisti‘ zo štátnej správy a štátnych podnikov. Miesto sa ušlo aj Jánovi Maroszovi, od ktorého sa počas kauzy Vlčana Matovičovo hnutie dištancovalo," uviedol ďalej odborník. 

Lenč upozornil aj na to, že niektorí z kandidátov priznali, že sú aktuálne poslancami národnej rady. "Predsa len to, že sú poslancami a poslankyňami je pre mnohých naplnením ich životných ambícií. Kedy sa im opäť podarí ,oprieť si bicykel‘ o národnú radu. Niektorí to radšej zatajili a uviedli, že sú napr. lekárkou v Bojniciach. Niektorí sa hrdia tým, že hája environmentálne a kresťanské hodnoty," dodal. 

"Niektorí si vyplnením kolónky zamestnanie pohladili vlastne narcistické potreby – bojovníci proti mafii. Tri roky vlády obyčajných ľudí sa pretavili do krízy demokracie, do krízy dôvery a posilnenia vplyvu krajnej pravice a dezinfoscény. Obyčajní ľudia a ich priatelia vo voľbách sľubujú, že nás nepredajú mafii. Kríza invencie, ktorá podčiarkuje krízu obyčajných ľudí," uzavrel kriticky. 

Súvisiace články