Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Týždeň v politike: Šimkov pád aj medvedí špeciál
Zdielať na

Týždeň v politike: Šimkov pád aj medvedí špeciál

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Podľa komentátorov svedčí politický hon na medvede o vyprázdenosti slovenskej politickej scény. Komentátori sa povadili aj o tom,či bolo vyhrážanie odchodom zo strany vedenia policie ultimátom, alebo nie.

Lebo medveď

Rétorika o tom, že Slovensko treba ochrániť pred medveďmi už komentovala aj hlava štátu. Tá uviedla, že situáciu týkajúcu sa stretov ľudí s medveďom hnedým, najmä stratu ich plachosti netreba podceňovať, ani ignorovať. Prezidentka to uviedla po pondelkovom stretnutí s ministrom životného prostredia Milanom Chrenkom, na ktorom hovorili aj o tejto téme.

Hlava štátu považuje obavy obyvateľov horských a podhorských oblastí za oprávnené, keďže viaceré stretnutia s medveďom sa končia aj vážnymi zraneniami. "Vzhľadom na citlivosť témy, ktorá je spojená s ochranou zdravia a života našich občanov, je potrebné nájsť súlad a podporu všetkých partnerov v prevencii týchto nepríjemných stretov," poznamenala na sociálnej sieti.

Minister ju podľa jej slov informoval o pripravovaných krátkodobých aj dlhodobých opatreniach, ktoré spolu s vládou predstavia v najbližších dňoch. "V prvom rade pôjde o posilnenie kapacít zásahových tímov, zapojenie polície aj poľovníkov do trasovania a intervencie v prípade, keď medveď začne byť nebezpečný pre ľudské životy a obydlia," priblížila.

​Komentátorovi TV JOJ Arpádovi Soltészovi, ale aj komentátorovi denníka SME Petrovi Tkačenkovi sa zdá takéto vyeskalovanie situácie až absurdné. Kroky na obranu občanov by mal v prvom rade urobiť dotyčný rezort, ktorého sa táto téma týka.

Obaja sa venovali nielen poľovníckej lobby, ale aj skutočnosti, že hoci medveď zabil na Slovensku za posledných 20 rokov jedného človeka, (zatiaľ, čo taký krokodíl až troch) medvede sa stali migrantami, Rómami, či LGBTI+ komunitou. Medvede sa skrátka stali menšinou, ktorej sa ľudia boja. No a na tomto strachu sa dá výborne dosurfovať až k víťazstvu vo voľbách. 

Viac vo videu:

​Koniec ministra Šimka

Po niekoľkotýždňovom konflikte medzi vedením polície a dočasne povereným ministrom Šimkom sa situácia vyriešila ministerským odchodom, resp. odobratím povolenia prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tá vedením rezortu poverila predsedu jej vlády Ľudovíta Ódora. 

Celá situácia sa nepozdáva politológovi Jozefovi Lenčovi. Ten na sociálnej sieti napísal, že práve šéf polície Štefan Hamran politizuje políciu.

"Politika má byť pod kontrolou polície a Hamrana. O dôvere konkrétneho ministra má rozhodovať vedenie polície. OĽaNO vyzvalo prezidentku, aby zbavila poverenia ministra Bíreša. Čo na to hovorí vedenie polície zatiaľ nevieme. A čo sa stane, ak dôveru Hamrana stratí aj Ódor alebo prezidentka republiky? To možno o pár dní uvidíme," poznamenal sarkasticky politológ, ktorý sa netajil tým, že za celou kauzou vidí iniciatívu OĽaNO, ktorá v uhorke potrebovala vyrobiť pseudokauzu. 

Inak to vidí komentátor TV JOJ Arpád Soltész, ktorý považuje správanie ministra za mimoriadne nevhodné, hoci je presvedčený, že tento príbeh nemá kladného hrdinu. Peter Tkačenko (komentátor SME) zase považuje za nehorázne, aby sa vedenie Ministertstva vnútra odvolávalo na základe vyhrážok zo strany polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie