Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Slová Viktora Orbána o Felvidéku rozpútali búrku. Nie je to prvý raz, čo strká prsty za hranice svojej krajiny
Zdielať na

Slová Viktora Orbána o Felvidéku rozpútali búrku. Nie je to prvý raz, čo strká prsty za hranice svojej krajiny

Zdroj: fotosita

BRATISLAVA / Viktor Orbán opäť rečnil v Rumunsku a nevynechal ani Slovensko. Zdá sa, že snov o Maďarsku z 18. storočia sa nevzdáva.

Ešte včera si rezort diplomacie zavolal na koberec maďarského veľvyslanca Csabu Balogha v súvislosti s výrokmi predsedu vlády Maďarska Viktora Orbána o "práci pre vlasť na odtrhnutých územiach". Požiadali ho, aby Orbánove slová vysvetlil. Na situáciu upozornil Denník N

Ostrá kritika diplomacie

 "Československo (a neskôr Slovensko) či Maďarsko sú rovnakými nástupníckymi štátmi Rakúsko-Uhorska. Od dnešného Maďarska teda nemohlo byť nič odtrhnuté," reagovalo ministerstvo, ktoré skonštatovalo aj skutočnosť, že širenie takýchto výrokov v prvom rade škodí dobrým susedským vzťahom a stabilite v oblasti. Rezort diplomacie odsudzuje aj spochybňovanie územnej integrity, ale aj suverenity Slovenska akýmkoľvek priamym alebo nepriamym spôsobom.

"Opakujeme preto, že máme záujem na normálnych a pokojných vzťahoch s Maďarskom, ale s rešpektom a vnímaním vzájomných citlivostí. Aktuálne vyjadrenia maďarského premiéra nejdú týmto smerom," dodalop ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Miroslava Wlachovského.

Po Orbánovom šále prichádzajú výroky

Maďarský premiér Orbán cez víkend na letnej univerzite Maďarov v Rumunsku kritizoval maďarskú menšinu na Slovensku, ktorá napriek tomu, že tvorí zhruba desať percent obyvateľstva, nie je schopná zabezpečiť svoje zastúpenie v slovenskom parlamente.

"Milí Maďari z Felvidéku, je to dosť absurdná situácia. Žije tam (na Slovensku) pol milióna Maďarov. Nemôžeme povedať, že kvôli Slovákom sa nedokážeme zmobilizovať, aj keď iste aj oni robia rôzne špekulácie. To však je už súčasťou života," vyjadril sa maďarský premiér, pričom situáciu označil za slabý výkon, pokiaľ niekto chce niečo urobiť pre svoju vlasť v "odtrhnutých častiach krajiny".

Rozhnevaní politici

Takáto rétorika je podľa strany Petra Pellegriniho neprijateľná a spochybňuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Slovenskej republiky. V kontexte rusko-ukrajinského konfliktu to vytvára nebezpečný precedens.

"Vyjadrenia Viktora Orbána sú dôkazom, že Slovensko sa potáca v bezvládí celé tri roky a národnoštátny záujem nie je schopná brániť ani úradnícka vláda Ľudovíta Ódora. Parlamentné voľby dávajú šancu vytvoriť silnú a v zahraničí rešpektovanú vládu, ktorá svojou politikou obnoví rešpekt voči Slovensku aj na medzinárodnej scéne," skonštatoval Hlas-SD.

"Je neprijateľné, aby náš južný sused akýmkoľvek spôsobom spochybňoval suverenitu a územnú celistvosť Slovenskej republiky. Slová Viktora Orbána sú ešte vážnejšie, keďže Rusko už druhý rok vedie agresívnu vojnu na Ukrajine. Orbánov výrok totiž znie ako odkaz Slovákom, že odtrhnuté územie si môžu Maďari kedykoľvek zobrať, a to dokonca s dodatkom, že Viktor Orbán je priateľom Vladimira Putina. Takáto rétorika je skutočne cez čiaru," zdôraznil Sulík.

"Som presvedčený, že by Slovensko malo robiť reformy ako Maďarsko, ale hranice sú pre nás sväté a nemenné," povedal líder SNS Andrej Danko, ktorý akcentoval, že Slovensko nesmie zabudnúť na obdobie maďarizácie či mnohé obete, ktoré bojovali za zvrchovanosť a suverenitu Slovenska. "Máme Slovenskú republiku a okolie do nás kope, pretože máme slabú vládu," uzavrel. 

Orbánove výšľapy​

Nie je to však prvý raz, čo premiér Maďarska strká prsty do našej krajiny. Orbán pobúril verejnosť v novembri minulého roka, keď si na futbalový zápas obliekol šál s podobou Veľkého Maďarska. Po kritike ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera, obhajobe poslanca za OĽaNO Györgyho Gyimesiho, sa k incidentu napokon vyjadril predseda vlády Eduard Heger, ktorý premiérovi Orbánovi priniesol slovenský šál a to ajs. komentárom. 

"Všimol som si, že Viktor Orbán má starý šál, preto som mu dnes daroval nový," okomentoval Heger na sociálnej sieti spoločnú fotografiu s Orbánom. 

Rok predtým sa riešila kauza, keď sa prevalilo, že maďarská vláda skupuje na Slovensku pozemky a budovy, čo rozčúlilo vtedajšieho ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Ten sa stal terčom maďarských útokov dokonca niekoľkokrát a bol obviňovaný aj z hungarofóbie. 

​Komentátor TV JOJ Arpád soltész pripomenul, že keď Rastislav Káčer ako minister zahraničných vecí verejne vyslovil varovanie, že Maďarsko by mohlo mať nejaké tie nelegitímne teritoriálne mokré sny na území svojich susedov, vyvolal solídnu mieru pobúrenia aj medzi jednoznačne prozápadne orientovanými účastníkmi i pozorovateľmi politiky.

"Viktor Orbán síce káčerovské varovanie sám pravidelne potvrdzuje v dokonale zrozumiteľnej maďarčine, ale veď prečo nezopakovať všetky chyby, ktoré Západ urobil aj vo vzťahu k jeho najbližšiemu spojencovi Vladimírovi Putinovi?" napísal komentátor. 

Soltész uviedol, že v Rumunsku podrobne a zdĺhavo vysvetľoval, prečo je dobré mentálne aj politicky zotrvávať v 18. storočí. "Keďže o tom dokázal presvedčiť ústavnú väčšinu svojich vlastných občanov, v tomto smere mu niet čo vytknúť, na vrátenie Maďarska do éry konských povozov a petrolejových lámp má nespochybniteľný mandát. Problematické je, že hranice svojej operetnej ríše a mandátu neodvodzuje od medzinárodného práva, ale od národnej mytológie veľkého Uhorska," dodal. 

Komentátor pokračoval s tým, že rumunské ministerstvo zahraničných vecí bolo trochu viac realistické a menej ostýchavé, či skôr menej zbabelé, než kritici Rastislava Káčera, čiže mu pred návštevou svojho štátu poslalo demarš so zdvorilým no dobre zrozumiteľným upozornením, že by na území Rumunska nemal spochybňovať jeho územnú integritu.

"Výzva znela, aby vo svojom prejave nespomínal neexistujúce rumunské územné celky. Odpoveďou vodcu všetkých Maďarov bolo, priamo v prejave na festivale, že požiadavke nerozumie, lebo ak mysleli Sedmohradsko a Sikulskú zem, tie nepovažuje za rumunské. To je presne to isté, ako keď Vladimír Putin nepovažuje Krym alebo Donbas za Ukrajinu. S úplne rovnakými následkami, ak sa aj Viktorovi Orbánovi naskytne príležitosť," upozornil s tým, že myslieť si, že takýto postoj má Viktor Orbán iba k Rumunsku by bolo veľkou chybou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie