Zatiahnuté
15°
Bratislava
Demeter
26.10.2024
Chudoba, hypotéky, ale aj možní koaliční partneri. Ostrá debata Šimečku a Pellegriniho
Zdielať na

Chudoba, hypotéky, ale aj možní koaliční partneri. Ostrá debata Šimečku a Pellegriniho

BRATISLAVA / Po relácii Na hrane vo štvrtok (17.8.2023) odpovedali hostia Peter Pellegrini z Hlasu-SD a Michal Šimečka z PS na otázky od divákov. Na pretras prišli najmä sociálne témy, ale aj povolebné spolupráce. Na čom sa politici posekali?

Práve pomoc ľuďom zasiahnutých chudobou rezonovala najviac, keďže počet ohrozených obyvateľov v tejto kategórii sa zvýšil už na 16 %. "Treba pomôcť prioritne tým, ktorí sú najzraniteľnejší, tým ktorým hrozí prepad do chudoby," poznamenal Šimečka. Dodal, že v adresovaní pomoci by postupoval opačne ako predchádzajúca vláda Igora Matoviča, ktorej balík pomoci bol podľa neho neadresný a pomáhal aj bohatším na úkor tých, ktorí to potrebovali najviac.

Čo hovoria o hypotékach?

Na otázku ohľadom riešenia situácie s nárastom hypotekárnych splátok je podľa Pellegriniho riešenie v podobe zmiernenia ich rastu maximálne na úroveň priemerného rastu mzdy na určité obdobie. "Neviem si úplne predstaviť, ako by ste k tomu tie banky donútili bez toho, aby to potom vybrali inde," poznamenal Šimečka, pričom on navrhuje umožniť ľudom preklenutie ťažkého obdobia po skončení fixácie v podobe hypotekárnych prázdnin.

Komu by povedali koaličné "áno"?

V diváckych otázkach najviac rezonovali témy koaličných partnerov a preferencií. Petra Pellegriniho sa pýtali, či vie dať garancie, že sa Smer znova nedostane ku korytu. "Čím bude silnejší Hlas, tým bude mať jasnejšie možnosti garantovať, že sa nič zlé z minulosti nevráti." Slovensko sa podľa neho už nikdy nemôže vrátiť tam, kde bolo, ale na to je treba silný Hlas. Na otázku ohľadom klesajúcich preferencií poznamenal, že "raz ste hore, raz ste dole." Michal Šimečka dostal otázku ohľadom "vysnívaných" koaličných partnerov, pričom na otázku priamo neodpovedal a iba dodal, že ich preferovaných partnerov už ľudia poznajú.

Viac vo videu:

Súvisiace články