Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na hrane s Pellegrinim a Šimečkom: Podráždená debata, pot v tvári a útoky expremiéra
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Šimečkom: Podráždená debata, pot v tvári a útoky expremiéra

BRATISLAVA / Dnes NAKA v rámci akcie Rozuzlenie obvinila bývalého aj súčasného šéfa SIS, či riaditeľa NBU. Na politickej scéne to vyvolalo poriadnu búrku. O tejto téme v štúdiu diskutoval Peter Pellegrini (Hlas-SD) a Michal Šimečka (PS). Čo ukázali najnovšie preferencie?

Šimečka a Pellegrini o akcii Rozuzlenie

Podľa Pellegriniho je celý zákrok NAKA neprípustný a to o to viac, že bola zamierená proti šéfom ďalších zložiek. "Aj ako bývalý premiér to vnímam ako ohrozenie krajiny," uviedol Pellegrini. 

Michal Šimečka akcentoval, že Progresívne Slovensko s dianím v bezpečnostných zložkách nemá nič. Považuje však celú situáciu za závažnú. "Vyšetrovatelia NAKA zhromaždili dostatok dôkazov," reagoval ďalej s tým, že rétorika Roberta Fica Smer-SSD, je hrozbou pre demokraciu. 

Podľa Petra Pellegriniho Progresívne Slovensko podrýva krajinu aj v zahraničí. "To je taká hanba pre Slovensko," povedal na margo renomé v zahraničí. Zopakoval aj to, že podĺa neho existuje skupinka, ktorá nahovára kajúcnikov. "Ja som také počul," rozhorčil sa Pellegrini a tvrdil, že takéto veci sa majú riešiť v súkromí. "Ja by som to urobil tak, ako je treba, aby nebola hanba pre Slovenskú republiku," uviedol Pellegrini s tým, že v krajine sa udiala vážna vec a nemôžeme pred tým zatvárať oči. 

Bola to hanba iná...

"Nerozumie tomu, čo znamená nezávislosť polície," odpovedal Šimečka na jeho výhrady. To, že Ľudovít Ódor nevedel o tom, čo sa deje, bolo správne. Podľa lídra PS je hanba to, že sa ukazuje, že tu korumpovali ľudia "zrejme napojení na predstaviteľov Smeru". "Ani jeden súd nepotvrdil tieto konšpirácie o sprisahaní," argumentoval ďalej s tým, že viacerí nominanti boli právoplatne odsúdení. 

Na konto uznesení o vznesení obvinenia Pellegrini reagoval: "Papier znesie všetko." Šimečka podľa neho nerozumie tomu, čo to znamená byť premiérom a krajinu už musí riadiť premiér a ministri a nie "tretí sektor a médiá". 

Nezhodli sa v ničom

"Žiadny súdny verdikt nepotvrdil to, čo vravíte, že bola manipulácia so svedkami," odpovedal Šimečka a uznal, že o niektorých väzobných stíhaniach Ústavný súd SR rozhodol, a tak je to správne. Zdôraznil, že na povrch vyplávalo  to, čo sa vyšetrovalo tri roky. "To sa dialo, keď ste boli vy premiérom, ministrom, vysokým funkcionárom Smeru," oponoval Šimečka. 

Pellegrinimu sa nepáčilo ani to, že na tlačovej konferencii ukazoval Štefan Hamran kresbu zavraždených Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Hamrana označil za frajírka. "Pre mňa sú podstatné, čo sú tie obvinenia," reagoval Šimečka, ktorý nesúhlasí s rečami o útokoch na opozíciu. "Tieto obvinenia sa týkajú nominantov súčasnej vlády, tak čo? Oni pracujú pre opozíciu?" pýtal sa Šimečka Pellegriniho. 

Šimečka pokračoval aj s tým, že obviňovať zo všetkého PS je novou módou. "Teraz sa hovorí o prevrate, polroka dozadu hovoril Milan Krajniak, že bude progresívny puč," rozhorčil sa Šimečka. 

Bol Hamran na akcii Progresívneho Slovenska?

Peter Pellegrini vytiahol informáciu, že Štefan Hamran mal byť na nejakom evente Progresívneho Slovenska. "Tam nemá čo robiť policajný prezident," uhodil Pellegrini na Šimečku. "Preverte si lepšie informácie," reagoval Šimečka s tým, že na žiadnom sneme policajný prezident nebol a na predvolebné akcie môže prísť kto chce. 

Pellegrini podporí mimoriadnu schôdzu v NR SR iniciovanou Smerom-SSD. "Nech nám vláda príde povedať, čo sa deje v tejto krajine," líder Hlasu-SD zopakoval aj to, že Ódor mal prezidentu označiť za hysterickú, čo však nepovedal. 

Šimečka dodal, že na rozdiel od Petra Pellegriniho si uvedomuje, aká vážna je táto situácia, pretože vrchný predstavitelia niektorých častí bezpečnostných zložiek bojkotovali vyšetrovanie korupčných káuz. "My na schôdzi nebudeme participovať, lebo je to predvolebná kampaň Smeru-SSD," uzavrel. 

Najnovšie preferencie politických strán

Víťazom rebríčka je Smer-SD 19,2 %, druhé je PS a Hlas-SD je tretí s 15 %. "Nemôžeme robiť politiku na základe prieskumov," poznamenal šéf Hlasu, ktorý vidí šancu, že ľudia budú voliť triezvym rozumom a napokon dajú hlas jeho strane. Podľa expremiéra by ochránili krajinu pred PS, ale aj pred Smerom-SD, ktorý by mohol priniesť "staré maniere"

Do koalície zo SaS by Pellegrini nešiel, pretože by mala životnosť tak dva mesiace. Zároveň má problém s PS za predpokladu, že by podporovalo "tento marazmus"

Šimečka oponoval, že ak by sa malo rozhodovať len podľa skúseností, tak v roku 1997 mal vládnuť Mečiar, ktorý mal najviac skúseností. "O niektorých podmienkach sa môžeme rozprávať, ale nemyslím si, že to viete urobiť, lebo svoju šancu ste premrhali," doplnil Šimečka. 

Ako to bude s registrovanými partnerstvami? A čo si vie v tejto veci predstaviť šéf Hlasu-SD a kde je červená čiara pre PS? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články